home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις φωτιές: «Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο»

Αναντίστοιχα χαρακτηρίζονται τα ποσά που διατίθονται για την πυρασφάλεια από τους δήμους σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής

Σε έντονο ύφος η “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφέρεται στις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών σε Ναύπλιο και Επίδαυρο, αναζητώντας τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Με δηκτικό ύφος αναφέρεται στα ποσά που διατέθηκαν για την πυρασφάλεια τα οποία χαρακτηρίζει ως αναντίστοιχα με τις ανάγκες της περιοχής και καταλήγει σε μια σειρά άμεσων αιτημάτων, ζητώντας παράλληλα την ανάκληση όλων των αδειών ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Τις προηγούμενες μέρες είχαμε φωτιές στα όρια των Δήμων Επιδαύρου και Ναυπλιέων. Το αποτέλεσμα ήταν για ακόμα μια φορά καταστροφικό. Χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη ενώ απειλήθηκε και ο οικισμός Γκάτζια.

Ιδιαίτερα καταστροφική ήταν και η φωτιά που ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Δήμου Επιδαύρου, περιοχή που είναι γνωστή για την επικινδυνότητα της καθώς έχει πιάσει φωτιά και τα προηγούμενα χρόνια

Στη περιοχή του Αραχναίου  που η φωτιά απείλησε τον οικισμό της Γκάτζιας η εξέλιξη της κατάστασης  δείχνει ανάγλυφα τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Είναι απαράδεκτο η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς να εξαρτάται από την ένταση του ανέμου.

Στην περιοδεία που πραγματοποιήσαμε συναντήσαμε τα έντονα παράπονα των κάτοικων τόσο για το συντονισμό από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές όσο και για τα εναέρια μέσα που σταμάτησαν κάποια στιγμή τις ρίψεις με αποτέλεσμα να πλησιάσει η φωτιά και να απειλήσει το χωριό.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο ο επαρχιακός δρόμος Γκάτζια-Αραχναίο ήταν ακαθάριστος κατακλισμένος από θάμνους και χόρτα όσο και η αγροτική οδοποιία  απαράδεκτη έως τελείως ακατάλληλη. Περιττό να μιλάμε για  αντιπυρικές ζώνες προστασίας που δεν υπάρχουν.

Για τη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των αρμόδιων υπαλλήλων. Είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και να ενισχυθούν με προσωπικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς Πυροσβεστική, Δασαρχεία, καθώς και η Πολιτική προστασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Για την πυρασφάλεια φέτος ο Δήμος Ναυπλιέων χρηματοδοτήθηκε  με 79.000 ευρώ ενώ ο δήμος Επιδαύρου με 65.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά πέραν του ότι είναι αναντιστοιχα με τις ανάγκες της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν από τις δημοτικές αρχές για υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων. Ακόμα τοποθετήθηκαν εργαζόμενοι σε εργασίες άσχετες με την πυρασφάλεια καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση του κράτους έχει δημιουργήσει τρομακτικά κενά στη λειτουργία των δήμων που προσπαθούν να τα καλύψουν όπως-όπως.

Η κατάσταση αυτή απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.
  • Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
  • Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Αυτήν την πολιτική χειροκροτούν με την πρώτη ευκαιρία οι Δημοτικές αρχές Ναυπλιέων και Επιδαύρου

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συζητηθεί και στους δύο δήμους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Δικεδικούμε

  • Την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%
  • Την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του οικισμού Γκάτζια
  • Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν.
  • Να εξασφαλίστουν κρατικά κονδύλια και να στελεχώθουν οι κρατικές υπηρεσίες που θα φέρουν σε πέρας το έργο της αναδάσωσης.

Να ανακληθούν όλες οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή».

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis