Η τρίτη δόση εμβολίου κορωνοϊού, η οποία σιγά-σιγά γίνεται ουσιαστικά υποχρεωτική σε ευρωπαϊκές χώρες, οδηγεί σε αλλαγές σε αυτό που λέμε “πλήρης εμβολιασμός”. Η μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια και η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχουν ωθήσει χώρες να επανεξετάσουν τον ορισμό του “πλήρως εμβολιασμένου”, που μέχρι πρόσφατα σήμαινε η λήψη δύο δόσεων.
Πριν λίγες μέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι η ενισχυτική δόση είναι ζωτικής σημασίας για να μην παρθούν εκ νέου μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. “Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το να κάνεις τρεις δόσεις θα είναι σημαντικό γεγονός και θα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη με όλους τους τρόπους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα άλλα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν σε “υποχρεωτικότητα” της ενισχυτικής δόσης. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οποιοσδήποτε άνω των 65 ετών θα χρειαστεί τρίτη δόση για να επικυρώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γαλλία ενώ στην Αυστρία το καθεστώς πλήρους εμβολιασμού λήγει μετά από 9 μήνες από τη δεύτερη δόση, επιβάλλοντας ουσιαστικά την αναμνηστική δόση. Στο Ισραήλ, χρειάζεται τρίτη δόση για το πράσινο πάσο, το οποίο επιτρέπει την είσοδο σε γυμναστήρια, εστιατόρια και άλλους χώρους. Εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση τους τελευταίους 6 μήνες.
Ειδικοί παγκοσμίως, πάντως, φοβούνται ότι η ανάγκη τρίτης δόσης επηρεάζει την παροχή πρώτης δόσης σε χώρες με “αδύναμες” οικονομίες, στις οποίες μόλις το 4,6% έχει εμβολιαστεί. Για τον επικεφαλής του ΠΟΥ μάλιστα, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είναι “σκάνδαλο” το ότι χορηγούνται καθημερινώς έξι φορές περισσότερες ενισχυτικές δόσεις σε όλο τον κόσμο απ’ ό,τι πρώτες δόσεις σε φτωχές χώρες.