Η ελληνική αγορά ενέργειας εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς από το φθινόπωρο του 2025 οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε δυναμικά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία θα μεταβάλλονται κάθε ώρα του 24ώρου ανάλογα με τις διακυμάνσεις της τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Με τη μετάβαση αυτή, οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές σε ώρες μη αιχμής, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Τι αλλάζει με τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος
Η εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων σημαίνει ότι η χρέωση της κιλοβατώρας δεν θα είναι σταθερή μέσα στην ημέρα, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με:
- Τη ζήτηση (αυξημένες τιμές στις ώρες αιχμής, χαμηλότερες σε ώρες χαμηλής κατανάλωσης)
- Την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (πιο οικονομικό ρεύμα τις μεσημεριανές ώρες λόγω της αυξημένης ηλιακής παραγωγής)
- Τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε από 15 ευρώ/MWh στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης, έως 243 ευρώ/MWh στις 9 το πρωί της Δευτέρας, αποδεικνύοντας το εύρος των μεταβολών.
Ποιοι πάροχοι θα εφαρμόσουν τα νέα τιμολόγια
Από την 1η Οκτωβρίου 2025, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερους από 200.000 πελάτες θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν δυναμικά τιμολόγια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- ΔΕΗ
- Protergia
- Ήρων
- NRG
- Elpedison
- Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας
Οι υπόλοιποι προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες προαιρετικά.
Πώς θα ενημερώνονται οι καταναλωτές για τις τιμές
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται καθημερινά μέχρι τις 20:00 για τις χρεώσεις της επόμενης ημέρας. Επιπλέον, θα ισχύουν:
- Ειδοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου όταν η τιμή ξεπερνά τα 150 €/MWh
- Συναγερμός (alert) για τιμές άνω των 200 €/MWh
Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόζουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. πλυντήρια, θερμοσίφωνα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) τις ώρες που το ρεύμα είναι πιο φθηνό.
Διζωνικό τιμολόγιο: Γιατί δεν συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον
Από την 1η Φεβρουαρίου 2025, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το νέο διζωνικό τιμολόγιο, που διαχωρίζει τη χρέωση σε δύο χρονικές περιόδους. Ωστόσο, η ανταπόκριση είναι περιορισμένη, καθώς μόνο η ΔΕΗ το διαθέτει μαζικά, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι δείχνουν μικρό ενδιαφέρον.
Οι νέες χρεώσεις στο διζωνικό τιμολόγιο έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Χειμερινό ωράριο (Νοέμβριος – Μάρτιος):
- 12:00 – 15:00 (μεσημβρινή ζώνη)
- 02:00 – 05:00 (νυχτερινή ζώνη)
Θερινό ωράριο (Απρίλιος – Οκτώβριος):
- 11:00 – 15:00 (μεσημβρινή ζώνη)
- 02:00 – 04:00 (νυχτερινή ζώνη)
Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση του δυναμικού τιμολογίου αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις χρεώσεις.
Η πρόκληση των έξυπνων μετρητών
Για να μπορέσουν οι καταναλωτές να επωφεληθούν από τα δυναμικά τιμολόγια, θα πρέπει να διαθέτουν έξυπνους μετρητές κατανάλωσης.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανακοινώσει πως φέτος θα εγκαταστήσει 550.000 νέους έξυπνους μετρητές, ενώ από το 2026 έως το 2030 προγραμματίζεται η εγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων νέων μετρητών κάθε χρόνο, με στόχο την πλήρη αντικατάσταση των παραδοσιακών ρολογιών.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει τη βελτιωμένη διαχείριση ενέργειας, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και τη δυνατότητα επιλογής πιο συμφέρουστων τιμολογίων από τους καταναλωτές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους καταναλωτές;
- Ευκαιρίες για χαμηλότερους λογαριασμούς, εφόσον προγραμματίσουν τη χρήση συσκευών σε ώρες χαμηλής χρέωσης.
- Αυξημένη διαφάνεια, καθώς οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις τιμές της επόμενης ημέρας.
- Υποχρέωση για έξυπνους μετρητές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα νέα προγράμματα τιμολόγησης.
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε σταθερά, διζωνικά ή δυναμικά τιμολόγια, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Η ενεργειακή αγορά αλλάζει ριζικά και οι καταναλωτές καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, επιλέγοντας τα κατάλληλα τιμολόγια και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για μείωση του κόστους ενέργειας.