home design 800x400

home design 1170Χ320

Διχάζει η μελέτη για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον υγρότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου.
Υγρότοπος Ναυπλίου - Νέας Κίου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Αξιοποίηση της Παραλιακής Ζώνης Ναυπλίου-Νέας Κίου», με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πληρότητα της μελέτης και τις πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Ανεπαρκής περιβαλλοντική αποτύπωση

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η ΜΠΕ παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στην καταγραφή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης, γεγονός που δημιουργεί κενά στην αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου. Ο υγρότοπος Ναυπλίου – Νέας Κίου, αν και δεν βρίσκεται σε θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 192 καταγεγραμμένα είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται απειλούμενα και προστατευόμενα είδη όπως η Τουρλίδα (Numenius arquata), το Αργυροπούλι (Pluvialis squatarola) και η Καλημάνα (Vanellus vanellus). Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για μεταναστευτικά είδη και σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για τον Θαλασσοσφυριχτή (Charadrius alexandrinus) και τον Καλαμοκανά (Himantopus himantopus).

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και οι επιπτώσεις τους

Η Ορνιθολογική Εταιρεία εστιάζει ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες προτεινόμενες παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή πεζογέφυρας και μονοπατιών πάνω στο παράλιο μέτωπο του υγροτόπου. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τέτοιες κατασκευές ενδέχεται να αυξήσουν την ανθρώπινη όχληση και να διαταράξουν τη φυσική συμπεριφορά των πτηνών, προκαλώντας στρες και διαταραχή στις διαδικασίες αναπαραγωγής και τροφοληψίας.

Παράλληλα, η έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις κατασκευαστικές εργασίες εντείνει τις ανησυχίες, καθώς οι εργασίες, ακόμα και εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα διαχειμάζοντα είδη.

Ανάδειξη ή περιβαλλοντική υποβάθμιση;

Η ΕΟΕ επισημαίνει πως, αντί για ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση και ανάδειξη, το έργο φαίνεται να έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με κίνδυνο την υποβάθμιση του φυσικού οικοτόπου. Οι ειδικοί προτείνουν την ενίσχυση των υπαρχουσών προσπαθειών ανάδειξης και προστασίας, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Οι παρατηρήσεις της Ορνιθολογικής Εταιρείας έχουν κατατεθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ το ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

iqos post man 2667x2667
newsletter banner anagnostis