Χρυσές εποχές στην Επίδαυρο θύμισε η προσέλευση του Σαββάτου για την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπως την παρουσίασε ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης Cezaris Graužinis, 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο. Τρελό sold out για την παράσταση που τράβηξε τα βλέμματα του κοινού.
Το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου γέμισε ασφυκτικά με τους θεατές να κάθονται μέχρι και σε σπασμένα εδώλια. Πριν την παράσταση είχε δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους προς το Αρχαίο Θέατρο, που έφθασε τις δύο ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η προσέλευση του κόσμου συνεχίστηκε έως και τις 10 το βράδυ, θυμίζοντας άλλες παλιότερες εποχές.
Ουρές κατά την επιστροφή
Είχε διαφανεί άλλωστε από χθες πως η πολυαγαπημένη επίκαιρη και ανατρεπτική θεατρική μεταφορά της σπουδαίας αντιπολεμικής τραγωδίας του Σοφοκλή δεν θα άφηνε καμία θέση κενή, κερδίζοντας το θυελλώδες χειροκρότημα του κοινού. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το έργο χωρίς μικρόφωνα και με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν, έστω και για λίγο, στην αρχαία Ελλάδα.
Ήταν μάλιστα τόσος πολύς ο κόσμος το σαββατόβραδο στην Επίδαυρο που μετά το τέλος της παράστασης ένα σπάνιο μποτιλιάρισμα υπήρξε κατά την αποχώρηση των θεατών. Ουρές ήταν τα αυτοκίνητα στους δρόμους προς Ισθμό και προς Ναύπλιο, με τους οδηγούς να κινούνται με «βήμα» σημειωτόν κατά την επιστροφή στις βάσεις τους.
Μία σύγχρονη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας
Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επέστρεψε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Ο θίασος αποτελούταν από εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα.
Στην παράσταση που παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ο Σοφοκλής μας διηγείται την επόμενη μέρα του Εμφυλίου στη Θήβα, με τους χθεσινούς προστάτες της πόλης να γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.
Photos: Dimitris Pipis Stefanou