Οι μαθητές της «ξεχασμένης» Αρκαδίας δεν διδάσκονται ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Αυτό τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλίου, αναφερόμενος στο Γενικό Λύκειο Τροπαίων το οποίο στερείται Οικονομολόγου.
Όπως σημειώνει στην ερώτησή του προς τη Νίκη Κεραμέως:
«Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κάλυψη διδακτικών κενών, και μάλιστα ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων»
Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Ιανουαρίου και σε πολλά σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν διδακτικά κενά. Ενδεικτικά, στο Γενικό Λύκειο Τροπαίων, δεν υπηρετεί εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ80-οικονομολόγος. Υπάρχει κενό, ενώ ταυτόχρονα ώρες της συγκεκριμένης ειδικότητας δίδονται ως υπερωρία σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων (υποχρεωτικά ή προαιρετικά).
Αυτό σημαίνει, ότι οι μαθητές/οι μαθήτριες του συγκεκριμένου Λυκείου της «ξεχασμένης» Αρκαδίας δεν διδάσκονται ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, αυτό της Οικονομίας, και μάλιστα ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων !
Το δικαίωμα των μαθητών/των μαθητριών στη μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο. Αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει υπό καθεστώς ισοπολιτείας και ισονομίας σε όλους τους πολίτες της.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Θα λάβετε απόφαση να καλυφθεί αμέσως το κενό οικονομολόγου-εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ80 στο Γενικό Λύκειο Τροπαίων. Δεδομένου μάλιστα, ότι τα διδακτικά κενά για τους μαθητές/τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης, ενδεικτικά του συγκεκριμένου Γενικού Λυκείου, δεν μπορούν να καλυφθούν, αφού ήδη έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους,πώς θα τα αντιμετωπίσετε (τα διδακτικά κενά), ιδίως των συγκεκριμένων μαθητών/μαθητριών, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Πως θα αποκατασταθεί η αδικία που ήδη έχει συντελεστεί ;
Κατά τη συζήτησητης επίκαιρης ερώτησηςπρος την Υπουργό Παιδείας, στις 14.1.2022, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :
Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης αφορά στην κενή θέση καθηγητή ΠΕ-80 οικονομολόγου στο Γενικό Λύκειο Τροπαίων του Δήμου Γορτυνίας της Π. Ε. Αρκαδίας, από την έναρξη του σχολικού έτους.
Αυτό σημαίνει, ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του συγκεκριμένου Λυκείου της «ξεχασμένης» Αρκαδίας-Γορτυνίαςδεν διδάσκεται ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, αυτό της Οικονομίας.
Εν προκειμένω τίθενται ερωτήματα:
Για την κάλυψη της θέσης, για την ιδιαίτερη στήριξη και ιδιαίτερη αντιμετώπιση των μαθητών και μαθητριών, ιδίως της Γ΄ Λυκείου, του Γενικού Λυκείου Τροπαίων ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων και για την αποτροπή επανάληψης του ιδίου προβλήματος του χρόνου και στο μέλλον.
Μόλις προχθές, κατά ην 6η φάση προσλήψεων αναπληρωτών, προσλήφθηκε καθηγητής οικονομολόγος για το Γενικό Λύκειο Τροπαίων.
Αυτό δεν αναιρεί την ουσία της ερώτησης, αφού τα διδακτικά κενά και η απώλεια των διδακτικών ωρών ενός ολόκληρου τετραμήνου και … για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Λυκείου, και όχι μόνον, δεν μπορούν να καλυφθούν-να αναπληρωθούν, αφού ήδη έχουν περάσει τέσσερεις μήνες και … από την έναρξη του σχολικού έτους.
Επιπλέον, διότι αφορά τη στελέχωση των σχολείων της ελληνικής περιφέρειας, κυρίως αυτών τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες, άγονες και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, εν προκειμένω της Γορτυνίας.
Κάθε κενό σε οποιοδήποτε σχολείο της χώρας είναι αρνητικό στοιχείο και συνιστά αρνητική εξέλιξη για την εκπαιδευτική δομή, την εκπαιδευτική διαδικασία, το εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει και πρέπει να καλύπτεται.
‘Όμως τα κενά σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και μειονεκτικών περιοχών αναδεικνύουν τα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν σ΄ αυτές και ενισχύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την αρνητική εκπαιδευτική εξέλιξη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση :
Το Γενικό Λύκειο Τροπαίων εδρεύει στην Κάτω Γορτυνία που είναι αποκομμένη από την έδρα του Δήμου (τη Δημητσάνα) και ο οποίος είναι ο πλέον απομακρυσμένος από την Τρίπολη, ο πλέον άγονος και δυσπρόσιτος δήμος της Αρκαδίας.
Το Λύκειο Τροπαίων είναι το μοναδικό που βρίσκεται στην Κάτω Γορτυνία.Σε αυτό φοιτούν μαθητές που κατοικούν στα χωριά ολόκληρης της Κάτω Γορτυνίας.
