home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Πελοπόννησος: Πάνω από 10.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις τον Ιούλιο

Ανησυχία των ειδικών για τον Αύγουστο λόγω των μελτεμιών
καμμένα

Πάνω από 10.000 στρέματα καμένες εκτάσεις άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του Ιουλίου στην Πελοπόννησο, με τους ειδικούς να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τον Αύγουστο, λόγω των μελτεμιών που επικρατούν.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο επηρέασαν συνολική έκταση μεγαλύτερη των 130.000 στρεμάτων, αριθμό που αντιστοιχεί περίπου στο 60% των καμένων εκτάσεων από την αρχή του χρόνου, με τις Πόρτες της Ηλείας στην Πελοπόννησο να βρίσκονται στην 6η θέση της “μαύρης” λίστας με 8.250 στρέματα καμένης γης.

Τα δεδομένα επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων τον Αύγουστο, καθώς τα μελτέμια που επικρατούν ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, ενώ και η κλιματική αλλαγή, που έχει οδηγήσει σε πιο ζεστά και ξηρά κλίματα, ευνοεί την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών αλλά και διευκολύνει τις φωτιές να εξαπλώνονται πιο γρήγορα και να καίνε περισσότερη γη.

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, με 84 νεκρούς, και τις πυρκαγιές του Ιουλίου στον ίδιο νομό έχει μπει στο λεξιλόγιο των κατοίκων το φαινόμενο των “megafires”, δηλαδή των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, που δημιουργούν τις δικές τους κλιματολογικές συνθήκες και θεωρούνται απότοκο της κλιματικής αλλαγής.

Ο τρόπος που συνδυάζονται οι πυρομετεωρολογικές μεταβλητές, όπως η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και ο άνεμος, εκδηλώνονται διαφορετικού τύπου πυρκαγιές, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός πως η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό.

Φωτό: pixabay

Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στην Πελοπόννησο αλλά και στο σύνολο της χώρας γενικότερα, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα, όπως τα κλαδιά, οι κορμοί, τα φύλλα, οι πευκοβελόνες, τα μικρά δέντρα και οι θάμνοι ξεραίνονται γρήγορα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξή τους και στη συνέχεια να ευνοείται η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Καθώς η Πελοπόννησος “είδε” σημαντικό τμήμα των εκτάσεών της να παραδίδεται στην πύρινη λαίλαπα τον Ιούλιο, αυξημένη ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών προβλέπεται για τον Αύγουστο, καθώς οι κλιματικές συνθήκες και το είδος των ανέμων, όπως είναι τα μελτέμια, προοιωνίζουν ακόμη πιο δυσάρεστα αποτελέσματα και πιθανά μεγαλύτερες σε ένταση πυρκαγιές.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis