home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Γιάννης Μασούτης από το Ναύπλιο: Θα συνεχίσουμε ως επιμελητήρια να διεκδικούμε παρεμβάσεις και λύσεις

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Αργολίδα – Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.
Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ Αργολίδα (1)

Παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταΐκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και 180 επιμελητηριακών εκπροσώπων – επιχειρηματιών από όλη την χώρα, συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος από το “Φουγάρο” στο Ναύπλιο Αργολίδας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ σε Άργος και Ναύπλιο ήταν μία από τις πολυπληθέστερες που έχουν γίνει, καθώς σε αυτή συμμετείχαν τα 56 από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας. Έλαβαν μέρος περίπου 180 σύνεδροι και ήρθαν στην Αργολίδα για το σκοπό αυτό περισσότεροι από 300 επισκέπτες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης στην κεντρική του ομιλία ανέφερε ότι “θα συνεχίσουμε ως επιμελητήρια να διεκδικούμε παρεμβάσεις μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια, ώστε να δώσει λύσεις η πολιτεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις”.

Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ Αργολίδα (4)

Η Ομιλία του προέδρου της ΚΕΕΕ

Όπως ανέφερε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης:

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω κι εγώ στη δεύτερη ημέρα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ.

Μια ημέρα στην οποία θα συζητήσουμε για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία. Για τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τώρα αλλά και στο επόμενο διάστημα.

Και βεβαίως για το ρόλο των Επιμελητηρίων, μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Για τις δυνατότητες που έχουμε, να στηρίξουμε τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου: τόσο σε επίπεδο εκπροσώπησης, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών και δράσεων.

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετούς μήνες βιώνουμε τις συνέπειες μιας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης.

Οι αναταράξεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Επηρεάζουν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και βεβαίως και την Ελλάδα.

Πριν προλάβουμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα «καταιγίδα». Με ανατιμήσεις που ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζουν τους τζίρους στην αγορά, αυξάνουν δυσανάλογα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κινητοποιηθήκαμε από πολύ νωρίς, προτείνοντας και διεκδικώντας παρεμβάσεις στήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε επιδιώξει και πραγματοποιήσαμε στις αρχές Μαρτίου συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Θέσαμε τότε ως κυρίαρχη προτεραιότητα τη συνέχιση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος.

Και μάλιστα ζητήσαμε πρώτοι να διαμορφωθεί η μοναδιαία τιμή της επιδότησης με τέτοιο τρόπο, ώστε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις να μην υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, οι προτάσεις μας ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Οι νέες κρατικές παρεμβάσεις ήταν σαφώς επιβεβλημένες. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικές και θα παρέχουν άμεση ανακούφιση σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που αγωνίζονται εδώ και μήνες να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις.

Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ Αργολίδα (6)

Ειδικότερα, για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ/MWh το Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Και υπάρχει πρόσθετη επιδότηση με 50 ευρώ/MWh για τα αρτοποιεία, καθώς και για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανάλογα με την παροχή ισχύος που διαθέτουν.

Με το μέτρο αυτό επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και περιορίζεται αντίστοιχα η επιβάρυνση στους λογαριασμούς.

Τα αναχώματα που δημιουργούνται με το νέο πακέτο μέτρων είναι σημαντικά. Ωστόσο, οι δυσκολίες παραμένουν. Έχουμε μια κρίση παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής κλίμακας, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κράτος ξεχωριστά.Χρειάζεται διαχείριση και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συνολική αντίδραση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογη με αυτή που είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας.

Δυστυχώς τέτοια αντίδραση δεν έχει υπάρξει, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Δεν έχουν υπάρξει οι αποφάσεις που θα περιμέναμε – και που θα όφειλε – να λάβει η Ευρώπη απέναντι σε μια τέτοια κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει μονομερώς και να εφαρμόσει ένα εθνικό πλέγμα μέτρων. Και πολύ σωστά έπραξε.

Αλλά οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Ξέρουμε πολύ καλά προσπάθεια χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, για να μη χρεωκοπήσει η Ελλάδα. Για να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα.

Σήμερα έχουμε καταφέρει να ελέγχουμε το έλλειμμα και το χρέος. Έχουμε καταφέρει να μιλάμε για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – αντί για αυξήσεις. Έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα βήμα πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Για να μπορεί η χώρα – αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά – να δανείζονται φθηνότερα.

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε με κόπο και θυσίες. Και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

Τα μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα και πρέπει να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο λογαριασμός αργά η γρήγορα θα έρθει σε εμάς.

