Στη Θεσσαλονίκη συστήνεται από σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου ο δήμος Επιδαύρου, ο οποίος απολαμβάνει την διάκριση να είναι ο τιμώμενος δήμος στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia. Είναι γνωστό ότι η ιστορικότητα της περιοχής, το πολιτιστικό απόθεμα, η φυσική ομορφιά αλλά και η εγγύτητα της από τα αστικά κέντρα και άλλες σημαντικές περιοχές, καθιστούν το Δήμο Επιδαύρου πόλο έλξης πάνω από 80.000 επισκεπτών κάθε έτος.
Στο πλαίσιο της έκθεσης και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την έναρξή της ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης αναφέρθηκε στην περιοχή τονίζοντας: «Είμαστε ένας προορισμός που θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχτεί και πέρα από το αρχαίο θέατρο και το φεστιβάλ, θα αναδείξουμε τον τόπο μας, θα δείξουμε την εναλλακτική τουριστική διάθεση που υπάρχει στον Δήμο Επιδαύρου».
Όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στο GRTimes.gr, στην περιοχή υπάρχουν κυρίως μικρές μονάδες φιλοξενίας, «που αυτήν την περίοδο, της υγειονομικής κρίσης, είναι και ασφαλείς μονάδες».
Πολύ καλή σεζόν
Η φετινή τουριστική σεζόν, όπως εξηγεί ο κ. Χρόνης, κύλησε ικανοποιητικά για την περιοχή της Επιδαύρου. «Φέτος το καλοκαίρι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για εμάς, όμως πάντα υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης και σίγουρα δεν σημαίνει ότι το φεστιβάλ και ο πολιτισμός που είναι το επίκεντρο ότι είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί κανείς να κάνει στην Επίδαυρο» δηλώνει ο κ. Χρόνης στο GRTimes.gr και προσθέτει «αυτό θέλουμε να δείξουμε, ότι μπορεί κανείς να έρθει να μείνει, τουλάχιστον 4-5 μέρες, και να τις γεμίσει στον Δήμο Επιδαύρου».
Οι τουρίστες που προτίμησαν φέτος να απολαύσουν τις διακοπές τους και σύντομες αποδράσεις ήταν κυρίως Έλληνες, οι οποίοι ανακάλυψαν κι άλλα ‘μονοπάτια’, πέρα του θεάτρου και του φεστιβάλ, και επέλεξαν να μείνουν αρκετές μέρες στην περιοχή, και «σ’ αυτό βοηθάει το γεγονός ότι έχουμε μικρές, ασφαλείς μονάδες» προσθέτει.
Οι πολλαπλές επιλογές στην περιοχή
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αναγνώστες της Guardian ψήφισαν την Επίδαυρο ως το πρώτο μέρος που θα ήθελαν να επισκεφτούν, μετά την πρώτη καραντίνα του 2020, σε όλον τον κόσμο.
Γιατί πέρα από το δημοφιλές μνημείο, η Επίδαυρος είναι πολλά ακόμα. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Επιδαύρου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη Philoxenia, στη Νέα Επίδαυρο γεννήθηκε το Ελληνικό κράτος το 1822, και εκεί έλαβε χώρα η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων και ψηφίστηκε το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.
Στο κέντρο της πλατείας της Νέας Επιδαύρου (σ.σ. η παλιά της ονομασία ήταν Πιάδα) βρίσκεται το Μνημείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης ενώ ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου, στο οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ενισχύθηκε η τείχισή και το 1205 περιήλθε στη κατοχή των Ενετών.
Στην Επίδαυρο, μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στις εκκλησίες του Λυγουριού -έδρα του Δήμου Επιδαύρου- το οποίο φημίζεται και για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ, θα έχει τη δυνατότητα να δει πώς ζει παραδοσιακά ένα χωριό με νέους ανθρώπους, να εξερευνήσει τα καστρόχτιστα υψώματα, να δοκιμάσει και να προμηθευτεί όλα τα προϊόντα της Επιδαύριας Γης, όπου κάθε καλοκαίρι εκτίθενται στην Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου, την πρώτη επίσημη έκθεση αγροτουρισμού που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
«Αυτά τα προϊόντα είναι η πρώτη ύλη στα πρωινά των ξενοδοχείων και στα εστιατόρια της περιοχής» δήλωσε ο κ. Χρόνης προσθέτοντας «Είμαστε περήφανοι που περπατάμε δίπλα στην ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα».
Τόπος να ζεις
Όπως επισημάνθηκε, τόσοι οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες αισθάνονται τη φιλόξενη διάθεση του φυσικού τοπίου καθημερινά. Η υγειονομική κρίση, μεταξύ άλλων, έδειξε τον δρόμο της ποιοτικής εξόρμησης με έμφαση στη φύση και τον άνθρωπο.
«Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι νέες ιδιωτικές επενδύσεις που ετοιμάζονται για τον τόπο μας, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, με σεβασμό στο ύφος και στην παράδοση» ανέφερε ο κ. Χρόνης λέγοντας πως στα χωριά του δήμου Επιδαύρου πέρασαν μέρος της ζωής τους, μεταξύ άλλων, η Μελίνα Μερκούρη, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, ο Σταύρος Παράβας, ο Χρήστος Πολίτης ενώ ακόμη και σήμερα πηγαίνουν ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Χρυσούλα Διαβάτη, ο Χρήστος Λεοντής, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Μιχάλης Ρέππας, η Καίτη Γαρμπή, ο Διονύσης Σχοινάς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών και επιστημόνων.
«Στόχος μας είναι η Επίδαυρος να γίνει εκτός από τόπος να δεις, και τόπος να ζεις, τόσο για εμάς όσο και για τους φίλους της Επιδαύριας γης, ώστε να απολαμβάνουν τις πολυήμερες επισκέψεις τους στο λίκνο του πολιτισμού και της ιατρικής» δήλωσε ο δήμαρχος Επιδαύρου.
Όπως ο ίδιος επισήμανε η Επίδαυρος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1 ώρας και 15 λεπτών από την Αθήνα, και είναι ένας οδικός προορισμός για την υπόλοιπη Ελλάδα με μεγάλη ευκολία. «Κυρίως έρχονται για το μνημείο, αλλά και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επίσκεψης της Ανατολικής και γενικότερα της Πελοποννήσου» ανέφερε ο κ. Χρόνης.
Σημειώνεται ότι από το 1988, το θέατρο της Επιδαύρου – το οποίο είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο από όλα τα αρχαία θέατρα- μαζί με ολόκληρο το Ασκληπιείο συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Για την ιστορία το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (2,5 χλμ. από Λυγουριό) έγινε το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, εξαιτίας των πολλών και σοβαρών περιπτώσεων που γιατρεύτηκαν εκεί. Σ’ αυτό έφταναν από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τη λεκάνη της Μεσογείου άρρωστοι, ικέτες της θείας ευσπλαχνίας. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου (τηλ. 27530 22009).