home design 800x400

home design 1170Χ320

Ιχθυοκαλλιέργεια: Ένας δυναμικός παραγωγικός κλάδος και στην Αργολίδα

Ψάρια

Στη χώρα μας εκτρέφονται ορισμένες κατηγορίες ψαριών, όπως η τσιπούρα – λαβράκι και σε μικρότερο ποσοστό άλλα είδη του Μεσογειακού περιβάλλοντος.Η εκτροφή είναι μια παραγωγική μέθοδος που αντιγράφει τους μηχανισμούς της φύσης. Διαρκεί περίπου 16 – 18 μήνες μέχρι το ψάρι να αποκτήσει το επιθυμητό εμπορικό βάρος των 400 γραμμαρίων, ενώ απαιτεί επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού, εξειδικευμένη τεχνογνωσία και επενδύσεις σε έρευνα  και σε πάγιο εξοπλισμό  θαλασσίων και στεριανών εγκαταστάσεων.

Η παραγωγική διαδικασία αρχίζει στο προστατευμένο περιβάλλον του ιχθυογεννητικού σταθμού σε χερσαίες εγκαταστάσεις, όπου οι γεννήτορες με ρυθμιζόμενες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας παράγουν αυγά τα οποία γονιμοποιούνται με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε νύμφες οι οποίες τρέφονται με πλαγκτόν και αρτέμια. Ύστερα από 40 μέρες οι νύμφες λαμβάνουν τη μορφή του ιχθυδίου, τοποθετούνται σε δεξαμενές αυστηρά ελεγχόμενου περιβάλλοντος  και αρχίζουν να τρέφονται με ξηρά τροφή μέχρι να αποκτήσουν ικανό μέγεθος (2 έως 3 γραμ.) για τη μεταφορά τους σε θαλάσσιους ιχθυοκλωβούς στις επιμέρους μονάδες σε όλη την επικράτεια.

Κάπου εκεί αρχίζει το πρώτο τους ταξίδι από τον ιχθυογεννητικό σταθμό των Ψαχνών Ευβοίας π.χ. προς τη φιλόξενη θάλασσα της Αργολίδας με ειδικά φορτηγά.

Κύρια σημεία παραλαβής του γόνου είναι τα λιμανάκια του Δρεπάνου και της Κοιλάδας ή εναλλακτικά σημεία πρόσβασης στη Βουρλιά, κοντά στις μονάδες.

Στο θαλασσινό περιβάλλον τα ψάρια παραμένουν στους κλωβούς ΦΩΤΟ για 14 έως 16 μήνες μέχρι να οδηγηθούν στις αγορές με σύνηθες βάρος τα 400 γρ. έως και 1,5 κιλό, ανάλογα με τη ζήτηση, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς.

Οι πέντε εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται στη Βουρλιά και στην Πλατειά συνέστησαν μια Α.Ε. ειδικού σκοπού με την ονομασία ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ) ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε.  με κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την συνεργασία με τις τοπικές αρχές, όπως οι δήμοι, τα λιμεναρχεία, οι σύλλογοι αλιέων και οι πολιτιστικοί, οι πολεοδομίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Μέτοχοι της εταιρείας, προς το παρόν , είναι το σύνολο των ιχθυοκαλλιεργητών της περιοχής ενώ μπορούν να συμμετέχουν και διάφορες τοπικές οντότητες όπως Αναπτυξιακές Εταιρείες, Δήμοι, Επιμελητήρια.

Συγκεκριμένα ο σκοπός της εταιρείας είναι:

Η εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών διαχείρισης περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως η οργάνωση της αποκομιδής  των αποβλήτων – σκουπιδιών από το θαλάσσιο χώρο, τις ακτές  και το βυθό, αποκλειστικά με δικά της μέσα και πόρους.

Η καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τακτικές (τουλάχιστον ετήσιες) μετρήσεις των υδάτων πέριξ των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό και νομική υποχρέωση την αποστολή των ευρημάτων στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Στις περιπτώσεις επιβολής κυρώσεων από τις παραπάνω αρχές, η διοίκηση της ΠΟΑΥ είναι υπεύθυνη και υπόλογη για την εφαρμογή τους.

Επιπλέον, επικουρεί το έργο του Γενικού Γραμματέα Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην εφαρμογή των κανόνων αδειοδότησης, λειτουργίας των μονάδων σύμφωνα με το εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο και της επιβολής των όποιων κυρώσεων.

Η ΠΟΑΥ της περιοχής αλλά και όλες  οι αντίστοιχες στη υπόλοιπη χώρα, συνολικά εικοσιτέσσερις, δεν είναι επιχειρηματικά σχήματα μιας και δεν έχουν παραγωγικό χαρακτήρα. Πρόκειται αποκλειστικά  για εταιρία παροχής υπηρεσιών και μάλιστα των συγκεκριμένων που αναλύθηκαν παραπάνω και αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Με λίγα λόγια οι τοπικές αρχές θα αποκτήσουν ένα προσωποποιημένο συνομιλητή για να του μεταφέρουν ζητήματα που ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί στην περιοχή ενώ θα βρουν ευήκοα ώτα σε αιτήματα εταιρικής ευθύνης και οικονομικής υποστήριξης τοπικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis