home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Ελπίδες να ζωντανέψει το Τούρκικο Χαμάμ στο Ναύπλιο

Η περιφέρεια πληρώνει τη μελέτη ανάδειξης – Προγραμματική σύμβαση ΥΠΠΟ, Περιφέρειας, Δήμου Ναυπλιέων και Πάρνωνας Α.Ε. για την «ολοκλήρωση μελετών για την ωρίμανση του έργου στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου Τούρκικων Λουτρών (Χαμάμ)
Χαμάμ στο Ναύπλιο

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου Τούρκικων Λουτρών (Χαμάμ) που βρίσκονται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, απέναντι από την είσοδο του Αγίου Σπυρίδωνα, φέρνει η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από το λουτρό αυτό διασώζεται μόνο ένα τμήμα του κτηρίου.

Η σχετική Προγραμματική σύμβαση ετοιμάζεται να υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου Ναυπλιέων και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πάρνωνας Α.Ε.», για την ολοκλήρωση μελετών για την ωρίμανση του έργου στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου τούρκικων λουτρών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου – σύμφωνα με την προγραμματική – αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του έργου, ώστε η Πάρνωνας Α.Ε., να εκπονήσει τις μελέτες: Αρχιτεκτονική μελέτη, Στατική μελέτη, Υδραυλική μελέτη, Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

Από το Τούρκικο χαμάμ, σήμερα σώζεται ο ζεστός χώρος, με κάτοψη διαστάσεων 5,70 × 5,80 και κάλυψη από ημισφαιρικό θόλο, που φέρει τρεις ομόκεντρους δακτυλίους φωτιστικών οπών. Το οθωμανικό λουτρό, προστατεύεται από τις διατάξεις του ν. 4858/2021 και ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, ενώ αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ναυπλιέων.

Σύμφωνα με τον Άγγλο περιηγητή William Gell, που επισκέφτηκε την πόλη στις αρχές του 1800, «Στο κέντρο του πρώτου διαμερίσματος υπήρχε φωτιά και γύρω – γύρω σοφάδες με καθαρά σεντόνια και σκεπάσματα. Εκεί γδύνεσαι, τυλίγεσαι με ένα μπαμπακερό ρούχο, φοράς ξυλοπάπουτσα και οδηγείσαι ανάμεσα σε πολλές θολωτές κάμαρες, τη μία ζεστότερη από την προηγούμενη, στο χαμάμ όπου ξαπλώνεις σ ένα τεζάχι ξύλινο, μεγάλο όσο μια πόρτα, στερεωμένο σε ύψος τεσσάρων ιντσών από το πάτωμα. Κι ενώ παθαίνεις δυνατή εφίδρωση, ένας λουτράρης σε τρίβει και σε λούζει αν θέλεις. Ύστερα φέρνουν μια λεκάνη γεμάτη σαπουνάδα κι ο λουτράρης σε τρίβει με βούρτσα από κάποιο ανατολίτικο φυτό. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία σ΄ αφήνει μόνο μ ένα κύπελλο να ρίχνεις πάνω σου ζεστό ή κρύο νερό από τις δύο μαρμάρινες γούρνες που βρίσκονται πλάι σου. Έπειτα χτυπάς παλαμάκια και ο υπηρέτης σου φέρνει ένα καθαρό μπαμπακερό ρούχο που το δένεις στη μέση σου κι ένα τουρμπάνι για το κεφάλι».

Το λουτρό τροφοδοτούνταν με νερό από την πηγή της Αγίας Μονής. Τμήματα του πήλινου αγωγού μεταφοράς νερού έχουν βρεθεί στην περιοχή Ροδίου. Στο ίδιο σύστημα μεταφοράς νερού στην πόλη ανήκουν και οι κατασκευές με καμάρες που διακρίνουμε στις υπώρειες του βράχου στον θερινό κινηματογράφο.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Για κάτι τέτοια δεν αντέχω το Ναύπλιο. Τουρκικά χαμάμ, πλάκες στα τουρκικά, μαρμάρινες βρύσες τούρκικες, κινηματογράφο σε τζαμί κλπ. Χίλιες φορές Κέρκυρα, κι αν θες τουρκαλοειδή, πας Ξάνθη.

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis