Κινδυνεύουν να μείνουν τα πορτοκάλια στα δέντρα από την έλλειψη εργατών γης στην Αργολίδα. Το πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και να μην μπορούν να βρουν λύση για να διαθέσουν τα πορτοκάλια τους.
Λύση δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή και κάποιες ελπίδες φαίνονται στην άκρη του τούνελ με εργάτες γης που ενδεχομένως να …περισσέψουν από τη συγκομιδή ελιάς, που ολοκληρώνεται.
Στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, υπάρχουν τα μισά συνεργεία συγκομιδής πορτοκαλιών, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Συγκομιδή και τιμές
Παράλληλα, διάφορα κυκλώματα φαίνεται ότι ενδεχομένως εκμεταλλεύονται το πρόβλημα αυτό και έχουν ανεβάσει τις τιμές συγκομιδής ανά τόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λαμβάνουν περισσότερα χρήματα οι εργάτες που έχουν απομείνει να εργάζονται στα χωράφια. Παραγωγοί αναφέρονται σε «μαφία» εκμετάλλευσης αγροτών και εργατών γης. Όπως τονίζουν έμπειροι γύρω από τα αγροτικά ζητήματα, δεν δικαιολογείται αύξηση στην τιμή των «κοπτικών», αφού ουσιαστικά παρά την έλλειψη χεριών, δεν έχουν ανέβει οι απολαβές των εργατών. Φαίνεται ότι η διαφορά της τιμής των κοπτικών, πηγαίνει σε άλλες τσέπες.
Έτσι, ενώ πέρσι τα κοπτικά (εργάτες, φορτηγά κλπ) κόστιζαν 3,5 λεπτά του ευρώ, εφέτος η αντίστοιχη τιμή έχει εκτοξευτεί σε 4,7 λεπτά του ευρώ. Τα χρήματα όμως που λαμβάνουν οι εναπομείναντες εργάτες, ζήτημα είναι αν έχουν αυξηθεί σε 2,3 λεπτά, από 1,9 λεπτά που έπαιρναν πέρσι.
Παράλληλα η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός αυτή τη στιγμή για τα πορτοκάλια μέρλιν, κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα του πορτοκαλιού που διαθέτει από 18 λεπτά, έως 20 λεπτά.
Επομένως αφαιρώντας τα κοπτικά και το κόστος παραγωγής – με ό,τι συνεπάγεται αυτό -, δεν μένει στην τσέπη των αγροτών τίποτα.
Θα μείνουν στα δέντρα
Τα πορτοκάλια, με τα σημερινά δεδομένα κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα. Οι εργάτες είναι ελάχιστοι και τα συνεργεία συγκομιδής είναι άφαντα. Με τα μισά συνεργεία συγκριτικά με πέρυσι, δεν γίνεται να μαζευτεί όλη η παραγωγή του Αργολικού κάμπου, λένε έμπειροι αγρότες και αγροτικοί παράγοντες στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
Η έλλειψη εργατών προκαλεί καθυστέρηση στις κοπές, ενώ το αυξημένο κόστος συγκομιδής και μειωμένες εξαγωγές σπρώχνουν την τιμή των πορτοκαλιών προς τα κάτω και συρρικνώνουν το εισόδημα του παραγωγού.
Παράλληλα, η ραγδαία αναζωπύρωση της επιδημίας φέρνει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα, τις ανεπάρκειες, τις ολιγωρίες τις λάθος εκτιμήσεις, προτεραιότητες, και στοχεύσεις που την συνοδεύουν, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις. Αντίθετα δείχνουν συνεχώς να αιφνιδιάζονται και να σέρνονται ασθμαίνοντας πίσω από τις τραγικές εξελίξεις, όπως έχει εξάλλου επισημανθεί από πολιτικούς παράγοντες.
Εξαφανίστηκαν οι Βαλκάνιοι
Τα προηγούμενα χρόνια η συγκομιδή των εσπεριδοειδών γινόταν σε μεγάλο ποσοστό από Βαλκάνιους εργάτες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι εργάτες αυτοί, δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα νομιμότητας, αφού προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όμως, οι εργάτες αυτοί αναζήτησαν μεγαλύτερα μεροκάματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι έφυγαν για να βρουν την τύχη τους στη Γερμανία και αλλού όπου έβρισκαν μεγαλύτερα μεροκάματα. Έτσι, έμειναν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, Πακιστανοί και Ασιάτες (Σενεγαλέζοι και άλλοι) και κάπως βολεύτηκε η έλλειψη χεριών για τη συγκομιδή. Στην πορεία όμως, με το κλείσιμο των συνόρων λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, η αστυνομία, άρχισε να αυστηροποιεί τους ελέγχους για τη νομιμότητα παραμονής κυρίως των Πακιστανών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, να μείνουν μόνο Ασιάτες, που είχαν άδεια παραμονής. Έτσι, βλέπουμε καθημερινά επιχειρήσεις της αστυνομίας ακόμα και στα χωράφια, που συλλαμβάνει όσους δεν διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα και τους απελαύνει.
Παράλληλα, όπως επαλειμμένα έχει καταγγελθεί, εκτός από την άγρια εκμετάλλευση, οι εργάτες γης διαμένουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είτε σε παραπήγματα είτε πολλοί μαζί σε ένα σπίτι.
Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μειωμένα εργατικά χέρια και να έχει σημειωθεί σημαντικότατο πρόβλημα στον Αργολικό κάμπο, με τα πορτοκάλια να μένουν στα δέντρα.
Υπάρχει λύση;
Κανένας δεν γνωρίζει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην τρέχουσα περίοδο. Αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών, όπως οι μετακλητοί εργάτες ή μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, ενδεχομένως να αποτελούν λύσεις, όμως ακόμα και αν επιλεγούν δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα.
Έτσι, οι ντόπιοι αγρότες – παραγωγοί, μένουν στον αέρα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τη …νύφη και να κινδυνεύουν να δουν μετά από λίγο καιρό τον κόπο τους να σαπίζει πάνω στα δέντρα με τα πορτοκάλια να μένουν αδιάθετα.
Εντωμεταξύ, παραμονεύει και ο κίνδυνος επιτήδειων που προτίθενται να αγοράσουν τα πορτοκάλια απευθείας από το χωράφι, για να τα διαθέσουν αυτόνομα, χωρίς όμως σε πολλές περιπτώσεις να διασφαλίζουν στους παραγωγούς ότι θα πληρωθούν. Να σημειωθεί παράλληλα, ότι σε πολλές παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατ΄ ευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες.
Ταυτόχρονα, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από άλλες τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, που προσφέρουν πορτοκάλια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές των πορτοκαλιών. Ειδικά για την Αργολίδα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 10.000 τόνους αυτήν την στιγμή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν κατρακυλήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Με όλα αυτά, οι παραγωγοί πορτοκαλιού έχουν περιέλθει σε δραματική και κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα, καθώς με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει γενικότερα όλη την οικονομία της Αργολίδας, αφού το πορτοκάλι αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία του νομού.