Η μετακίνηση είναι εξαιρετικά δυσχερής. Οι αποστάσεις από το σύνολο των χωριών στα Τρόπαια εκτός από χιλιομετρικές που είναι μεγάλες, συνδέονται και με το χρόνο μετακίνησης-μετάβασης επιστροφής αφού το οδικό δίκτυο είναι κακό. Οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα επιβαρύνουν το οδικό δίκτυο και συνεπώς το χρόνο μετακίνησης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγκάζονται να ξυπνούν από τα χαράματα για να ξεκινούν τη διαδρομή α΄.πό τα χωριά τους προς τα Τρόπαια. Μια διαδρομή μέσα από δύσβατους δρόμους μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.
Για την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων, που για τους μαθητές άλλων περιοχών είναι αυτονόητη, αναγκάζονται να μετακινούνται (όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα) στις γειτονικές πόλεις (Τρίπολη ή Πύργο) που απέχουν 1-2 ώρες από τα χωριά τους.
Αυτές οι δυσκολίες αναγκάζουν αρκετούς μαθητές και τις οικογένειές τους να εγκαταλείπουν το σχολείο τους, ενισχύοντας την ερημοποίηση της ήδη ερημωμένης περιοχής .
Η στελέχωση με εκπαιδευτικούς δεν γίνεται έγκαιρα, έτσι ώστε τα διδακτικά κενά να είναι πολλά και από ουσιαστικής απόψεωςμη αναπληρώσιμα.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας, κατά και αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τα κενά εκπαιδευτικών στην Αρκαδία (και όχι μόνον), σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην ειδική εκπαίδευση και στην παράλληλη στήριξη ήταν πολλά, με συνέπεια καθημερινά να χάνονται πολλές ώρες διδασκαλίας.
Τον Οκτώβριο 2021 είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό, η οποία δεν απαντήθηκε.
Το γεγονός, ότι η πρόσληψη οικονομολόγου καθηγητή στο Γενικό Λύκειο Τροπαίων έγινε μόλις προχθές, δεν επιλύει το πρόβλημα, αφού η απώλεια των διδακτικών ωρών ενός ολόκληρου 4μήνου και … δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Τουλάχιστον για τις πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να εξευρεθεί και να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που να θέτει τα παιδιά αυτού του σχολείου και όσων σχολείων έχουν τέτοια κενά σε παραπλήσιο σημείο εκκίνησης σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Το χάσμα μεταξύ των αστικών κέντρων και της περιφέρειας, και στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι μεγάλο.
Τα παιδιά της περιφέρειας, των δυσπρόσιτων, μειονεκτικών και ορεινών περιοχών αντιμετωπίζονται ως παιδιά «ενός κατώτερου Θεού».
Η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι «είδος εν ανεπαρκεία» για τα παιδιά της ελληνικής περιφέρειας. Αυτά για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι πρόβλημα. Γι΄ αυτήν, αυτά τα παιδιά ας ακολουθήσουν τη μοίρα των γονιών τους. Ας παραμείνουν αμόρφωτα και αστοιχείωτα, ας μην έχουν όνειρα και προοπτικές για μία καλύτερη ζωή, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε για τα παιδιά των υποβαθμισμένων περιοχών των αστικών κέντρων, αφούγια τον ίδιο και την κυβέρνησή του,οι ανισότητες είναι αυτονόητες και συνιστούν ένα είδος φυσικού φαινομένου και πάντως ένα μη επιδεχόμενο αντιμετώπισης κοινωνικό φαινόμενο.
Εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν υφίσταται γι΄ αυτά τα παιδιά ανταγωνισμός επί ίσοις όροις και επομένως ισονομία και ισοπολιτεία.
Απαιτείται:
Να γίνουν (περισσότεροι) μόνιμοι διορισμοί, ώστε να μην υπάρχουν οργανικά κενά, τα οποίανα χρειάζονται κάλυψη από αναπληρωτές.
Να ενισχυθούν τα κίνητρα για τους αναπληρωτές.
Να χαρακτηριστούν τα Τρόπαια δυσπρόσιτη περιοχή, διότι πράγματι είναι. Κάθε χρόνο δημιουργείται πρόβλημα-κενό με τα Τρόπαια, διότι είναι μακριά και οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας των αναπληρωτών, καλύπτονται-συμπληρώνονται με διδασκαλία σε άλλα σχολεία που επίσης απέχουν πολύ μεταξύ τους. Έτσι αυτοί αναγκάζονται να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα.
Να υπάρξει μηχανισμός άμεσης αναπλήρωσης των αναπληρωτών που παραιτούνται.
Υπάρχουν και άλλα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στην Αρκαδία. Στο ΕΠΑΛ Τρίπολης (1 στον τομέα της υγείας) και επιπλέον πολλά (κενά) εξειδικευμένου προσωπικού στο Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΕΓΥΛ). Μάλιστα σε αυτόδεν υπάρχει ψυχολόγος !!! ναι σε σχολείο ειδικής αγωγής !!!»