Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Γιατρός για όλους», έτσι ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα να ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφής γιατρών στο νέο σύστημα και σε βάθος εξαμήνου οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό.
Στόχος είναι, μέσω ενός πλαισίου κινήτρων, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει εγγραφεί στο σύστημα ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πολιτών για τη δωρεάν απόκτηση του προσωπικού γιατρού, που θα λειτουργεί ως σύμβουλος για όλα τα θέματα υγείας.
Τι σημαίνει προσωπικός γιατρός
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και θα συνταγογραφούν δωρεάν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, παραπεμπτικά για προληπτικές εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.
Πώς θα επιλέγουν οι πολίτες τον προσωπικό τους γιατρό
Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα και χωρίς γεωγραφικό περιορισμό ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν στο σύστημα.
Αν σε κάποια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να παίρνουν συμβουλές και συνταγογραφήσεις με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.
Οι ενήλικοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας ενώ οι εγγραφές για ανηλίκους θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους παιδιάτρους των δημοσίων δομών και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή από ιδιώτες παιδιάτρους με προσωπική δαπάνη.
Τα κίνητρα για την εγγραφή στο σύστημα «Γιατρός για όλους»
Για όσους πολίτες επιλέξουν να κινούνται μέσω του συστήματος «Γιατρός για όλους» προβλέπεται μειωμένη συμμετοχή σε υπηρεσίες και φάρμακα ενώ όσοι δεν εγγραφούν και παίρνουν παραπεμπτικά και συνταγές εκτός συστήματος θα έχουν αυξημένη συμμετοχή.
Παράλληλα, θα δοθεί οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο δίκτυο.
Όσοι γιατροί δεχθούν τον μέγιστο αριθμό των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών θα λαμβάνουν αμοιβή κατ` άτομο. Όσο περισσότερους ασθενείς εγγράφει ο γιατρός στο σύστημα «Γιατρός για όλους» τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνει ενώ και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή.
«Τα οφέλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει το φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση», επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ποιο γιατρό μπορεί να επιλέξει ο πολίτης
Ο προσωπικός γιατρός κάθε πολίτη μπορεί να είναι γιατρός Κέντρου Υγείας ή ΤΟΜΥ ή άλλης δημόσιας δομής, οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτης γιατρός.
Κατα κύριο λόγο θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι , χωρίς να αποκλείονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, που παρακολουθούν χρόνια πάσχοντες. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο προσωπικός γιατρός να είναι και ιδιώτης ειδικός γιατρός, όπως καρδιολόγος για κάποιον καρδιοπαθή κ.λ.π.
Όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Γιατρός για όλους» αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα ώστε να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η διαμόρφωση του δικτύου γιατρών μέσω της ειδικής πλατφόρμας και στη συνέχεια η εγγραφή των ενήλικων πολιτών.