Με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, ο δήμος Άργους Μυκηνών τίμησε την ιστορική μνήμη και τους φιλέλληνες που συνέβαλαν στον Αγώνα για την Ελευθερία.

Το πρωί του Σαββάτου 5 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου στους Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Η Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Σκώτου στρατηγού Τόμας Γκόρντον».

Πλήθος ακροατών και ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση στο Άργος για τον Σκοτσέζο φιλέλληνα στρατηγό Τόμας Γκόρντον ο οποίος συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821.

Λίγα λόγια για τον Τόμας Γκόρντον:
Ο Γκόρντον (1788-1841), έδωσε μέρος της περιουσίας του για την Επανάσταση και συμμετείχε και ο ίδιος σε μάχες. Απέκτησε σπίτι στο Άργος, το οποίο διατηρείται έως σήμερα, και από εκεί ξεκίνησε να γράφει την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
Η 1η έκδοση στα Αγγλικά έγινε το 1832 ενώ εκείνος που τη μετέφρασε στα Ελληνικά ήταν το 1904 ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ωστόσο, το μεταφρασμένο κείμενο του Γκόρντον δεν ευτύχησε να τυπωθεί τότε και εκδόθηκε πριν από 10 χρόνια, το 2015.
Εισηγήσεις στην ημεριδα:
Για τη ζωή του Τόμας Γκόρντον, τη σχέση του με το Άργος και την πορεία που είχε μέσα στο χρόνο το σπίτι του, μίλησε ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Βασίλης Δωροβίνης. Όπως είπε, σύμφωνα με πηγές, ο Γκόρντον διατηρούσε και ελαιώνα στην Άκοβα και άλλα κτήματα στη Μαγούλα.
Ο Δωροβίνης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την αναπαλαίωσή του σπιτιού το οποίο σήμερα ανήκει στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Για την τρίτομη «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Γκόρντον μίλησε ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός. Τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη πλήρη ιστορική καταγραφή των γεγονότων, η οποία είναι αξιόπιστη, βασισμένη σε γραπτές μαρτυρίες.

Η Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, φιλόλογος, επιμελήτρια των “Απάντων” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και της “Ιστορίας” του Γκόρντον, μίλησε για το πώς ο μεγάλος συγγραφέας έκανε τη μετάφραση που του ανάθεσε ο φίλος του Γιάννης Βλαχογιάννης.

Ολοκληρώνοντας η ημερίδα ακολούθησε επίσκεψη στο σπίτι του Γκόρντον, στην οδό Γόρδωνος.