Γι’ αυτό – πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις – συνεχίζουμε να ζητάμε λύσεις και μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέτρα που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να ζητάμε πολιτικές για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Ζητάμε μέτρα και επενδύσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερη ενεργειακή αυτονομία και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Ζητάμε να προχωρήσει ταχύτερα η μετάβαση σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πιο φθηνές για τον καταναλωτή. Για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.

Οι επιδοτήσεις θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας σήμερα.

Δεν εξασφαλίζουν, όμως, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αύριο.

Αυτό θα γίνει μέσα από τη διατήρηση της σταθερότητας. Της δημοσιονομικής ισορροπίας και της αξιοπιστίας της χώρας.

Θα γίνει μέσα από την εφαρμογή της κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής.

Και βεβαίως θα γίνει μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχουμε στη διάθεσή μας.

Από φέτος αρχίζει η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Οι πόροι αυτοί συνιστούν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που έχει διατεθεί ποτέ στη χώρα.

Και μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο στην επανεκκίνηση, αλλά στην ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας, με όχημα την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ Αργολίδα (5)

Ειδικότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πόρους ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν κατά ένα μέρος με τη μορφή επιδοτήσεων, για δράσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση, την ενεργειακή αναβάθμιση, τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

Κι ένα ακόμη μέρος θα διατεθεί μέσω των τραπεζών, με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, για επενδύσεις στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση, για δράσεις προώθησης της εξωστρέφειας, αλλά και για την υποστήριξη της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Πρόσθετοι πόροι προς τις επιχειρήσεις θα διοχετευθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και ειδικότερα μέσω του προγράμματος για την Ανταγωνιστικότητα.

Στα επόμενα χρόνια, λοιπόν, ανοίγονται μπροστά μας σημαντικές ευκαιρίες. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν έγκαιρα και σωστά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε τους πόρους, μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αρκετά ώριμα και επιλέξιμα έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν.

Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, χωρίς την κινητοποίηση και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί είναι πολλές οι επιχειρήσεις που σήμερα είτε δεν γνωρίζουν τις ευκαιρίες που παρέχουν τα νέα προγράμματα, είτε δυσκολεύονται να διαμορφώσουν κατάλληλα επιχειρηματικά πλάνα.

  • Θα Χρειαστούν Λοιπόν Συντονισμένες Κινήσεις Σε Αυτό Το Επίπεδο.
  • Θα Χρειαστεί Συστηματική Ενημέρωση Και Μηχανισμοί Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
  • Θα Χρειαστεί Να Υπάρξει Ειδικός Σχεδιασμός Για Τη Διευκόλυνση Της Πρόσβασης Των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Στα Δάνεια Που Θα Διοχετευθούν Μέσω Των Τραπεζών.

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων σε αυτή την προσπάθεια πρέπει και μπορεί να είναι ουσιαστικός.

Εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε ως «αγωγοί» ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο. Να οργανώσουμε δράσεις πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις μέλη μας, που μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα.

Εμείς μπορούμε να οργανώσουμε ή να συμμετέχουμε σε δράσεις υποστήριξης για επιχειρηματίες και στελέχη.

Να συνεργαστούμε με φορείς και ανθρώπους που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία, ώστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις στη διαμόρφωση προτάσεων.

Ως Κεντρική Ένωση θα διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε συνεργασία με υπουργεία και κρατικούς φορείς, με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με φορείς της αυτοδιοίκησης.

Θα ακούσουμε και θα μεταφέρουμε τις δικές σας προτάσεις και ιδέες.

Θα μοιραστούμε καλές πρακτικές και εργαλεία.

Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη διαμόρφωση ενός ευρύτερα φιλικού, ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ Αργολίδα (7)

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε παρεμβάσεις

  • για την περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων – σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
  • για τη μείωση της γραφειοκρατίας  και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου, με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
  • για την απλοποίηση των συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση. Με διασύνδεση και διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων.
  • για ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο, με ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες.
  • για την αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης
  • για την πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε περιβάλλον ταραγμένο.

Ωστόσο, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Γενική Συνέλευση ΚΕΕΕ Αργολίδα (3)

Οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν από κρίσεις. Κι έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν.

Είναι οι επιχειρήσεις που κράτησαν τη χώρα ζωντανή τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι επιχειρήσεις που θα μπουν μπροστά στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Να ακούμε τις ανάγκες και να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Να στηρίζουμε τις προσπάθειες και τα σχέδιά τους.

Με συνένωση δυνάμεων και αποτελεσματική εκπροσώπηση, θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis