Το Φρούριο Δρεπάνου, ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό παράκτιο φρούριο, δεσπόζει στον δυτικό βραχίονα του κόλπου του Δρεπάνου στην Αργολίδα.
Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 18ου αιώνα, κατά τη Β’ Περίοδο της Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο (1688-1715), ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οχύρωσης που περιλάμβανε και το εμβληματικό Παλαμήδι.
Η κατασκευή και η στρατηγική του σημασία
Σύμφωνα με έγγραφα του 1701 από τον Γενικό Προβλεπτή του Μοριά, Francesco Grimani, ο κόλπος του Δρεπάνου, γνωστός τότε ως Porto Trapano, θεωρήθηκε ιδανικός για τον ελλιμενισμό του στόλου. Το 1714, ο Προβλεπτής Agostino Sagredo ανέφερε την ολοκλήρωση ενός φρουρίου με δυνατότητα εξοπλισμού 28 κανονιών, σχεδιασμένου για την προστασία των πλοίων που επισκευάζονταν στα ρηχά του κόλπου.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την οχύρωση και των δύο βραχιόνων του κόλπου καθώς και της νησίδας «Πλατεία» στην είσοδό του, μόνο η δυτική πλευρά υλοποιήθηκε. Τα κατάλοιπα αυτής της οχύρωσης είναι ορατά σήμερα, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική σημασία της τοποθεσίας.
Αρχιτεκτονική και οχυρωματικά στοιχεία
Το φρούριο βρίσκεται σε βραχώδες ύψωμα πάνω από τη θάλασσα. Οι επιθαλάσσιες οχυρώσεις του περιλαμβάνουν:
- Έξι κανονιοθυρίδες στραμμένες προς την ανατολή, καλύπτοντας την είσοδο του κόλπου.
- Τέσσερις κανονιοθυρίδες προς νότο, προστατεύοντας από την ανοιχτή θάλασσα.
Στην κορυφή του φρουρίου υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο κτίριο με πυραμιδοειδή στέγη, που πιθανώς χρησίμευε ως παρατηρητήριο. Το άνω τμήμα του σχηματίζει ένα πλάτωμα προστατευμένο από τη στεριά με έναν οχυρωματικό περίβολο σε σχήμα Ζ, προσδίδοντας στο φρούριο μοναδικότητα στον σχεδιασμό του.
Από την Ενετοκρατία στην Οθωμανική περίοδο
Το φρούριο πέρασε στα χέρια των Οθωμανών το 1715, όταν ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο.
Αν και δεν φαίνεται να το επάνδρωσαν συστηματικά, πιθανότατα το χρησιμοποιούσαν περιστασιακά.
Μνημείο ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς
Σήμερα, το Φρούριο Δρεπάνου αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της ιστορίας και της στρατηγικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
Η γειτνίασή του με τη θάλασσα και η πανοραμική του θέα στον κόλπο το καθιστούν ιδανικό προορισμό για λάτρεις της ιστορίας και της φύσης.