home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Συνέντευξη Νίκα: Πάγιο αίτημα του ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο στην Αργολίδα

Παναγιώτης Νίκας

Ο Παναγιώτης Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέλαβε βαρύ φορτίο και ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο. Τον δρόμο των άμεσων αποφάσεων και ενεργειών αφού έχει καταλάβει πως χρόνος για προσαρμογή δεν υπάρχει.

Αυτό τουλάχιστον σημειώνεται σε συνέντευξη που έδωσε στο in.gr στην οποία επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του αλλά και να θέσει τις βάσεις για τις μελλοντικές επιδιώξεις σε βασικούς τομείς της αρμοδιότητάς τους. 

Ο Παναγιώτης Νίκας έχει διανύσει ενάμιση χρόνο στη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πλέον έχει σαφή εικόνα της κατάστασης γεγονός που επιτάσσει μόνο εύστοχες πολιτικές επιλογές. Μια από αυτές η δρομολόγηση ενός έργου τομή στη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας αξίας 168 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπορεί η πανδημία να «βρήκε» γυμνή την περιφέρεια  όμως από τότε διατέθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση της. Ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο στην Αργολίδα αποτελεί πάγιο αίτημα του.

Κύριε Νίκα, η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας, θεωρείτε πως κινείται στην σωστή κατεύθυνση; Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων –μεταξύ άλλων- πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Τι σημαίνει για την δική σας περιφέρεια της Πελοποννήσου το νομοσχέδιο αυτό;

Το νέο νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θεωρώ πως προσπαθεί να λύσει χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για το περιβάλλον.

Η απλούστευση και η επίσπευση στην υφιστάμενη διοικητική διαδικασία αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου ενισχύουν και  την ανάπτυξη επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά διασφαλίζουν και τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι το ζητούμενο όλων μας.

Μείζον θέμα για όλη την χώρα και ειδικά για την Πελοπόννησο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Σχεδιασμοί επί σχεδιασμών και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων. Τελικά υπάρχει ελπίδα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα και με ποιους τρόπους;

Η διαχείριση των απορριμμάτων σίγουρα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας που κληθήκαμε να επιλύσουμε. Είμαστε μια Περιφέρεια, στην οποία για πολλά χρόνια δεν υπήρξε ορθολογικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού ζητήματος, με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα, την αισθητική και γενικότερα στην κοινωνία.

Είμαστε όμως, τώρα πια, στην τελική ευθεία. Μέχρι το τέλος του μήνα υπογράφουμε την έναρξη ισχύος του έργου, το τελευταίο -δηλαδή- βήμα πριν την έναρξη της κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουν κλείσει όλα τα διαδικαστικά και νομικά θέματα που είχαν προκύψει και λύνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα για την Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, προϋπολογισμού περί των 168.000.000 ευρώ είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρειά μας.

Είμαι αισιόδοξος, πως μέσα στο 2021 οι εικόνες με στοιβαγμένα σκουπίδια και γεμάτους κάδους θα αποτελούν παρελθόν και οι πολίτες, τους οποίους υπηρετούμε με αίσθημα ευθύνης και συνείδησης, δε θα ξαναζήσουν τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης με καμπάνιες και εκδηλώσεις, προκειμένου να τονίσουμε στους πολίτες την ανάγκη για την μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, την αξία της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Είναι κοινή γνώση πλέον, ότι η προστασία της ατμόσφαιρας, του νερού και του εδάφους στις μέρες μας, που επιτυγχάνεται μέσα από την ανακύκλωση, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντός μας. Η διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος τόσο σήμερα όσο και αύριο, εγγυάται την καλή υγεία και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τη δική μας και των παιδιών μας.

Η πανδημία μας “δίδαξε” για τα καλά πόσο σημαντικό είναι το εθνικό σύστημα υγείας να είναι ετοιμοπόλεμο, άριστα στελεχωμένο, με τα κατάλληλα μηχανήματα. Κατά την άποψη σας, οι δομές υγείας στη περιφέρεια σας είναι στο επίπεδο που επιθυμείτε; Επίσης, χρειάζονται καινούργια νοσοκομεία στη Πελοπόννησο;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σίγουρα δεν ανέμενε ότι θα κλινόταν να αντιμετωπίσει μια τόσο ραγδαία «επιδρομή» ενός αόρατου και επικίνδυνου εχθρού. Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ερχόταν. Κατά τη γνώμη μου και δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών, η χώρα μας λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά! Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η κυβέρνηση έθεσε από την πρώτη στιγμή σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, οι πολίτες την εμπιστεύτηκαν και έτσι είδαμε ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό. Και αυτό ήταν ένα επίτευγμα κοινό, της πολιτείας και της κοινωνίας.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, πάγιο αίτημά μου είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην Αργολίδα, μεταξύ Ναυπλίου και Άργους, ένα έργο με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Η  Αργολίδα είναι μια περιοχή σπουδαία και για την Πελοπόννησο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, και οφείλουμε απέναντι στους συμπολίτες μας, Αργολιδείς, να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας, όσον αφορά την υγειονομική τους περίθαλψη. Επίσης, θεωρώ, και το έχω πολλές φορές τονίσει σε συναντήσεις μου με κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νοσοκομείου αναφοράς στην Αρκαδία, στην έδρα και το κέντρο της Πελοποννήσου.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην Περιφέρειά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της, η κατάσταση υπήρξε ελεγχόμενη και ευχόμαστε έτσι να παραμείνει. Το ξεκίνημα της πανδημίας βρήκε τις δομές υγείας σαφώς απροετοίμαστες, υποστελεχωμένες και με μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό. Ειδικά στην Πελοπόννησο, τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά. Βάλαμε όμως γρήγορα όλοι τα δυνατά μας, συνεργασθήκαμε αποτελεσματικά και δουλέψαμε σκληρά για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μέσα στο 2020 έχουμε επενδύσει πάνω από 30.000.000 ευρώ στον τομέα της υγείας.

Αναλυτικότερα και με συγκεκριμένα νούμερα, σας παραθέτω τα παρακάτω:

  • 19.885.600 ευρώ    Για ενίσχυση δόμων υγείας περιφέρειας Πελοποννήσου  από ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014-2020
  • 545.560 ευρώ    Για προμήθεια εξοπλισμού δόμων υγείας περιφέρειας Πελοποννήσου από τον προϋπολογισμό
  • 48.516 ευρώ    Για προμήθεια εξοπλισμού προς παράδοση σε δομές υγείας περιφέρειας Πελοποννήσου από τον προϋπολογισμό
  • 249.653 ευρώ    Για προγραμματισμένες προμήθειες εξοπλισμού σε δομές υγείας περιφέρειας Πελοποννήσου από τον προϋπολογισμό
  • 1.046.900 ευρώ    Για άλλες επιχορηγήσεις /ενισχύσεις στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διασποράς του covid-19 το 2020
  • 9.283.107 ευρώ    Για εντάξεις πράξης «επέκταση, αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμό β’ βάθμιας υγείας» (πελ77) στο Ε.Π. Πελοπόννησος 2014-2020

Κάναμε πολλά και αισθανόμαστε την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας να κάνουμε κι ακόμα περισσότερα, γιατί αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι και γιατί οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τον «πόλεμο», παρόλο που ευχόμαστε ποτέ να μην έρθει.

Δεδομένο θεωρείται πως η χώρα -την επόμενη μέρα – θα έχει να “γλύψει” πολλές ανοικτές πληγές και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας. Ειδικά στη περιφέρεια σας που βασίζεται στο τουριστικό προϊόν, οι επιπτώσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους θα είναι αναστρέψιμες;

Είμαι αισιόδοξος, νομίζω ότι η κυκλοφορία του εμβολίου θα αντιστρέψει την αβεβαιότητα που υπάρχει. Το πλήγμα που έχει δεχθεί η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης σίγουρα είναι μεγάλο και οι πληγές θα αργήσουν να κλείσουν, όμως πιστεύω ότι θα κλείσουν. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με όλες της τις δυνάμεις στήριξε τον τομέα της Επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια και σε συνεννόηση και με τα Επιμελητήρια, με τα οποία έχουμε μια καλή και αποδοτική συνεργασία νομίζω καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, την τοπική οικονομία, σε αυτή την πολλή δύσκολη συγκυρία.

Όσον αφορά τώρα τον τομέα του τουρισμού, για την Πελοπόννησο επιθυμούμε έναν τουρισμό ο οποίος θα δένει τον πολιτισμό με την αγάπη για τη φύση, για την ιστορία και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Στοχεύουμε στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού  (φυσιολατρικός, αλιευτικός, εκκλησιαστικός, πολιτιστικός, επιστημονικός τουρισμός κ.α.) γιατί ζούμε σε έναν τόπο ιδανικό για κάθε εποχή του χρόνου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει μοναδικό ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο και σπάνια φυσική ομορφιά, είναι το κέντρο παραγωγής των μεσογειακών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής με τα κρασιά μας, τα σύκα μας, το λάδι, τις ελιές και θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν πλουτοπαραγωγικούς παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε. 

Ο πρωτογενής τομέας είναι για εσάς μείζονος σημασίας. Πως σκοπεύετε να τον ενισχύσετε; Επίσης, με ποιους τρόπους συμβάλλατε συνολικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Ο πρωτογενής τομέας αλλά και η ενίσχυσή του πάντα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον επενδυτικό σχεδιασμό μας, αφού έχουμε την ευλογία στην Πελοποννησιακή γη να παράγεται μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής.

Η Περιφέρειά μας πρέπει να γνωρίζετε ότι παράγει:

  • Το 40-45% της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου με παραγωγή 120.000 τόνους με 7 ΠΟΠ (1 Μεσσηνία, 3 Αργολίδα και 3 Λακωνία) και 1 ΠΓΕ Λακωνία)
  • Πάνω από 20% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, με 1 ΠΟΠ (ΠΟΠ Καλαμάτα)
  • Το 70% της εθνικής παραγωγής εσπεριδοειδών με παραγωγή πάνω από 550.000 τόνους (Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία)
  • Μηλοειδή με παραγωγή 6000 τόνους, με 1 ΠΟΠ (Αρκαδία)
  • Οίνους πάνω από 70.000 τόνους με 3 ΠΟΠ και 9 ΠΓΕ με δυο ποικιλίες εθνοπρεσβευτές το «Αγιωργίτικο Νεμέας» και το «Μοσχοφίλερο Μαντινείας» από τις 4 συνολικά της χώρας
  • Το 35% της εθνικής παραγωγής κορινθιακής σταφίδας με παραγωγή 10.000 τόνους αλλά και σουλτανίνας με περισσότερες από 100.000 τόνους.
  • Είναι το 2ο κέντρο θερμοκηπίων στην χώρα, μετά την Κρήτη με 5000 στρ. και παραγωγή 130.000 τόνους πρώιμων κηπευτικών
  • Καλλιεργούνται 7.000 στρ. πρώιμο καρπούζι με παραγωγή 45.000 τόνους αποκλειστικά εξαγώγιμους (το πρωιμότερο καρπούζι της Ευρώπης)
  • Παράγονται τόνοι πατάτες (Αρκαδία-Μεσσηνία)
  • Παράγεται αιγοπρόβειο κρέας και γάλα σε σημαντικές ποσότητες
  • Η μελισσοκομία και η πτηνοτροφία κατέχουν σημαντική θέση
  • Η αλιεία και υδατοκαλ/γειες συμμετέχουν σημαντικά στον πρωτογενή τομέα

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν νομίζω ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρειά μας.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι στις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ο πρωτογενής τομέας δείχνει να αντιδρά καλύτερα, διατηρώντας μια δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης που προσελκύουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οφείλουμε, να συμβάλλουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική και να χρησιμοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις δυνατότητες που παρέχει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027, ώστε να βελτιώσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να προσαρμοστούμε στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες μας, τα προϊόντα μας αλλά και την συνοχή της ελληνικής υπαίθρου.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει από πλευράς Κράτους, Περιφέρειας και εμπλεκομένων μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση του πρωτογενή τομέα αλλά και των αγροτικών περιοχών της Περιφέρειας συνολικά.

