Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Υδάτινα Σώματα: Από την ιδέα της Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023 στην Αργολική Δίνη».
Το εργαστήριο θα εμβαθύνει στη μορφή των υποδομών για τη συγκράτηση του νερού που συμμετέχουν στην κατασκευή της υπαίθρου, με στόχο την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό και την άρδευση, δηλαδή την αγροτική παραγωγή. Η Δίνη του Αργολικού κόλπου (Ανάβαλος) είναι πηγή υποθαλάσσιου γλυκού νερού, που σχετίζεται υδρολογικά με το οροπέδιο της Νεστάνης. Αναφέρεται από τον Παυσανία (Ελλάδος Περιήγησις §8.7.2) και σχετίζεται με τη λατρευτική συνήθεια των Αργείων να θυσιάζουν ίππους ρίπτοντάς τους εντός της πηγής. Τη δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκε φράγμα από σκυρόδεμα για να περιορίζει την πηγή ώστε να αρδευτεί ο αργολικός κάμπος ενώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο προτάθηκε ως λύση υδροδότησης της Αθήνας.
Το εργαστήριο θα συντονίσει o Ανδρέας Νικολοβγένης, Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονικός Συνεργάτης 2021-24 του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Harvard. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 5 και 6 Απριλίου 2025, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο ΚΕΣ στο Ναύπλιο, και είναι ανοικτό σε όλους/ες (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του εργαστηρίου.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 17 Μαρτίου 2025.
Για περισσότερες πληροφορίες και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου «Υδάτινα Σώματα: Από την ιδέα της Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023 στην Αργολική Δίνη».