home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Σπουδαία ανακάλυψη: Αιματολογική εξέταση εντοπίζει 50 τύπους καρκίνου πριν εμφανιστούν συμπτώματα

Βρετανία: Το τεστ Galleri εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να εξακριβώσει αν στοιχεία του προέρχονται από καρκινικά κύτταρα.
Τρόποι αντιμετώπισης για τον καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ευελπιστεί ότι μεγάλος αριθμός ατόμων θα συμμετάσχει σε δοκιμαστικές αιματολογικές εξετάσεις, που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η εξέταση «Γκάλερι» αφού εντοπίσει τον εκάστοτε τύπο καρκίνου, δύναται να προσδιορίσει και το σημείο του σώματος από το οποίο προέρχεται.

Χημικές αλλαγές σε ίχνη του γενετικού κώδικα προσπαθεί να εντοπίσει η νέα αυτή εξέταση αίματος, καθώς οι πρωτοπαθείς όγκοι διοχετεύουν DNA στο αίμα, προτού επεκταθούν και λάβουν σοβαρότερες διαστάσεις.

Η αιματολογική εξέταση «Γκάλερι» φάνηκε να έχει ισχυρή προληπτική ικανότητα, διότι ανιχνεύει είδη καρκίνου που βρίσκονται σε σημεία που είναι δύσκολο να διαγνωστούν εγκαίρως όπως: στην κεφαλή, στον τράχηλο, στο έντερο, στους πνεύμονες, στο πάγκρεας και στο λαιμό.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο τεστ δεν αντικαθιστά τους ελέγχους πρόληψης καρκίνου για το μαστό, τον τράχηλο της μήτρας ή του εντέρου, που πραγματοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα είδη καρκίνου.

Στις ΗΠΑ, η εξέταση, συνιστάται για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Από σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ληφθούν δείγματα αίματος σε πολλές κινητές κλινικές στο πλαίσιο της δοκιμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας.

Το NHS στοχεύει να στρατολογήσει 140.000 εθελοντές σε οκτώ περιοχές της Αγγλίας για να αξιολογήσει την απόδοση του τεστ.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δοκιμαστική εξέταση θα λάβουν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα και εθνότητες, ηλικίας μεταξύ 50 και 77 ετών.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν πρέπει να είχαν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια, θα κληθούν να δώσουν ένα δείγμα αίματος σε μια τοπική κινητή κλινική και στη συνέχεια θα την επαναλάβουν μετά από 12 μήνες και ξανά σε δύο χρόνια, για να δώσουν παραπάνω δείγματα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS Αμάντα Πρίτσαρντ δήλωσε: «Αυτή η γρήγορη και απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στην ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου εδώ και σε όλο τον κόσμο.

«Βρίσκοντας τον καρκίνο πριν καν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα, έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να τον αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης», πρόσθεσε.

«Το NHS έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό πρωτοπορίας στις καινοτομίες στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, από τη θεραπεία CAR-T έως τα φιλικά προς τον Covid φάρμακα.

«Η εξέταση αίματος Γκάλερι, εάν ήταν επιτυχής, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της φιλοδοξίας του Μακροπρόθεσμου Σχεδίου NHS να πιάσουμε τα τρία τέταρτα των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν», τόνισε.

Κάλεσε λοιπόν τους Βρετανούς να συμμετάσχουν στην εξέταση για «Να μας βοηθήσετε να φέρουμε επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου και να προστατευτούμε», κατέληξε.

Η δοκιμαστική εξέταση του NHS διεξάγεται από τη μονάδα Έρευνας για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το τμήμα Πρόληψης του καρκίνου και αποτροπής συμπτωμάτων τού του Πανεπιστημίου »King’s College» του Λονδίνου και σε συνεργασία με την εταιρεία «Μedtech Grail», η οποία ανέλαβε το τεστ «Γκάλερι».

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη αναμένονται έως το 2023. Εάν είναι επιτυχές, το NHS στην Αγγλία σχεδιάζει να επεκτείνει την κυκλοφορία σε ακόμη ένα εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Στη δοκιμή, οι μισοί άνθρωποι θα υποβληθούν σε έλεγχο του δείγματος αίματος με τη δοκιμή Galleri αμέσως και στους άλλους μισούς θα αποθηκευτεί το δείγμα τους και ενδέχεται να εξεταστούν στο μέλλον.

Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να συγκρίνουν το στάδιο στο οποίο ανιχνεύεται ο καρκίνος μεταξύ των δύο ομάδων.

Οποιοσδήποτε στην ομάδα δοκιμών διαπιστωθεί ότι έχει σημάδια καρκίνου θα επικοινωνήσει με τη νοσοκόμα της δοκιμής και θα παραπεμφθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι το τεστ είναι «επαναστατικό» και «θα δώσει στους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να νικήσουν την ασθένεια».

Το τεστ είχε πολύ χαμηλό ψευδώς θετικό ποσοστό, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγοι άνθρωποι θα διαγνωστούν λανθασμένα με καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό «Annals of Oncology».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν πώς λειτούργησε το τεστ σε 2.823 άτομα με τη νόσο και 1.254 άτομα χωρίς.

Εντόπισε σωστά τον καρκίνο στο 51,5 % των περιπτώσεων, σε όλα τα στάδια της νόσου και ανίχνευσε λανθασμένα τον καρκίνο σε μόλις 0,5 % των περιπτώσεων.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι όποιος έχει συμπτώματα καρκίνου θα πρέπει πάντα να ζητά βοήθεια από τον γιατρό του.

Νοσοκομεία στην Αγγλία και την Ουαλία συμμετέχουν σε μια άλλη μελέτη, που ονομάζεται «SIMPLIFY», η οποία πραγματοποιεί τη δοκιμαστική αιματολογική εξέταση «Γκάλερι» σε άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis