home design 800x400

Ναύπλιο: «Ναι» στο Μουσείο 1821, όχι στην κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος

Αντιδράσεις δημοτών για την καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων και την υπέρβαση του αρχιτεκτονικού πλαισίου στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

Η πρόταση για την ίδρυση του «Μουσείου 1821» στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Η Κίνηση Δημοτών της Πόλης Ναυπλίου για τη Διάσωση της Πλατείας Συντάγματος, εκφράζει την υποστήριξή τους στην ιδέα ενός μουσείου που θα τιμά την Επανάσταση του 1821, αλλά αντιτίθενται στην καταπάτηση 208 τ.μ. κοινοχρήστου χώρου στην Πλατεία Συντάγματος και στην ανέγερση επιπλέον ορόφου 265 τ.μ., που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του ιστορικού τομέα.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη στις 24 Δεκεμβρίου 2024, εγκρίνει το έργο βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Ιδρύματος «Αντώνιος Κομνηνός», παρά τις υπερβάσεις στο ύψος του κτιρίου και τις παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό. Οι αντιδράσεις των δημοτών επικεντρώνονται στο γεγονός ότι οι αλλαγές αλλοιώνουν την ταυτότητα της παλαιάς πόλης, η οποία προστατεύεται από το ΦΕΚ 35/2-2-1962 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αρχαιολογικός χώρος.

Τα βασικά σημεία της διαμαρτυρίας

Η Κίνηση Δημοτών της Πόλης Ναυπλίου για τη Διάσωση της Πλατείας Συντάγματος Ναυπλίου, στέκεται στα παρακάτω σημεία:

  1. Καταπάτηση κοινοχρήστων χώρων: Η πρόβλεψη για νέα είσοδο που θα καταλάβει 208 τ.μ. της Πλατείας Συντάγματος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς οι υφιστάμενες είσοδοι θεωρούνται επαρκείς.
  2. Υπέρβαση ύψους: Η προσθήκη νέου ορόφου ύψους 5 μέτρων πάνω από το όριο των 11,5 μέτρων που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 38/1989 παραβιάζει τους κανόνες δόμησης.
  3. Αλλοίωση του χαρακτήρα: Μόνιμες κατασκευές και τοιχία, σύμφωνα με τους δημότες, υποβαθμίζουν τη συνολική αισθητική της πλατείας και διαταράσσουν τη σχέση μεταξύ των κτιρίων και των ανοιχτών χώρων.

Αμφιβολίες και συλλογή υπογραφών

Οι δημότες καταγγέλλουν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε υπό πίεση και χωρίς επαρκή διαβούλευση, ενώ αποκαλύφθηκε πως το ακίνητο εξακολουθεί να επιβαρύνεται με βάρη ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου.

«Δεν είμαστε κατά του μουσείου, αλλά υπέρ της διατήρησης της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Οι κινητοποιήσεις για την προστασία της Πλατείας Συντάγματος και η συλλογή υπογραφών είναι ήδη σε εξέλιξη, με στόχο την αναθεώρηση της απόφασης και την εφαρμογή ενός πιο σεβαστού σχεδίου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version