Από την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση πριν λίγες μέρες, διαφωνίες είχαν ξεσπάσει εντός και εκτός κυβέρνησης, ειδικά για την εκλογή προέδρου στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους.
Δεδομένου ότι καταργείται η 3η κάλπη που είχε ισχύσει στις εκλογές του 2019 για τις Κοινότητες το μπέρδεμα έγινε μεγαλύτερο αφού το νομοσχέδιο προέβλεπε την κατάργηση συμβουλίου στις κοινότητες έως 300 κατοίκους καθώς την ρητή απαγόρευση ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.
Δηλαδή όποιος θέλει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας πρέπει υποχρεωτικά να καταφέρει να “χωθεί” σε κάποιο Συνδυασμό Υποψήφιου Δημάρχου. Θα γραφτεί μέσα σε κάποιο κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο, που πάνω – πάνω θα έχει “καπέλο” έναν υποψήφιο Δήμαρχο.
Όταν το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις Βουλή στις 18 Μαΐου προέβλεπε στο άρθρο 30 ότι: «Στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά την αρχική ψηφοφορία (α΄ γύρος) στη Δημοτική Κοινότητα. Οι λοιποί υποψήφιοι, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο Δικαστήριο διενεργεί κλήρωση».
Το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων τόσο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) και τις τάξεις των δημάρχων όσο και εντός βουλής αφού ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιχειρηματολόγησαν κατά της συγκεκριμένης διάταξης.
Χθες, με τις αριθμ. 11 και 12 “νομοτεχνικές βελτιώσεις”, το άρθρο 30 διαμορφώθηκε τελικά ως εξής:
«Στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του Συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) στη Δημοτική Κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου Συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο Δικαστήριο διενεργεί κλήρωση».
Το Νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου.