Με την επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης χθες, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη του Λόουελ των ΗΠΑ.
Η τελετή επισφράγισε την αδελφοποίηση και συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων, και ήταν συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2022, στο Δημαρχείο του Λόουελ της Μασαχουσέτης.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Καλαμάτα, αποτελείται από τον Δήμαρχο του Λόουελ Sokhary Chau, τον πρώην Δήμαρχο William “Bill” Samaras, τον Πολιτειακό Γερουσιαστή των ΗΠΑ Edward Kennedy, την Κοσμήτορα του Κολλεγίου Middlesex Dr. Judy Hogan, την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης Λόουελ Arlen Parquette, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλειο Καυκά και το μέλος της επιτροπής αδελφοποίησης της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Δημήτριο Ματθαίο.
Πριν την επίσημη τελετή η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ιστορικό Δημαρχείο όπου ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος, μεταξύ άλλων τους μίλησε για την ιστορία του κτηρίου και της πόλης. Κατά την αναχώρησή τους, στην κεντρική είσοδο επί του πεζοδρόμου της Αριστομένους, η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ. Ακολούθως, με μια μικρή στάση στο Μνημείο Φωτός, η αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε στο Πνευματικό.
Την τελετή άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Πολίτης, ο οποίος μετά το καλωσόρισμα στην αντιπροσωπεία του Λόουελ ανέγνωσε το κείμενο της συμφωνίας αδελφοποίησης.
Ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης από τους Δημάρχους Καλαμάτας και Λόουελ, Θανάση Βασιλόπουλο και Sokhary Chau και τον πρώην Δήμαρχο Λόουελ William Samaras.
Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΛΜΑ
Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου:
«Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση του Δήμου Καλαμάτας μας για την αποψινή θετική έκβαση και την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης της Καλαμάτας και του Lowell.
Εξέλιξη που ικανοποιεί τη Δημοτική Αρχή που από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της εργάστηκε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Sokhary,
Η πόλη της Καλαμάτας, η οποία πρωταγωνίστησε στην έναρξη της επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που φέρει πλούσια και μακραίωνη ιστορία και μνημεία παγκόσμιας αναγνώρισης.
Διαθέτει φυσική ομορφιά συνδυάζοντας το βουνό Ταΰγετος με το υπέροχο παραλιακό μέτωπο μήκους 10 χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί μέρος του αστικού ιστού. Αυτή η αστική παραλία διαθέτει πιστοποίηση πως η θάλασσά της είναι καθαρή και ασφαλής για κολύμβηση.
Η Καλαμάτα διαθέτει λιμάνι, διεθνές αεροδρόμιο, μαρίνα, σύγχρονο Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο και ένα νέο αυτοκινητόδρομο, που τη συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα με την Αθήνα, μέσα σε περίπου 2 ώρες. Επίσης διαθέτει πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις. Η πόλη μας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη, παρέχοντας ασφάλεια, ποιότητα και πολλές επιλογές δραστηριοτήτων και διασκέδασης.
Στη διατροφή υπάρχει μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια. Όταν λέμε “Μεσογειακή Διατροφή” φυσικά και εννοούμε τη Μεσσηνιακή Διατροφή που έχουν ως πρώτη ύλη τους τα άριστα ποιοτικά, ασφαλή και μοναδικά προϊόντα μας.
Γνωρίζετε, το είδαμε και στα πολυκαταστήματα στην Αμερική, ότι η Καλαμάτα παράγει την παγκοσμίως γνωστή ελιά Καλαμάτας και το μοναδικό, έξτρα παρθένο καλαματιανό ελαιόλαδο. Εκτός από λάδι και ελιές, η Καλαμάτα παράγει εξαιρετικό κρασί, σύκα, σταφίδες, φρούτα, κηπευτικά, και πολλά άλλα. Τα προϊόντα της Καλαμάτας ενδιαφέρουν και τον κλάδο των εισαγωγών στις ΗΠΑ διότι εξασφαλίζουν αυτά που απαιτεί ο καταναλωτής: πολύ υψηλή ποιότητα και μεγάλη ασφάλεια.
Η Καλαμάτα αποτελεί μια σοβαρή επιχειρηματική ευκαιρία, ένα υπέροχο μέρος να ζεις να εργάζεσαι να δημιουργείς. Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που εδρεύει στην πόλη μας.
Η Καλαμάτα είναι το οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου, είναι μια πόλη που αναπτύσσεται διαρκώς, έχοντας στο επίκεντρο των άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Είναι μια πόλη που τολμά, πρωτοπορεί, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων δεκάδων εκατ. από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, η εκφρασμένη βούληση, λοιπόν, της Πολιτείας να υποστηρίξει την αναπτυξιακή μας προοπτική και η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030 αποτελεί, σημείο αναφοράς για τα όσα θα ακολουθήσουν. Και δείχνει την βούληση αυτής της πόλης να αλλάξει να ακολουθήσει τις εξελίξεις.
