Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βρίσκεται στην προτελευταία θέση της αξιολόγησης των ελληνικών ΑΕΙ για το 2024, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Η αξιολόγηση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει ότι το ίδρυμα δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια σε βασικούς τομείς, προκαλώντας γενικότερη ανησυχία για το μέλλον του, ειδικά τώρα που μπαίνουν στην αγορά και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων να βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια, τόσο αντικειμενικά όσο και ποιοτικά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου φαίνεται να υστερεί σε αρκετούς από τους επιμέρους δείκτες που επηρεάζουν τη χρηματοδότησή του. Οι τοπικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια καλούνται να συνεργαστούν για να εξετάσουν τα προβλήματα του ιδρύματος και να βρουν τρόπους να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και ποιότητα των προσφερόμενων σπουδών.
Η αξιολόγηση των Ελληνικών ΑΕΙ
Στην κορυφή της αξιολόγησης βρίσκονται το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κατατάσσεται στην 22η θέση, με ελάχιστη απόκλιση από το τελευταίο.
Αναλυτικά η κατάταξη έχει ως εξής:
- Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
- Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης,
- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
- Πανεπιστήμιο Κρήτης,
- Πολυτεχνείο Κρήτης,
- Πανεπιστήμιο Πατρών,
- Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
- Πανεπιστήμιο Πειραιώς,
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο,
- Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (στο οποίο ανήκαν τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας έως το 2024),
- Πάντειο Πανεπιστήμιο,
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,
- Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Εδώ μπορείτε να δείτε την παγκόσμια κατάταξη για το 2024.
Τα κριτήρια που οδήγησαν το ΠαΠελ στον πάτο
Η αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται σε πέντε βασικές ενότητες, περιλαμβάνει ακαδημαϊκές δραστηριότητες, έρευνα, διεθνοποίηση, ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση των ιδρυμάτων.
Αναλυτικά οι 5 ενότητες:
- Η πρώτη ενότητα αφορά στις βασικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες (μέσος χρόνος πτυχίου, ποσοστό αποφοίτων εντός κανονικής διάρκειας σπουδών, θέση σε διεθνείς αξιολογήσεις).
- Η δεύτερη ενότητα σχετίζεται με την «αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού». Σε αυτή εντάσσεται και η χρηματοδότηση που έχει λάβει το ίδρυμα για έρευνα και ανάπτυξη ανά μέλος Δ.Ε.Π. (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).
- Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται δείκτες για το ποσοστό φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ο συνολικός αριθμός startups.
- Στην τέταρτη ενότητα αξιολογείται η διεθνοποίηση των ιδρυμάτων και το ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών, αλλά και το πλήθος ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
- Η πέμπτη ενότητα αφορά στην ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος (αίθουσες, προσβασιμότητα από άτομα με αναπηρίες), αλλά και στους δείκτες που αφορούν την αναλογία γυναικών-ανδρών στα μέλη Δ.Ε.Π. και το πλήθος επιστημονικών συνεδρίων που οργανώνονται από τους φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί επαρκώς στα κριτήρια για την αριστεία, την έρευνα και τη διεθνοποίηση.
Πώς μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την ηγεσία του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό μιας μελέτης, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες και τα αδύνατα σημεία του Πανεπιστημίου.
Αν δεν υπάρξει παρέμβαση για αναβάθμιση του ιδρύματος, η προοπτική του να παραμείνει ανταγωνιστικό στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι αμφίβολη.