Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο γνωστός μεγάλος δημοσιογράφος Γιώργος Λεβεντογιάννης, με καταγωγή την Πρόνοια του Ναυπλίου.
Ο Ναυπλιώτης στην καταγωγή, εξαίρετος δημοσιογράφος, διευθυντής σε εφημερίδες και τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Γιώργος Λεβεντογιάννης, ήταν από τους ανθρώπους που δεν είχε ξεχάσει τον τόπο καταγωγής του και συχνά ρωτούσε για τη γενέτειρά του και την επισκεπτόταν, όσο καιρό το επέτρεπε η υγεία του.
Μάλιστα, πριν από πολλά χρόνια είχε τιμηθεί από το δήμο Ναυπλιέων (επί δημαρχίας Τσούρνου), ενώ στην εκδήλωση εκείνη γνωρίστηκε με τον εκδότη μας Άκη Γκάτζιο και τον ενέταξε στη δημοσιογραφική ομάδα του Mega, όπου ήταν Διευθυντής Ειδήσεων. «Αγαπημένε δάσκαλε. Αν δεν ήσουν εσύ, η δημοσιογραφία θα ήταν φτωχότερη», σχολίασε ο Ά. Γκάτζιος.
Όπως σημειώνει η ΕΣΗΕΑ, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη που γεννήθηκε ο δημοσιογράφος, “ο Γιώργος Λεβεντογιάννης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1941. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1961 στην εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος» ως συντάκτης ύλης. Στη συνέχεια δούλεψε στις εφημερίδες «Δημοκρατική Αλλαγή», «Σημερινά», όπου έγινε διευθυντής σε ηλικία 29 ετών και από το 1967 έως το 1985 στην «Ακρόπολις», στην οποία διετέλεσε διευθυντής από το 1975. Μετά την Ακρόπολη θα ακολουθήσει η διεύθυνση της εφημερίδας «Έθνος».
Το 1992 αναλαμβάνει Διευθυντής Ειδήσεων του Τ/Σ «Mega Channel», και αμέσως μετά Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης και Ειδικός Σύμβουλος. Τέλος, υπήρξε Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στην ΕΡΤ.
Είχε συγγράψει το βιβλίο «Προβλήματα Ελευθεροτυπίας».
Σημειώνει ακόμα η ΕΣΗΕΑ: «Ο Γιώργος Λεβεντογιάννης είχε μία λαμπρή δημοσιογραφική σταδιοδρομία γεμάτη επιτυχίες και αποκλειστικότητες. Άριστος γνώστης του επαγγέλματός μας, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά τόσο στις εφημερίδες όσο και στην τηλεόραση. Σοβαρός, πειθαρχημένος, αυστηρός αλλά δίκαιος ανέδειξε πλήθος νεώτερων συναδέλφων στους οποίους έδωσε ευκαιρίες ανέλιξης».
Το Παλαμήδι εδάκρυσε
Γράφει ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης αναφερόμενος στην απώλεια του Γιώργου Λεβεντογιάννη:
«Στο άγγελμα του θανάτου σου αγαπημένε μας Γιώργο, ο ουρανός του Ναυπλίου συννέφιασε. Ο ήλιος κρύφτηκε, το Παλαμήδι εδάκρυσε και η καμπάνα της εκκλησιάς πένθιμα δονεί στα στενοσόκκακα της γειτονιάς που σε μεγάλωσε.
Αγαπητέ κι αλησμόνητε Γιώργο,
Έζησες μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια κι εκεί έπλασες τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου, προικισμένο με τη σφραγίδα της αγάπης. Εκεί ζυμώθηκες με τα ιδανικά και τα χαρακτηριστικά που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει, για να είναι δίκαιος και αγαθός. Τίμιος και ευσεβής.
Φίλε Γιώργο, Σε κέρδισε η δημοσιογραφία όταν ξεδίπλωσες το σπάνιο ταλέντο σου σε παλιούς κολοσσούς του επαγγέλματός μας. Και είμαστε τυχεροί εμείς που θητεύσαμε δίπλα σου, γιατί δεν μας έμαθες μόνο τα μυστικά της δημοσιογραφίας, αλλά προπάντων μας έμαθες τί θα πεί ανθρωπιά, αγάπη, συμπόνοια αλληλεγγύη.
Ο Γιώργος, ο Γιώργος μας, ήταν μια προσωπικότητα ακτινοβολούσα. Ως δημοσιογράφος ήταν άριστος, με το αβρό και μεστό του γράψιμο με τους καταπληκτικούς τίτλους στις εφημερίδες Ακρόπολις και Έθνος και την τηλεόραση του Mega. Δεν ορρωδούσες προ ουδενός όταν ανακάλυπτες σκάνδαλα και όταν μάλιστα επρόκειτο να προασπίσεις δημόσιο και λαϊκό συμφέρον».