Κυνόμορφος Άγιος στο Ναύπλιο

Πολιτική παρέμβαση προκαλεί αγιογραφία στην Ακροναυπλία

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Κυνόμορφος Άγιος στο Ναύπλιο
nafplio

Συνέχεια των αντιδράσεων για τις μορφές Αγίων ταυτισμένες με την Ζωομορφία έχει προκαλέσει η ύπαρξη Αγιογραφίας σε καμάρα των Ενετικών Τειχών της πόλης του Ναυπλίου. Ήδη το υπουργείο πολιτισμού έχει λάβει μέτρα προστασίας της εικόνας από χριστιανούς ταλιμπάν που δεν αποδέχονται μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Πριν λίγες ημέρες το κόμμα «Νίκη», καταδίκαζε την απεικόνιση αγίων με μορφή σκύλων.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του «Αναγνώστη Πελοποννήσου» σε μία καμάρα της Ακροναυπλίας, στην δεξιά πλευρά της έχει αποτυπωθεί ένας άγιος με μορφή ζώου.

nafplio agiografia 1
ΦΩΤΟ: anagnostis
nafplio agiografia
ΦΩΤΟ: anagnostis

Φυσικά δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ο Ζωομορφισμός, αφού αυτός συναντάται από την εποχή του Άνουβη, όμως ορισμένοι χριστιανοί δεν τον αποδέχονται ως μορφή πολιτιστικής έκφρασης, γι αυτό και το υπουργείο πολιτισμού, έχει τοποθετήσει κάγκελα μπρος από το σημείο αυτό της Ακροναυπλίας, ώστε να μην καταστραφεί αυτό το έργο τέχνης.

nafplio 1
ΦΩΤΟ: anagnostis

Νικόλαος Πολίτης (πατέρας της ελληνικής λαογραφίας) στις Παραδόσεις:

Ο ελληνικός λαός γνώρισε τους Κυνοκεφάλους από τη Φυλλάδα του Μεγαλεξάνδρου, δηλαδή από τη δημώδη διασκευή της ιστορίας του Ψευδοκαλλισθένη, και τους φαντάστηκε ανθρωποφάγους… Τις παράδοξες διηγήσεις του Ψευδοκαλλισθένη παρέλαβαν και τα χριστιανικά συναξάρια , που τοποθετούν τη χώρα των Κυνοκεφάλων “πέραν της Ινδικής”. Κατά τους μέσους χρόνους η πίστη στην ύπαρξη των Κυνοκεφάλων ήταν τόσο διαδεδομένη, ώστε έφτασαν να τους ταυτίζουν με κάθε άγνωστο βαρβαρικό φύλο…. Ειδικότερη κατηγορία αποτελούν οι χριστιανικές παραδόσεις για τον κυνοκέφαλο Άγιο Χριστόφορο – που δεν προέρχονται από τον Ψευδοκαλλισθένη. Αφορμή για τη γένεσή τους στάθηκαν ίσως οι εικόνες του κυνοκεφάλου Άνουβη της Αιγύπτου, από τον οποίο πρέπει να κατάγεται ένας κυνοκέφαλος άγιος των Κοπτών. Τα παλαιότερα συναξάρια για τον άγιο Χριστόφορο είναι ελληνικά και συριακά, αλλά στη διαμόρφωση των παραδόσεων περί του αγίου πρέπει να έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι γερμανικές διασκευές του συναξαρίου, που αρχίζουν από τον 10ο αι…. Οι έλληνες αγιογράφοι φαίνεται πως προτιμούσαν την ζωόμορφη παράστασή του – και ο Νικόδημος ο Αγιορείτης τούς ψέγει στον Συναξαριστή για την αμάθειά τους, γιατί παρανόησαν, λέει, τη λέξη “κυνοπρόσωπος” που “πρέπει να νοηθή ότι ο άγιος ήτον άσχημος και άμορφος κατά το πρόσωπον, όχι δε και ότι είχε σκύλου μορφήν”.

Αντιδράσεις

Όλα όσα αναφέρονται σε κοινοκέφαλους Αγίους, δεν είναι αποδεκτά από μια μικρή μερίδα «πιστών» που αγνοούν την ελληνική παράδοση και ετοιμάζουν αντιδράσεις ακόμα και για τον Άγιο της Ακροναυπλίας. Ήδη έχει διαδοθεί από στόμα σε στόμα πως αυτή ή την άλλη εβδομάδα, με επικεφαλής βουλευτή μικρού συντηρητικού κόμματος, ετοιμάζονται εκδηλώσεις για την καταστροφή της τοιχογραφίας στην Ακροναυπλία και ολονυχτία προσευχών για την σωτηρία των ψυχών του ζωγράφου και των χορηγών της τοιχογραφίας, στο παρακείμενο εκκλησάκι.

Μάλιστα αίτημα αποξήλωσης της τοιχογραφίας κατατέθηκε προ ημερών στον Δήμο Ναυπλιέων, ο οποίος όμως δήλωσε αναρμόδιος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης του εθίμου ανά τους αιώνες.

Χρόνια Πολλά!
Καλή Πρωταπριλιά…

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis