Ερώτηση για την καταστροφική πυρκαγιά στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και τα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους, κατέθεσαν στη Βουλή η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλεύτρια Β’ Πειραιά του ΚΚΕ, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ.
Μεταξύ άλλων τονίζουν πως «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ, είναι δραματικά πίσω από τις ανάγκες του λαού που καταστράφηκε. Η Κυβέρνηση δεν αποζημιώνει το σύνολο των πληγέντων και το σύνολο της ζημιάς. Οι προκαταβολές που δίνονται δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα, ενώ υπάρχουν μια σειρά από «κόφτες» που αφήνει εκτός την πλειοψηφία των πυρόπληκτων. Δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο».
Η ερώτηση
Η Ερώτηση – που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων και Παιδείας & Θρησκευμάτων – έχει ως εξής:
Θέμα: Για την καταστροφική πυρκαγιά στο Δήμο Αν. Μάνης
«Δύο μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη που κατέκαψαν πάνω από 110 χιλιάδες στρέμματα δάσους, βοσκότοπων, γεωργικών εκτάσεων με πάνω από 500.000 ελαιόδεντρα, ζώα παραγωγικά, μελίσσια κ.α.
Οι επιπτώσεις θα είναι βαριές στο εισόδημα, την ποιότητα ζωής, την απασχόληση σε βάθος δεκαετίας, προκαλώντας αβάσταχτα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από την αγροτική παραγωγή όπως εργάτες γης, ελαιοτριβεία, καταστήματα εφοδίων εργαλείων και μηχανημάτων, βενζινάδικα, εμπορικά κ.α.
Η πρόληψη, οι υποδομές και τα μέσα σε έμψυχο δυναμικό και πυροσβεστικά μέσα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι μεγάλες. Ό,τι σώθηκε οφείλεται στους κατοίκους που αρνήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή και πάλεψαν με την πύρινη λαίλαπα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται η Μάνη. Μεγάλες φωτιές- εμπρησμούς είχαμε το 2007, το 2016, το 2020 και παρόλα αυτά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί το βολικό “άλλοθι” της κλιματικής αλλαγής που προβάλλεται έντονα το τελευταίο διάστημα για να καλύψει τις πραγματικές ευθύνες και τους πραγματικούς ενόχους. Επίσης δεν υπήρξε καμία αποζημίωση των προηγούμενων αυτών ζημιών .
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ, είναι δραματικά πίσω από τις ανάγκες του λαού που καταστράφηκε. Η Κυβέρνηση δεν αποζημιώνει το σύνολο των πληγέντων και το σύνολο της ζημιάς. Οι προκαταβολές που δίνονται δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα, ενώ υπάρχουν μια σειρά από «κόφτες» που αφήνει εκτός την πλειοψηφία των πυρόπληκτων. Δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
- Να υπάρξουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές στα αντιπλημμυρικά έργα και με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων
- Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
- Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης και να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (ξερίζωμα καμένων ελαιοδέντρων, αγορά δέντρων, κυψελών) για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής.
- Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνται. Έτσι θα μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
- Να υπάρξει άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το δάσος. Στελέχωση του Δασαρχείου με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.
- Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.
- Να δοθεί στεγαστικό επίδομα ή να εξασφαλιστεί δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πυρόπληκτων που σπουδάζουν.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι πυρόπληκτοι αγρότες με ευθύνη του κράτους».