Αυτοψία στον Ισθμό της Κορίνθου πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, μαζί με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα και τον εκπρόσωπο της Διώρυγας ΑΕ, Γιώργο Ζουγλή.
Διέσχισαν με σκάφος τη Διώρυγα και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση μετά και τη χθεσινή κατολίσθηση. Πήγαν εν πλω στο ιδιαιτέρως προβληματικό σημείο όπου γίνονται οι συνεχιζόμενες καταπτώσεις των πρανών. Ο όγκος τους είναι πολύ μεγάλος και γι’ αυτό έχει κλείσει η πρόσβαση στη Διώρυγα.
Κύρια ζητήματα
Σύμφωνα με τον Κορίνθιο υφυπουργό και βουλευτή, τα κύρια ζητήματα εφεξής είναι τα ακόλουθα:
- 1ον Η ασφάλεια του χώρου όπου εξελίσσεται η κατάπτωση των πρανών
- 2ον Η ενδεδειγμένη μελέτη που θα πραγματοποιήσουν οι ειδικοί
- 3ον κατασκευή του έργου το συντομότερο δυνατόν, εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 9 εκατ. ευρώ
- 4ον Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Πράσινου Ταμείου
- 5ον Η περίφραξη της Διώρυγας για λόγους ασφαλείας, προς αποφυγήν τραγικών φαινομένων όπως αυτά που βιώσαμε πρόσφατα.
Ήδη, χθες, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, μετέβη κλιμάκιο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να εξετάσει την κατάσταση.
«Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι έργο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σύμβολο αναφοράς, και δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, το ανήγαγε σε θέμα Εθνικού Επιπέδου. Συνεχίζουμε τις ενέργειες», σημειώνει ο κ. Ταγαράς.
Έργο Εθνικής σημασίας
Σε επικοινωνία που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στις αρχές της εβδομάδας με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, ζήτησε να χαρακτηριστεί το έργο «Αποκατάστασης ζημιών στα πρανή Διώρυγας Κορίνθου» ως σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου με αποτέλεσμα να μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία των μελετών και της αποκατάστασης του από την πλευρά του κράτους.
Πράγματι, χθες ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής υπέγραψε σχετική υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο να επιταχύνεται, ειδικότερα η αποκατάσταση ζημιών και η σταθεροποίηση των πρανών ώστε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η ασφαλής επαναλειτουργία της Διώρυγας.
Το σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός πως η Διώρυγα Κορίνθου αποτελεί παγκόσμιο γεωγραφικό κόμβο επικοινωνίας μεταξύ του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους και μαζί με την Διώρυγα του Παναμά και του Σουέζ αποτελούν τις τρεις τεχνικές διώρυγες που υφίστανται σήμερα στον κόσμο.
Το κόστος
Πριν από λίγες ημέρες είχε διενεργηθεί αυτοψία από κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών. Οι τεχνικοί υπογράμμισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, και εκτίμησαν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-10 εκατ. ευρώ.
«Για να μπορέσει όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά, απαιτείται αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητά του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) το οποίο ήδη δρομολογείται» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Λόγω των συνθηκών ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «με βάση πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις», κάτι που τελικά συνέβη.
Τι εκτιμά ο καθηγητής Λέκκας
«Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο καθηγητής κ. Λέκκας και ο γενικός διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος, η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.