Οι αρχαίες πυραμίδες της Αργολίδας δημιουργούν πάντα ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, με τους ειδικούς να υποθέτουν πως πιθανά ήταν τα πρώτα αστεροσκοπεία που λειτούργησαν στον κόσμο. Σύμφωνα με το “Αρχείον Πολιτισμού”, τα πυραμιδοειδή κατασκευάσματα της Αργολίδας πιθανότατα δημιουργήθηκαν από τους Δρύοπες, πρωτοελληνικό λαό, που είχε εγκατασταθεί και στην Αργολίδα, όπου ίδρυσε την πόλη της Ασίνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, στις 7 Φεβρουαρίου 1995, εμπεριστατωμένες μελέτες όρισαν την κατασκευή της πυραμίδας του Ελληνικού στο 2.720 π.Χ. και την ηλικία της πυραμίδας του Λυγουριού στο 2.100 π.Χ.
Έτσι, όπως καταφαίνεται αποτελούν τις αρχαιότερες ενδιαφέρουσες κατασκευές στον Ελλαδικό χώρο, η δε ηλικία τους παρεμβάλλεται μεταξύ των μεγάλων πυραμίδων της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με μελέτη των Ε. Θεοδοσίου, Β. Μανιμάνη, Μ. Κατσιώτη και Μ. Ντιμιτρίεβιτς οι 4 αρχαίες πυραμίδες της Αργολίδας ίσως λειτούργησαν κατά το παρελθόν ως αστεροσκοπεία.
Το γεγονός μάλιστα ότι η Ελληνική Μυθολογία είναι κατάσπαρτη από ουράνιες παρατηρήσεις με αντίστοιχες σπηλαιογενέσεις θεών δεν είναι απιθανό το συμπέρασμα τα αρχαία πυραμιδικά κτίσματα της Αργολίδας να αποτέλεσαν πρώιμα αστεροσκοπεία για την κατάτμηση και παρακολούθηση του ουράνιου θόλου.