Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, υιοθετώντας το ψήφισμα της International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) και υποστηρίζοντας την εκστρατεία «σώσε την πόλη», καλούνται να συμβάλουν οι Δήμοι της Αργολίδας.
Το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης «Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία» (ΚΧΠΒ), διά του προέδρου του Νίκου Στεργίου, καλεί τους Δήμους του νομού να εκδόσουν ψηφίσματα υποστήριξης της εκστρατείας και να καλέσουν την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων.
Ποιά είναι η οργάνωση «Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία»
Ο «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» είναι ένας διεθνής οργανισμός του Ανθρωπιστικού Κινήματος, που ιδρύθηκε το 1993 από τον Ισπανό συγγραφέα και ακτιβιστή Rafael de la Rubia, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2001.
Από το 2012 έχει συμβουλευτικό ρόλο στο συμβούλιο ECOSOC του ΟΗΕ, ενώ είναι εταίρος σε πολλά διεθνή δίκτυα, με κυριότερο αυτό της οργάνωσης ICAN, η οποία έλαβε και το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.
Τι είναι η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων
Η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ) είναι η πρώτη, για πάνω από δύο δεκαετίες , πολυμερής συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που διαμορφώθηκε από τον ΟΗΕ και που, ως περιεχόμενο, έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού.
Παρά τις διεθνείς και επιμέρους πιέσεις, έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής γενναίες κυβερνήσεις σε όλες τις ηπείρους που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη ΣΑΠΟ.
Σήμερα, 8 νέες χώρες επικύρωσαν τη Συνθήκη αφού ετέθη σε ισχύ, 59 χώρες είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη Συνθήκη, 86 την έχουν υπογράψει, 2 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ παρίστανται σαν παρατηρητές, 524 πόλεις, εκ των οποίων 19 έχουν πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου και 9 είναι πρωτεύουσες κρατών, έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους ενώ 101 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν πολιτική αποκλεισμού χρηματοδότησης των πυρηνικών
Τι ζητείται από τους Δήμους της Αργολίδας
Το ελληνικό τμήμα του ΚΧΠΒ έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλεί τους Δήμους της Αργολίδας να ασκήσουν και αυτοί πιέσεις ώστε η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει τη ΣΑΠΟ.
Παράλληλα, καλεί τους δημάρχους να γίνουν και αυτοί, όπως έχουν γίνει ήδη 21 δήμαρχοι, μέλη της διεθνούς κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» (Mayors for Peace), που έχουν ξεκινήσει πριν περίπου 40 χρόνια οι δήμαρχοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, προωθώντας το αίτημα για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Οι Δήμοι Γορτυνίας και Αρχαίας Ολυμπίας πρωτοπορούν στην Πελοπόννησο
Ο Δήμος Γορτυνίας στην Αρκαδία είναι από την περασμένη Παρασκευή ο 10ος Δήμος στην Ελλάδα που, με ομόφωνη απόφασή του, υποστηρίζει την εκστρατεία «σώσε την πόλη» με την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ICAN, και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων.
Στο ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μία απαράδεκτη απειλή για όλους τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος που στις 7 Ιουλίου 2017, 122 έθνη ψήφισαν την υιοθεσία της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Τώρα, όλες οι εθνικές κυβερνήσεις προσκαλούνται να υπογράψουν και να κυρώσουν αυτή την παγκόσμια κρίσιμη συμφωνία, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή και τη διατήρηση/αποθήκευση των πυρηνικών όπλων και θέτει τα θεμέλια για την ολοκληρωτική εξάλειψή τους. Ο Δήμος μας, ανησυχεί σοβαρά για την τραγική απειλή που θέτουν στις κοινωνίες μας σε όλο τον κόσμο τα πυρηνικά όπλα. Πιστεύουμε σθεναρά ότι οι πολίτες μας έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε έναν κόσμο ελεύθερο από αυτή την απειλή. Οποιαδήποτε χρήση των πυρηνικών όπλων, σκόπιμα ή μη, θα έχει καταστροφικές και για μακρύ χρονικό διάστημα συνέπειες για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον. Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και καλούμε την κυβέρνησή μας να την κυρώσει».
Λίγες μέρες πριν, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία είχε γίνει ο 9ος Δήμος συνολικά στην Ελλάδα που καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων ενώ θα συμμετάσχει και στη διεθνή κίνηση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη».
Καθώς όλο και περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο συνεχίζουν να προστίθενται στην έκκληση, οι Δήμοι της Αργολίδας καλούνται να συμβάλουν ώστε οι χώρες που ακόμα δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων, να προστατέψουν τους πολίτες τους με έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.