home design 800x400

home design 1170Χ320

Φροντιστήριο για σωφρονιστικούς σε Ναύπλιο, Τίρυνθα και Τρίπολη

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργανώνει το 4ο “Σω-φροντιστήριο” με τη συμμετοχή του εικαστικού Μανώλη Χάρου – Ο ρόλος της τέχνης στη σωφρονιστική εκπαίδευση
Δικαστικές φυλακές Ναυπλίου

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προχωρά στη διοργάνωση του 4ου «Σω-φροντιστηρίου», ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους των φυλακών Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης.

Το σεμινάριο έχει στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητες των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προκλήσεις που αφορούν τόσο τη διαχείριση κρατουμένων όσο και την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

Ο σύνθετος ρόλος των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν μόνο τον ρόλο του φύλακα. Ενεργούν ως σύμβουλοι, επιτηρητές, παιδαγωγοί και διαχειριστές κρίσεων. Το σεμινάριο εστιάζει στην ενίσχυση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων, την καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης και την ανάπτυξη της ικανότητας διαχείρισης έντασης και συγκρούσεων στις φυλακές.

Πέρα από τη νομική και εγκληματολογική γνώση, απαιτούνται επίσης δεξιότητες στην κοινωνιολογία, την ψυχολογία και τη διπλωματία, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το προσωπικό.

Η τέχνη ως μέσο αποφόρτισης και έκφρασης

Το 4ο Σω-φροντιστήριο φέρνει μια σημαντική καινοτομία: τη συμμετοχή της Τέχνης ως εργαλείου εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα μιλήσει και θα παρουσιάσει το έργο του ο διεθνούς φήμης εικαστικός Μανώλης Χάρος, καλεσμένος από το ArtCenter FOUGARO.

Ο καλλιτέχνης, γνωστός για τις πολυδιάστατες δημιουργίες του, θα μοιραστεί τις σκέψεις του γύρω από τη ζωγραφική ως μορφή εσωτερικής αναζήτησης και τη δύναμη της τέχνης να απελευθερώνει συναισθήματα.

Όπως γράφει ο ίδιος για τα έργα του: «Πανσέληνοι, σκονισμένα φεγγάρια, ματωμένες σελήνες, ακτίδες φωτός, λυκαυγή και λυκόφωτα, θάλασσες που ανοίγονται και ανοίγουν τον νου καθώς απομακρύνουν το σύνορο της πραγματικότητας. Αυτό δεν είναι η ζωγραφική; Ο αιωρούμενος χρόνος όπως τον βλέπεις».

afisa

Πρόγραμμα του σεμιναρίου

Α’ ΟΜΑΔΑ:

  • Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Β’ ΟΜΑΔΑ:

  • Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, Τετάρτη 5 Μαρτίου. Ώρα: 16:45 – 20:00.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με διαλέξεις των Δέσποινας Σβουρδάκου και Παναγιώτη Σχίζα, διδάκτορων εγκληματολογίας, με θέμα: «Ο ρόλος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στη σωστή λειτουργία και υποστήριξη των κρατουμένων για την καλύτερη επανένταξή τους».

Η σημασία της επιμόρφωσης και της ψυχικής ανθεκτικότητας

Η επιτυχία των τριών προηγούμενων Σω-φροντιστηρίων αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για επιμόρφωση, αυτοβελτίωση και ψυχολογική υποστήριξη των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν θετικά τα προηγούμενα προγράμματα, τονίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής εμπειριών και την ανάγκη για νέα εργαλεία στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συνεχίζει να στηρίζει την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των σωφρονιστικών υπαλλήλων, συνδυάζοντας επιστημονική γνώση και καλλιτεχνική δημιουργία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

iqos post man 2667x2667
newsletter banner anagnostis