Προτεραιότητα μας είναι η εξασφάλιση της αειφορίας των φυσικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, η εξοικονόμηση ενέργειας και η τόνωση αλλά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Επενδύουμε στοχευμένα σε υποδομές στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, προωθούμε τους αναδασμούς, ενισχύουμε την βιολογική γεωργία με ισχυρά κίνητρα και δημιουργία υποδομών, πραγματοποιούμε συνέργειες με Ιδρύματα εγνωσμένου κύρους για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στην Πελοποννησιακή γη και στον πλούτο που παράγει.

Είστε στη διοίκηση της περιφέρειας ενάμιση χρόνο. Μικρό το διάστημα όμως ήδη έχετε ενεργήσει σε πολλαπλά μέτωπα. Πείτε μας ποιες οι μέχρι σήμερα καίριες παρεμβάσεις σας και τι έπεται κατά προτεραιότητα.

Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου τόνισα την πεποίθησή μου ότι πολιτική είναι το αποτέλεσμα, και έχουμε χρέος όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, από όποια θέση, να αφήνουμε με την παρουσία μας το θετικό μας στίγμα για τις επόμενες γενιές. 

Στόχος μου είναι να γίνονται μεγάλα έργα, σημαντικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και που καθυστέρησαν για χρόνια. Κάποιες από τις προτεραιότητες μου είναι:

  • η αναβάθμιση του οδικού μας δικτύου
  • να φτάσει το φυσικό αέριο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου
  • η επαναλειτουργία της Σιδηροδρομικής γραμμής
  • η προστασία και η ανάδειξη του Ισθμού, της πύλης της Πελοποννήσου
  • η προστασία και ο σεβασμός προς το περιβάλλον (μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος μέσα από τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συχνοί και αυστηροί έλεγχοι σε βιομηχανικές ζώνες κά)
  • η προώθηση ανασκαφών και η προστασία Αρχαιολογικών χώρων αλλά και η βελτίωση της προσβασιμότητάς τους
  • η ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος με ορθολογική τουριστική προβολή και στοχευμένες ενέργειες
  • οι δράσεις για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας (ενίσχυση σε εξοπλισμούς στα Σώματα Ασφαλείας, προστασία των ακτών κά)

Τέλος, δε λείπουν από το σχεδιασμό μας και οι Κοινωνικές δράσεις και πολλά άλλα που έχω προαναφέρει.
Εργαζόμαστε σκληρά! Πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος αξίζει περισσότερα και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να το επιτύχουμε!

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία 10 χρόνια, άγγιξε φυσικά και τις ζωές των ανθρώπων στην Περιφέρεια σας. Ποια περιοχή ή περιοχές επλήγησαν περισσότερο επαγγελματικά και ανθρωπιστικά και γιατί; Επίσης, με ποιες δράσεις ως περιφερειακή αρχή θα ενισχύσετε την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και θα δώσετε κίνητρα στους νέους ανθρώπους να παραμένουν στο τόπο γέννησης τους;

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτές έχουν πληγεί τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Καμία περιοχή της χώρας μας δεν έμεινε αλώβητη από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Κι όταν η χώρα πήγε να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, ήλθε η πανδημία και άλλαξε και πάλι τα δεδομένα.

Έχουμε πολλά προγράμματα ως Περιφέρεια για τη στήριξη και την ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά όπως και να το κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Νομίζω, ωστόσο, ότι λίγο ή πολύ η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη δυναμική να παραμείνει όρθια και πιστεύω ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καλύτερες. Και προφανώς, όλα όσα σχεδιάζουμε, τα σχεδιάζουμε και τα υλοποιούμε για να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δίνουν την επιλογή στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και να έχουν μια καλή και αξιοπρεπή ζωή αλλά και για να είναι περήφανοι για αυτήν τους την επιλογή.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis