home design 800x400

home design 1170Χ320

Χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ: Ξεκινούν αιτήσεις για μικρές επιχειρήσεις

Νέο ταμείο μικροπιστώσεων: Ευκαιρίες χρηματοδότησης για 3.300 μικρές επιχειρήσεις και γυναίκες επιχειρηματίες.
Δάνειο λεφτά χρήματα ευρώ οφειλές πληρωμές

Η υποστήριξη της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας αποκτά νέα ώθηση με την έναρξη των αιτήσεων για χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ από τις 27 Ιανουαρίου 2025.

Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, που υλοποιείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έρχεται να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζομένους, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, διαθέτοντας 1.000 δάνεια αποκλειστικά για επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες.

Χρηματοδότηση και όροι δανείων

Τα δάνεια κυμαίνονται από 3.000 έως 25.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από 12 έως 96 μήνες. Παρέχεται δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες, ενώ ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η απουσία εμπράγματων εξασφαλίσεων.

  • Άτοκη Χρηματοδότηση:
    • 60% για γενική επιχειρηματικότητα
    • 75% για γυναικεία επιχειρηματικότητα

Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων, όπως οι AFI Microfinance, ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, και Microsmart, με επιτόκια που ισχύουν στην αγορά.

Πηγή χρηματοδότησης

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», με αρχικό κεφάλαιο ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η μόχλευση των κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να αυξήσει το συνολικό διαθέσιμο ποσό για τις επιχειρήσεις.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ)», το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο νέος θεσμός στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης σε περίπου 3.300 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται συχνά από το τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά την αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis