home design 800x400

home design 1170Χ320

Υδρογονάνθρακες: Οι όροι για το μπλοκ «Νότιας Πελοποννήσου»

Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο μπλοκ «Νότια Πελοπόννησος», με τη Chevron να πρωτοστατεί και τη Helleniq Energy να αναλαμβάνει το γειτονικό μπλοκ Α2.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το μπλοκ «Νότιας Πελοποννήσου» φέρνει στο προσκήνιο τη Chevron, που διεκδικεί την περιοχή, αλλά και τη Helleniq Energy, που παραλαμβάνει το γειτονικό μπλοκ Α2. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει τις γεωγραφικές συντεταγμένες, τη σύμβαση μίσθωσης και τα ακριβή όρια των περιοχών.

Το μπλοκ «South Peloponnese» καλύπτει έκταση 10.604 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το μπλοκ Α2 της Helleniq Energy εκτείνεται σε 826 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με την προκήρυξη να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επόμενα βήματα

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές εντός 90 ημερών από την προκήρυξη, με πιθανή καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου 2025. Μετά την υποβολή των προσφορών, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα εισηγηθεί τον προτιμητέο ανάδοχο στο ΥΠΕΝ.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπογραφεί η σύμβαση, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο, με εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2025. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις προβλέπονται γύρω στο 2030, εκτός αν συμφωνηθούν συντομότερες διαδικασίες.

Οι προοπτικές των ερευνών

Η παρουσία μεγάλων εταιρειών, όπως η Chevron και η Exxon, ενισχύει τις προοπτικές επιτυχίας στον ελληνικό χώρο. Αν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στην Κρήτη δημιουργούν προσδοκίες, η εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα ερευνητικές γεωτρήσεις.

Η περιοχή, που καλύπτει συνολικά πάνω από 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μαζί με τα γειτονικά μπλοκ της Κρήτης, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωλογικής λεκάνης. Ωστόσο, η πρόοδος των ερευνών εξαρτάται από την απουσία νομικών εμποδίων και από το μέγεθος των πιθανών ανακαλύψεων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis