Η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, αναμένεται να φθάσει τους 53.000 τόνους, ενώ η περιοχή της Τριφυλίας ξεχωρίζει με 25.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας.
Ωστόσο, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, όπως οι ζημιές έως και 50% λόγω της ανομβρίας, αλλά και τις χαμηλές τιμές, που κυμαίνονται στα 4,60-4,70 ευρώ/κιλό, αγγίζοντας το κόστος καλλιέργειας.
Ζημιές έως 50% λόγω ανομβρίας
Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος στο eleftheriaonline.gr, η ανομβρία προκάλεσε ζημιές που ξεπερνούν το 30% σε επίπεδο νομού, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κυπαρισσία και η Δημοτική Ενότητα Νέστορος, οι ζημιές ξεπέρασαν το 50%.
Στους αρδευόμενους ελαιώνες η κατάσταση ήταν καλύτερη, ωστόσο, στις ξηρικές καλλιέργειες η παραγωγή ήταν μειωμένη. «Αν δεν υπήρχε ξηρασία, η φετινή χρονιά θα ήταν η καλύτερη όλων των εποχών», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Τιμή πολύ κοντά στο κόστος καλλιέργειας
Η χαμηλή τιμή των 4,60-4,70 ευρώ/κιλό προκαλεί έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, καθώς το κόστος καλλιέργειας ξεπερνά τα 4 ευρώ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Λαζόγιαννης, τόνισε ότι η τρέχουσα τιμή είναι ασύμφορη για τους παραγωγούς, προσθέτοντας ότι το κόστος εργατικών φτάνει τα 60-70 ευρώ ημερησίως.
«Με αυτά τα δεδομένα, η καλλιέργεια της ελιάς κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί, όπως συνέβη με τη σταφίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η διεθνής αγορά και οι ανταγωνιστές
Η Ελλάδα, με παραγωγή που φτάνει τους 240.000-250.000 τόνους, παραμένει τρίτη παγκοσμίως, πίσω από την Ισπανία (1,3 εκ. τόνοι) και την Τουρκία (380.000 τόνοι). Στη διεθνή αγορά, η τιμή του ελαιολάδου είναι υψηλότερη, με την Ιταλία και την Ισπανία να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις.
Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη για εθνική στρατηγική στον τομέα του ελαιολάδου, με στόχο τη στήριξη των παραγωγών και τη βιώσιμη ανάπτυξη της καλλιέργειας.