Η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους μας, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας, μπορεί να αποδώσει πολλά.
Η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών καθώς και η κοινωνική συνεργασία θα βοηθήσουν τους δύο Δήμους στην αρτιότερη λειτουργία προς όφελος των δημοτών μας.
Η αδελφοποίηση των πόλεων μας θα προωθήσει τη συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Τεχνολογίας, των Επιστημών, του Τουρισμού του Εμπορίου της Επιχειρηματικότητας.
Εμείς σήμερα χτίζουμε τη μεγάλη γέφυρα παραγωγικής επικοινωνίας μεταξύ των πόλεών μας που έχουν πολλά κοινά, με κορυφαίο συνδετικό κρίκο την έντονη παρουσία της αξιόλογης και δραστήριας Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Καυκά και τον υπεύθυνο αδελφοποίησης κ. Ματθαίο που πίστεψαν και υποστήριξαν αυτή την αδελφοποίηση.
Σας καλωσορίζω στην Καλαμάτα την οποία θέλουμε πλέον να αισθάνεστε σαν τη δική σας πόλη».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΛΟΟΥΕΛ
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λόουελ κ. Sokhary Chau παρατήρησε ότι όλα στην Καλαμάτα είναι μεγαλύτερα «βλέπω γύρω μου γνωστά πρόσωπα και νοιώθω σαν να βρίσκομαι σε οικογένεια, στο σπίτι μου» και συνέχισε: «Στους αιώνες οι άνθρωποι διέσχισαν το ωκεανό για νέες περιπέτειες. Εμείς εδώ έχουμε έρθει με την αντιπροσωπεία του Λόουελ φέρνοντας μαζί μας και τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν περισσότερο το Λόουελ απ’ όλες τις πόλεις της Αμερικής. Η πόλη μας χτίστηκε από μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο. Η πόλη του Λόουελ τα τελευταία πενήντα με εκατό χρόνια, αναπτύχθηκε από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, από την Ελληνική κοινότητα η οποία είναι πάντοτε ενεργή. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δύο Έλληνες δημάρχους. Ο ένας είναι πάρα πολύ φίλος μου και νομίζω ότι είναι ο νούμερο ένα πολίτης του Λόουελ ο κύριος Μπιλ Σαμαράς.
Έχουμε πολλές προσωπικότητες και ιδιαίτερα εμπόρους που έχουν χτίσει τιτάνια έργα σε όλη την Αμερική. Έχουμε ένα Ελληνικό σχολείο και τέσσερις εκκλησίες. Η αδελφοποίηση για εμάς δεν είναι μικρό πράγμα, αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι μεγάλο, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων μας. Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την πόλη του Λόουελ και να υπογράφω αυτό το συμφωνητικό σε μια προσπάθεια μελλοντικά να κάνουμε μεγαλύτερες τις πόλεις μας.
Όπως είπε και ο Δήμαρχος πριν, η συνεργασία μας θα είναι στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στον τουρισμό, στις επιστήμες και σε όλα εκείνα που θα βοηθήσουν τους πολίτες μας να είναι καλύτερα. Τώρα ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Μπορεί οι πόλεις μας να είναι μικρές αλλά είναι παγκόσμιες. Η αδελφοποίηση θα οδηγήσει σε ανάπτυξη των κοινωνιών μας και σε καλή σχέση των πολιτών μας. Η ελληνική φιλοξενία που γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για εμάς. Ευχαριστώ πολύ».
Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στο θεσμό των αδελφοποιήσεων μεταξύ των πόλεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την προσπάθεια αυτή διότι αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής.
Αναφερόμενος στην αδελφοποίηση Καλαμάτας – Λόουελ, ο κ. Σταυριανουδάκης είπε:
«Ο σχεδιασμός μιας αδελφοποίησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση και μεθοδική προετοιμασία. Αρχίζει με την επιλογή του σωστού εταίρου. Πρέπει να υπάρχουν κοινά στοιχεία, ιστορικοί δεσμοί, κοινή αντίληψη της αντιμετώπισης των προβλημάτων και ίδιες προσδοκίες.
Κι εδώ βλέπω ότι η Καλαμάτα και η Lowell έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Είναι πόλεις που τις συνδέουν πάρα πολλοί και ισχυροί δεσμοί. Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων. Κι εδώ θα πω ότι το ενδιαφέρον των Πανεπιστημιακών κοινοτήτων, των Σωματείων, των Επιμελητηρίων και από τις δύο πόλεις και ο τρόπος που αγκαλιάζουν οι πολίτες τη νέα αυτή προσπάθεια είναι αξιοθαύμαστα. Οι κοινοί σας στόχοι και η προσπάθεια αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων της εποχής μας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη πορεία αυτή της προσπάθειας. Η εστίασή σας σε στρατηγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία και ο αθλητισμός θασυμβάλλει θετικάστην εξωστρέφεια και στην αναπτυξιακή προοπτική και των δύο πόλεων.
