Οι παράκτιες περιοχές της Αργολίδας και της Αρκαδίας αποκτούν έναν νέο αναπτυξιακό ορίζοντα, καθώς η πρόσφατη υπουργική απόφαση επιτρέπει τη σύνδεση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με τον αλιευτικό τουρισμό και τις καταδύσεις.
Σε όλη την ακτογραμμή της Αρκαδίας και της Αργολίδας από τον κόλπο του Φωκιανού στο Λεωνίδιο μέχρι την Κοιλάδα της Ερμιονίδας οι οργανωμένες μονάδες εκτροφής ψαριών μπορούν να μετατραπούν σε επισκέψιμα καταδυτικά πάρκα και γαστρονομικούς προορισμούς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τον θεματικό τουρισμό.
Η Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Αργολίδας – Αρκαδίας Α.Ε. προγραμματίζει δράσεις για την προσαρμογή των μονάδων στις νέες προδιαγραφές, καλώντας τους επαγγελματίες του κλάδου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Αναλυτικά, από την ΠΟΑΥ Αργολίδας – Αρκαδίας ανακοινώνονται τα παρακάτω:
“Σημαντικό πλεονέκτημα στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με πρόσθετες δραστηριότητες αποκτούν οι παράκτιες περιοχές με διάσπαρτες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη την ακτογραμμή της Αρκαδίας και της Αργολίδας από τον κόλπο του Φωκιανού στο Λεωνίδιο μέχρι την Κοιλάδα της Ερμιονίδας διότι με απόφαση των υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος , Ναυτιλίας, Γεωργίας και Εσωτερικών άνοιξε ο δρόμος στον συνδυασμό των μονάδων θαλάσσιας εκτροφής με τον αλιευτικό τουρισμό και τα καταδυτικά πάρκα.
Στην ουσία κάθε οργανωμένη μονάδα παραγωγής ιχθύων μπορεί να μετατραπεί σε καταδυτικό πάρκο ανοιχτό για το ευρύ κοινό και θελκτικό προορισμό για επαγγελματίες αλιείς με παράλληλη δραστηριότητα στον αλιευτικό τουρισμό.
Συγκεκριμένα επιτρέπεται στους επαγγελματίες αλιείς της παραπάνω κατηγορίας να περιλαμβάνουν στην περιήγηση τους γειτνιάζουσες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και να προσφέρουν στους επιβαίνοντες τουρίστες μια ξεχωριστή εμπειρία επίδειξης των τεχνικών εκτροφής των ψαριών, του τρόπου χορήγησης της τροφής (το feeding fish αποτελεί μια δραστηριότητα ιδιαίτερα δημοφιλή σε Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς), να παρακολουθούν τη φροντίδα των ψαριών από πλευράς υγιεινής, να ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τα εκτρεφόμενα είδη, τις ιδιότητες του συγκεκριμένου θαλασσίου περιβάλλοντος, τον κύκλο ζωής κάθε είδους, το χρόνο ανάπτυξης κάθε εκτρεφόμενου είδους.
Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι ο επαγγελματίας ψαράς θα μπορεί στο χερσαίο χώρο της μονάδας , σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο, να προσφέρει φαγητό στους τουρίστες με ψάρια που οι ίδιοι θα έχουν πιάσει κατά τη διαδρομή και άλλα γαστρονομικά προϊόντα της περιοχής.
Φυσικά και απαιτούνται ειδικές άδειες από δημόσιες αρχές και τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τήρηση ενός σχετικού επιπέδου ασφάλειας και υγιεινής των τουριστών κατά την παραμονή τους στο χερσαίο χώρο.
Το ίδιο σημαντική για τους λάτρεις του σπορ των καταδύσεων είναι η δυνατότητα που ανοίγει για την πραγματοποίηση καταδύσεων στους χώρους ανάμεσα στους κλωβούς εκτροφής για να παρακολουθούν τη φυσιολογία των ψαριών. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η ποικιλία των εκτρεφόμενων ειδών έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει εκτός από την κλασσική τσιπούρα και το λαβράκι, φαγκρί, κρανιό, συναγρίδα. Ταυτόχρονα οι δύτες θα μπορούν να απολαύσουν την ιδιαίτερη ιχθυοπανίδα έξω από τους κλωβούς εκτροφής , στο ελεύθερο θαλάσσιο περιβάλλον διότι η συγκέντρωση ψαριών ανοιχτής θάλασσας είναι μεγάλη περί των σημείων εκτροφής λόγω της διασποράς θρεπτικών ουσιών.
Συνοπτικά θα μπορούσε να σημειωθεί ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΚΥΑ 22801/24:
– Ανοίγει νέες δραστηριότητες και εμπλουτίζει τον τουρισμό υπαίθρου.
– Δημιουργεί ευκαιρίες για τους επαγγελματίες αλιείς να προσθέσουν τις απολαβές από την περιήγηση στο εισόδημά τους από την ελεύθερη αλιεία.
– Ευνοεί τους επαγγελματίες του κλάδου των επενδύσεων.
– Υποστηρίζει την τοπική γαστρονομία
– Φέρνει σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό και τα αγαθά της περιοχής με πρόσθετο ρεύμα επισκεπτών.
– Εξοικειώνει τον πληθυσμό με την δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας ώστε να σπάσει η αναιτιολόγητη προκατάληψη για κακές πρακτικές.
Η ΠΟΑΥ Αργολίδας – Αρκαδίας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον για την μετατροπή όλων των μονάδων σε επισκέψιμες για τους δύτες, τους επαγγελματίες αλιείς και το τουριστικό κοινό ώστε να μεγεθυνθεί το όφελος για τους κατοίκους της παράκτιας περιοχής των δύο περιφερειακών ενοτήτων.
Επίσης καλεί τους συλλόγους επαγγελματιών ψαράδων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να επισημάνουν τις περιοχές ενδιαφέροντος τους ώστε να προσαρμόσουμε τις αντίστοιχες μονάδες στις υποχρεώσεις της υπουργικής απόφασης για την υποδοχή τους”.