Έκλεισε με επιτυχία τις εργασίες του το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών στην Κόρινθο. Το φετινό θέμα του φεστιβάλ των αρχιτεκτονικών σχολών από χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ήταν: «Γή! η πόλη όπως φαίνεται από την θάλασσα».
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου ως συνήθως θα εργαστούν όλοι οι φοιτητές για σχεδιαστικές προτάσεις στη μοναδική επικράτεια του Ισθμού και της Κορίνθου καθώς και θέματα που απασχολούν την πόλη στο παραλιακό μέτωπο.
Στις παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας ξεχώρισε το IFAS 2022, «Γη! Η πόλη όπως φαίνεται από τη θάλασσα» από τον διευθυντή του IFAS, καθ. Lucio Zazzara, ενώ καλωσόρισμα στους καθηγητές και στους φοιτητές των αρχιτεκτονικών σχολών έκαναν ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας ο κ. Παναγιώτης Λουζιώτης και φυσικά ο οικοδεσπότης γενικός οργανωτικός διευθυντής του IFAS, αρχιτέκτονας Γιάννης Γκερζελής.
Στις επόμενες ημέρες καθηγητές και ερευνητές από τα συμμετέχοντα Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια παρουσίασαν εργασίες με σχετικά θέματα από τον Μεσογειακό χώρο.
Ο αρχαιολόγος δρ. Κων/νος Τζιαμπάσης παρουσίασε το θέμα «Ανακαλύπτοντας το ξεχασμένο παρελθόν στην περιοχή του Ισθμού» και ο καθηγητής Marco Scarpinato, ανέδειξε το θέμα: «Favignana, Αιγάδες νήσοι (Ιταλία), Μεσογειακά εγκαταλελειμμένα τοπία» ενώ ο ακαδημαϊκός, Accademia dei Lincei καθ. Mosè Ricci, Πανεπιστήμιο Trento (Ιταλία),μίλησε για την κατοικία με θέμα: «Habitat 5.0».
Οι παρουσιάσεις των επόμενων ημερών είχαν μεγάλο ενδιαφέρον όπως εκείνη της δρ. Maysoleen Zaid Adayleh, Unich (Ιταλία),με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές και ιστορικές πόλεις, μια πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ της Ιορδανίας και της Ιταλίας των Πάρκων» και της καθ. Ghada Bilal, Uni Damascus (Συρία), «Η αναγέννηση του Ποταμός Barada στη Δαμασκό».
Παρουσιάσθηκαν φυσικά και εργασίες με θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική του Μεσογειακού τοπίου όπως αυτή του καθ. Angelo Cichelli με θέμα: «Η ελιά στο Μεσόγειο, γεωργικά τοπία», αυτή του Luciano Di Martino:«Η μεσογειακή βιοποικιλότητα και φυσικά τοπία», ενώ ο καθ. A. Viskovic, Unich, (Ιταλία)μίλησε με θέμα: «Κριτήρια παρέμβασης και χρήση ξυλείας για σεισμική μετασκευή ιστορικών ή πρόσφατων κτιρίων».
Στις δυο τελευταίες ημέρες οι φοιτητές και μελλοντικοί αρχιτέκτονες, ανέδειξαν μέσα από τις εργασίες τους το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των δύο όμορων περιοχών του Ισθμού παρουσιάζοντας τις στο κοινό της Κορινθίας.
Πρωτοβουλίες όπως του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών αποτελούν μια επένδυση στο μέλλον και στους νέους επιστήμονες και όπως φαίνεται η Κόρινθος πρωτοπορεί στον τομέα της έρευνας σε σχέση με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.