Σήμερα βάζετε τις βάσεις για μια ισχυρή, γνήσια και αλληλέγγυα φιλία. Για μια αδελφοποίηση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αντέξει στο χρόνο και να αποτελέσει ιδανικό περιβάλλον για νέες συνεργασίες.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΟΤΑ αποτελεί μία από τις στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενισχύουμε και στηρίζουμε μεθοδικά και οργανωμένα τις προσπάθειες των Δήμων της Χώρας μας για διεθνείς συνεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται πολλά προγράμματα όπως οι Αδελφοποιήσεις Πόλεων, η Δημιουργική Ευρώπη, το Horizon, οι Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας, το Interreg, η Ευρώπη για τους Πολίτες και πολλά άλλα. Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η Τ.Α. να αποτελέσει έναν πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε μία Τοπική Αυτοδιοίκηση εξωστρεφή, που να τολμά και να πρωτοπορεί, έχοντας πάντα ως τελικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Μία Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχο στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, και νομίζω ότι ένας τέτοιος Δήμος είναι ο Δήμος Καλαμάτας».
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην εκδήλωση αδελφοποίησης αναγνώστηκε και το μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη που είναι το ακόλουθο:
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους για την πρωτοβουλία αδελφοποίησης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Καλαμάτας και Λόουελ της Μασαχουσέτης! Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και επαινέσω τους Δήμαρχους Βασιλόπουλο και Chau για τη δουλειά που έχουν κάνει σε αυτό έργο.
Η αδελφοποίηση διευρύνει τις δυνατότητες για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων δημιουργώντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τις τοπικές σας κοινωνίες.
Είναι προτεραιότητα, τόσο για εμένα προσωπικά όσο καιγια την διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, να προσεγγίσουμε κόσμο πέρα από την πρωτεύουσα και να συνδεθούμε με διαφορετικούς πληθυσμούς σε όλη τη χώρα.
Μαθαίνω τόσα πολλά από τις αλληλεπιδράσεις μου με ανθρώπους, από ιδιοκτήτες ταβέρνας μέχρι γιαγιάδες και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτός ο τύπος αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο προγραμμάτων όπως αυτό.
Οι διμερείς μας σχέσεις είναι διαρκείς και υψηλού επιπέδου. Είμαι πάντα χαρούμενος και περήφανος που βλέπω ότι αυτή η επίσημη σχέση διευρύνεται
πέρα από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον, πέρα από αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και αξιωματούχων, στις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές
επενδύσεις, σε καθημερινούς πολίτες και σε πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές.
Βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα στέκονται πλάι-πλάι αντιμετωπίζοντας παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι τρομερά γεγονότα και είναι σημαντικό να παραμείνουμε δυνατοί μαζί σε όλα τα επίπεδα.
Εγώ και η ομάδα μου στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και στο Προξενείο, θα είμαστε στη διάθεσή σας για την κατασκευή περισσότερων γεφυρών μεταξύ των χωρών μας. Να μοιραζόμαστε τις βέλτιστες πρακτικές στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες για να μας οδηγούν σε θετικό ισοζύγιο, σ’ ένα φωτεινότερο μέλλον.
Σας εύχομαι τα καλύτερα στη συνεργασία που εγκαινιάσατε και ελπίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή ενός πολύ παραγωγικού ταξιδιού προς τα εμπρός.
Συγχαρητήρια ξανά!».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ»
Ο Πολιτειακός Γερουσιαστής κ. Edward Kennedy, στον χαιρετισμό του είπε:
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι με αυτή την αντιπροσωπεία εδώ, στην Καλαμάτα και αυτό που θα ήθελαν να πω είναι ότι από τις όμορφες βόλτες που κάναμε στην πόλη είναι κάτι που θα μεταφέρω στο Λόουελ», ενώ παρέδωσε στον Δήμαρχο Καλαμάτας έναν έπαινο και μια σημαία.
Ο πρώην Δήμαρχος του Λόουελ κ. Μπιλ Σαμαράς, δήλωσε υπερήφανος για την ελληνική κοινότητα του Λόουελ ενώ αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της αδελφοποίησης με την Καλαμάτα. «Μίλησα με τον κ. Καυκά και τον κ. Ματθαίο να κάνουμε μια αδελφοποίηση και επιλέξαμε την Καλαμάτα διότι είχαμε και συγγενείς αλλά και πάρα πολλοί πολίτες του Λόουελ κατάγονται από εδώ». Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα που θα έχει η αδελφοποίηση σε πολλά επίπεδα, «στην πράξη και όχι στα χαρτιά».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Καυκά ο οποίος τόνισε ότι ποτέ δεν ξέχασε την ελληνική του κουλτούρα, τη γλώσσα, την πίστη του και την πατρίδα. Αναφέρθηκε στους αγώνες των ομογενών της Αμερικής για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων μετέφερε στην εκδήλωση θερμό χαιρετισμό τονίζοντας: «Είμαστε μαζί σου Ελλάδα, είμαστε μαζί σας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Ελληνισμό».