home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Έτσι θα παίρνουν δίπλωμα οι 17άρηδες

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε- Διευρύνεται το σώμα των εξεταστών και δημιουργείται ο θεσμός των εποπτών.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Έτσι θα παίρνουν δίπλωμα οι 17άρηδες
Δίπλωμα οδήγησης αλλαγές

Το νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, αναμορφώνει το πλαίσιο που διέπει τόσο την εκπαίδευση, όσο και τις εξετάσεις – θεωρητικές και πρακτικές – για τη χορήγηση αδειών οδήγησης (για 17 και άνω) όλων των κατηγοριών οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται πλέον νέο σύστημα ελέγχου και εποπτείας των εξετάσεων, που περιλαμβάνει καταγραφή με κάμερες της εξέτασης, καθώς και αξιολόγησης των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Πέραν του ΚΙΝΑΛ, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Οι διατάξεις για τους 17αρηδες προβλέπουν ότι θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης υπό αυστηρούς όρους. Συγκεκριμένα, θα υποχρεούνται να συνοδεύονται από συνοδηγό άνω των 25 ετών και κάτοχο διπλώματος οδήγησης με ημερομηνία έκδοσης όχι μικρότερη των πέντε ετών και με καθαρό point system.

Οι νέοι οδηγοί θα μπορούν να οδηγούν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα θα φέρει το ειδικό σήμα του νέου οδηγού. Εφόσον ο 17χρονος οδηγός κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακεί σε ατύχημα, όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης. Διαφορετικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.

Το υλικό από τις κάμερες

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στη Βουλή, ο Κώστας Καραμανλής είχε αναφερθεί αναλυτικά στο ζήτημα των καμερών:

«Βάζουμε κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», είχε διευκρινίσει.

Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα.

«Σε αυτό το χρόνο, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Επόπτες και εξεταστές

Σχετικά με τους εξεταστές, ο υπουργός είχε σημειώσει ότι «πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνουμε την δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής».

«Έτσι σπάμε τα κυκλώματα, ενώ θα έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων».

Παράλληλα, δημιουργούμε και ένα νέο θεσμό που είναι οι επόπτες, που «θα είναι μέλη της ΕΛΑΣ που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά είτε επειδή υπάρχουν κάποιες υπόνοιες διαλυτότητας».

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis