Οργή από τους γιατρούς της Αχαΐας έναντι των σχεδιασμών που προβλέπουν την κατάργηση θέσεων ιατρικού προσωπικού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και τη μετατροπή τους σε ακαδημαϊκές θέσεις.
Η αποκάλυψη του απίστευτου εν μέσω πανδημίας, γεγονότος, ήρθε με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, σύμφωνα με την οποία μέσα στη δίνη του κορωνοϊού η ηγεσία της 6ης ΥΠΕ και η διοίκηση του ΠΠΝΠ, επιχειρούν να καταργήσουν 9 οργανικές θέσεις ιατρών και να τις μετατρέψουν σε θέσεις πανεπιστημιακών.
Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας από την ΕΙΝΑ έχει ως εξής:
«Πολλαπλά ερωτήματα, οργή και θυμό προκαλούν οι ενέργειες του Αναπληρωτή Διοικητή του ΠΓΝΠ, κου Μπάκου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κου Λιάτσικου και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κου Καρβέλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με εισηγήσεις και έγγραφά τους (τα επισυνάπτουμε για του λόγου το αληθές), ζητούν από το Υπουργείο Υγείας, την κατάργηση εννέα (9) οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΠ και την απόδοσή τους στο Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, προς μετατροπή τους σε θέσεις πανεπιστημιακών. Μάλιστα στα πιο πάνω έγγραφα δεν έχουν καν τη συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΓΝΠ, το οποίο συνειδητά παρέκαμψαν.
Το ΠΓΝΠ εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο έχει δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ.Ελλάδας, με τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους επικουρικούς και ειδικευόμενους να υπερβαίνουν εαυτούς ώστε να ανταποκριθούν στην περίθαλψη όλων των ασθενών, παρά τις ελλείψεις και την υποστελέχωση, ειδικά, τις τελευταίες εβδομάδες.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΠ είναι 75 σε σύνολο 230. Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση εν μέσω αυτής της κατάστασης η προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης του μάχιμου ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου. Μάλιστα, οι εννέα αυτές θέσεις θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, αλλά φαίνεται ότι τα σχέδια ήταν άλλα.
Μια τέτοια ενέργεια είναι καταφανώς παράνομη, πρωτοφανής για τα δεδομένα του νοσοκομείου και δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Με βάση τη σχετική γνωμοδότηση(επισυνάπτεται) του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ «Θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ δεν μπορούν να μετατραπούν σε θέσεις ΔΕΠ. Αυτές, οι θέσεις ΔΕΠ, προβλέπονται από τον οργανισμό κάθε πανεπιστημίου. Η αυξομείωσή τους είναι υπόθεση του αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ. Δεν προϋποθέτει η αυξομείωσή τους αυξομείωση θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ.»
Δεν τον γνώριζαν, ως όφειλαν, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, ο Αναπλ.Διοικητής και ο κος Καρβέλης; Ή μήπως θεωρούν ότι έχουν το ακαταλόγιστο να κόβουν και να ράβουν και να συμπεριφέρονται προς τους γιατρούς του ΕΣΥ ως γιατρούς δεύτερης κατηγορίας;
Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας εκπροσωπεί μόνο τη μειοψηφία των πανεπιστημιακών ή πρέπει -το λιγότερο- να παίρνει υπόψη και την πλειοψηφία της μεγάλης μάζας των νοσοκομειακών;
Ακόμα κι αν αποδεχτούμε ότι υπάρχει έλλειψη πανεπιστημιακών γιατρών, η λύση είναι να αποστερηθεί το ΕΣΥ οργανικές θέσεις ή να διεκδικηθεί από την Ιατρική Σχολή και το Παν.Πατρών προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ από το Υπ.Παιδείας;
Αυτό που ανέδειξε η πανδημία είναι η ανάγκη μείωσης των μάχιμων κλινικών γιατρών;
Απαιτούμε από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να σέβεται τις ανάγκες και τη βούληση της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, των πραγματικών αναγκών του Νοσοκομείου και όχι να μεροληπτεί προκλητικά υπέρ μιας συγκεκριμένης μειοψηφικής μερίδας.
Απαιτούμε από τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ και της 6ης ΥΠΕ να αποσύρουν άμεσα τα σχετικά έγγραφα προς το Υπ.Υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των πολιτών.
Δεν θα αφήσουμε σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται ιδιοτελή παιχνίδια πίσω από τις πλάτες μας και εις βάρος του Νοσοκομείου και των ασθενών. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμιτίζουν το κλίμα».