Διευθυντές και Διευθύντριες Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μεσσηνίας, 13 στον αριθμό, με επιστολή που δημοσίευσαν, έφεραν στο φώς τα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Μεσσηνίας.
Το νέο καθεστώς που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης των σχολικών μονάδων το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από φέτος, έχει αυξήσει τη γραφειοκρατία και έχει δημιουργήσει ζητήματα στη χρηματοδότηση και στη ροή αυτής προς στις σχολικές μονάδες.
Αυτά και άλλα ζητήματα αναφορικά με τη συντήρηση των κτιρίων καταγγέλλουν με επιστολή τους οι διευθυντές-ντριες δεκατριών Λυκείων και Γυμνασίων της Μεσσηνίας.
Το προηγούμενο σχολικό διάστημα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας μαζί με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας είχαν πραγματοποιήσει παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Πριν ένα μήνα περίπου, μαθητές-τριες του 5ου Λυκείου προχώρησαν σε κινητοποίηση στο γραφείο του Δημάρχου ζητώντας να επισκευαστεί το κτίριο που στεγάζονται, διότι νερά από τη βροχή έσταζαν σε τάξεις και άλλους χώρους.
Συγκεκριμένα το κείμενο των Διευθυντών και Διευθυντριών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Μεσσηνίας αναφέρει:
«Εμείς οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των Σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μεσσηνίας, διαπιστώνουμε τα εξής:
Μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η κατάσταση στα σχολεία, χειροτερεύει συνεχώς. Ατελείωτα γρανάζια γραφειοκρατίας, ανέτοιμοι και υποστελεχωμένοι Δήμοι και σχολεία που δεν μπορούν να εκπληρώσουν στοιχειώδεις ανάγκες. Σε όλο αυτό, δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί/ες θεατές.
Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν πολλαπλές ανάγκες για να λειτουργήσουν. Χρειάζεται άμεσα να σταματήσει αυτή η ατελέσφορη διαδικασία με την χρηματοδότηση των σχολείων, η οποία θα έπρεπε να γίνεται κανονικά αυτόματα και η μάχη για τα αυτονόητα, που μας αποσπά από το κυριότερο έργο μας, το διοικητικό – παιδαγωγικό.
Ζητάμε:
1. Άμεσα να δημιουργηθούν στους Δήμους, τα κατάλληλα συνεργεία για την εξυπηρέτηση των τεχνικών προβλημάτων στα σχολεία.
2. Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε με λιγότερη γραφειοκρατία, να αποδίδονται τα χρήματα στα σχολεία και να υπάρχει έλεγχος των τιμολογίων. Η απόδοση των χρημάτων και ο έλεγχος των τιμολογίων, θα πρέπει να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο.
3. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε σχολείο, ώστε στοιχειωδώς να μπορέσει να γίνεται κάποιος προγραμματισμός».
Οι Διευθυντές/Διευθύντριες:
- Αναγνωστόπουλος Πέτρος, ΓΕΛ Χώρας
- Ασημακόπουλος Απόστολος, 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
- Βαρβατσούλη Ζωίτσα, Γυμνάσιο Γαργαλιάνων
- Γκόνη Στυλιανή, ΕΝΕΕΓΥΛ Καλαμάτας
- Θεοδωρακάκου Ελένη, 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
- Κέλλη Βασιλική, 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας
- Κιουρή Χαρίκλεια , 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας
- Μακρίδη Στυλιανή, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
- Νταβέας Θεμιστοκλής, 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
- Παπαδημητρίου Ηλίας, 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας
- Πετρόπουλος Παναγιώτης, 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας
- Τσώνης Γρηγόρης, ΓΕΛ Αριστομένη
- Χατζή Ευφροσύνη, ΓΕΛ Φιλιατρών