Σύγχρονος «οδικός χάρτης» βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος για την Πελοπόννησο. Αναθεωρείται το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαισίο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιβαλλοντική έγκρισή του.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτά ένα νέο και σύγχρονο στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό με διπλό στόχο: τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου
Παπασταύρου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εγκρίνεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΧΠ) όπως και οι περιβαλλοντικοί του όροι.
Το ΠΧΠ Πελοποννήσου, που αντικαθιστά το προγενέστερο και παρωχημένο του 2003, παρέχει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος όπως και για τις χρήσεις γης, ενώ εξειδικεύει πολιτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών με συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων.
Οι 9 στρατηγικοί άξονες του ΠΧΠ Πελοποννήσου
- Υποδομές Στρατηγικού Χαρακτήρα
- Δημιουργία συστήματος συνδυασμένων μεταφορών.
- Ολοκλήρωση βασικών οδικών αξόνων (χωροθέτηση της Ιονίας Οδού στο τμήμα μετά τον Πύργο, βελτίωση προσπελασιμότητας και εξασφάλιση βέλτιστων οδικών συνδέσεων των οικισμών στον ανατολικό άξονα της Πελοποννήσου).
- Αναβάθμιση Λιμένα και Αεροδρομίου Καλαμάτας.
- Ανάδειξη Λιμένα Καλαμάτας σε Πύλη Εισόδου.
- Αναβάθμιση Αεροδρομίου Καλαμάτας.
- Μετατροπή Αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό.
- Ανάπτυξη – αναβάθμιση υφιστάμενων – ολοκλήρωση Σιδηροδρομικών Υποδομών και διασύνδεση με άλλα μεταφορικά μέσα.
- Δίκτυα ύδρευσης – αστικών λυμάτων / αποβλήτων.
2. Ενίσχυση Εξωστρέφειας και Συνοχής
- Στόχος η ενίσχυση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων – ποτών και η ανάδειξη της Περιφέρειας σε διεθνή συγκοινωνιακό κόμβο στη Μεσόγειο.
- Ανάπτυξη υπηρεσιών και διείσδυση σε νέες αγορές (έρευνα, καινοτομία, τουρισμός).
3. Μεγέθυνση του Πρωτογενούς Τομέα
- Προστασία γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας από μη συμβατές χρήσεις.
- Προώθηση αρδευτικών έργων / φραγμάτων και ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
- Δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών για τόνωση ορεινών περιοχών.
4. Χωρική Οργάνωση Παραγωγικών Δραστηριοτήτων
- Εξορθολογισμός στη χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένους υποδοχείς πλησίον του άξονα «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα», με συνδυασμό Επιχειρηματικών Πάρκων και Ελεύθερων Αποθηκών, με παράλληλη αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στους λιμένες της Καλαμάτας και της Κορίνθου.
- Οργανωμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας: ναυτιλιακές, ενέργεια, μεταφορές – logistics.
5. Αξιοποίηση ΑΠΕ (Ηλιακής & Αιολικής Ενέργειας)
- Υιοθέτηση κατευθύνσεων Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που καθορίζει περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης, ελάχιστες αποστάσεις από γειτνιάζουσες χρήσεις, και κριτήρια ένταξης στο τοπίο.
- Αξιοποίηση περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας σε Λακωνία & Αρκαδία.
6. Πολυμορφική Τουριστική Ανάπτυξη
- Προώθηση του εναλλακτικού, θαλάσσιου, πολιτιστικού τουρισμού / καταδυτικά πάρκα.
- Δημιουργία τουριστικών κέντρων και πυκνών δικτύων τουριστικών λιμένων.
- Ενίσχυση και ανάδειξη του πολιτιστικού – αρχαιολογικού τουρισμού μέσω δικτύωσης των παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
- Ενίσχυση εναλλακτικού τουρισμού με βάση τον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση σε προϊόντα ΠΟΠ, οίνου και ελιάς.
7. Βιώσιμη Εκμετάλλευση Φυσικών Πόρων
- Διασφάλιση εκμετάλλευσης ορυκτών (μάρμαρα, πέτρα).
- Προστασία των υδάτινων πόρων από εξάντληση ή ρύπανση.
8. Καθοδήγηση στα Υποκείμενα Επίπεδα Χωρικού Σχεδιασμού
- Με την έγκριση του ΠΧΠ παρέχεται ένα συνεκτικό πλαίσιο χωροταξικών κατευθύνσεων για την εκπόνηση των επικείμενων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) που θα καλύπτουν το σύνολο της Επικράτειας όλων των Καλλικρατικών Δήμων της Περιφέρειας.
9. Αναδιάρθρωση Ενεργειακού Μοντέλου – Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων
- Αφορά στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης η οποία εναρμονίζεται με τον ενωσιακό και εθνικό στόχο: τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η εν λόγω μετάβαση συνεπάγεται πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και παύση λειτουργίας των ορυχείων πρώτιστα για τον Δήμο Μεγαλόπολης και δευτερευόντως για τους όμορους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας από την Π.Ε.Αρκαδίας, καθώς και τον όμορο Δήμο Οιχαλίας από την Π.Ε. Μεσσηνίας. Υπογραμμίζεται ότι το ΠΧΠ Πελοποννήσου ενσωματώνει κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια & το Κλίμα (ΕΣΕΚ), του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και του Εδαφικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε:
«Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί έναν πλήρη Οδικό Χάρτη για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, με εχέγγυα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βέλτιστη χωροταξία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιεύει τη 12η αναθεώρηση Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, με αυτήν του Νοτίου Αιγαίου να ακολουθεί και να ολοκληρώνει με αυτόν τον τρόπο την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού σε όλη την Επικράτεια. Στόχος, η χωρική οργάνωση, η ανάπτυξη, η προστασία των περιοχών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων δομημένων περιοχών και υπαίθρου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό, κ. Ταγαρά, για την καθοριστική συμβολή του στην διαμόρφωση του ΠΧΠ και τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Πτωχό για την αγαστή συνεργασία».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:
«Με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δημιουργούμε ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο δίνει κατευθύνσεις για το πώς θα οργανωθεί και θα αξιοποιηθεί ο χώρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μέλλον – δηλαδή πού και πώς θα αναπτυχθούν οι πόλεις, ο εξωαστικός χώρος, οι υποδομές,
οι οικονομικές δραστηριότητες και κυρίως πώς θα προστατευτεί το Περιβάλλον.
Αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύτιμο “εγχειρίδιο” ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης και για τους 26 Καλλικρατικούς Δήμους της Αργολίδας, της Αρκαδίας της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Η έγκριση αυτού του σχεδιασμού έχει ως στόχο
να αποκτήσει η Πελοπόννησος ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπηρετείται ταυτόχρονα έναν μεγάλος εθνικός στόχος, η τόνωση προσέλκυσης επενδύσεων, άρα και η τόνωση της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας εν τέλει σημαντικά την κοινωνική συνοχή.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Πελοποννήσου είναι η 12 η κατά σειρά που εγκρίνεται για τις 13 συνολικά Περιφέρειες της χώρας. Σύντομα, έπεται και η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για το Νότιο Αιγαίο και ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η αναθεώρηση του υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού στρατηγικής σημασίας για όλη την Επικράτεια σε περιφερειακό επίπεδο».