Η Τσικνοπέμπτη είναι μια από τις πιο αγαπητές γιορτές της ορθόδοξης παράδοσης, σηματοδοτώντας την έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Σαρακοστή, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην κατανάλωση κρέατος, με το άρωμα της τσίκνας να γεμίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, γνωστής και ως Κρεατινή. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας στην ορθόδοξη παράδοση. Οι ρίζες της γιορτής φτάνουν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου οι βακχικές τελετές περιλάμβαναν πλούσιο φαγοπότι και οινοποσία, ως μέρος της προετοιμασίας για την άνοιξη.
Ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος συνδέει την Τσικνοπέμπτη με ομοιοπαθητικές τελετουργίες για την ευφορία της γης. Παράλληλα, η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη του Καρναβαλιού, που κορυφώνεται με την Αποκριάτικη Παρέλαση και την Καθαρά Δευτέρα.
Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο, η Τσικνοπέμπτη συνοδεύεται από παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά έθιμα. Οι κάτοικοι σφάζουν χοιρινά, από τα οποία παρασκευάζουν:
- Πηχτή
- Τσιγαρίδες
- Λουκάνικα
- Γουρναλοιφή
- Παστό χοιρινό
Παράλληλα, σε πολλές πόλεις και χωριά στήνονται υπαίθριες ψησταριές, με το κρέας και το κρασί να πρωταγωνιστούν στο τραπέζι. Το κόκκινο χρώμα, που κυριαρχεί στην ημέρα – είτε στο κρέας είτε στο κρασί – συμβολίζει την Ανάσταση και τη χαρά του Πάσχα.