home design 800x400

home design 1170Χ320

Aνεμογγενήτριες: Ελπίδα ή Αυταπάτη για το μέλλον

Άρθρο του του Παναγιώτη Βέμμου
Ανεμογεννήτριες

Η κλιματική αλλαγή είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες μια πραγματικότητα και οφείλεται κύρια στα ορυκτά καύσιμα. Έτσι η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου έγινε επιτακτική. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού προχώρησαν στην αρχή αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (AΠΕ). Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο που τα ορυκτά καύσιμα δεν μειώνονται και οι ανανεώσιμες πηγές περνούν στα χέρια των ίδιων συμφερόντων. Η ανεξέλεγκτη και άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας όχι μόνο δε λύνει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά δημιουργεί και νέα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη υπάρχει εμπειρία αρκετών χρόνων από την λειτουργία των αιολικών πάρκων και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την τοπική οικονομική δραστηριότητα. Η περιοχή των Κοινοτήτων Αχαλαδοκάμπου, Ανδρίτσας Αργολίδας και Ελαιοχωρίου Αρκαδίας περικλείεται από τις ανεμογεννήτριες στα όρη Κτενιά και Παρθένιο. Διαπιστώνεται ότι:

α) δεκάδες πηγές στέρεψαν και στα Κεφαλάρια έχει μειωθεί η παροχή νερού αρκετά κάτω από το μισό β) τα τελευταία πέντε χρόνια η παραγωγή του κύριου αγροτικού προϊόντος της περιοχής του λαδιού έχει μειωθεί πάνω από το 90%. Αυτά οφείλονται μόνο στην κλιματική αλλαγή ή είναι και επιπτώσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων;

Οι ανεμογεννήτριες με τα τεράστια φτερά α) ανεβάζουν την θερμοκρασία του εδάφους, όπως ακριβώς κάνουν και οι ανεμομείκτες στην Αργολίδα, μόνο που το μέγεθος τους είναι τεράστιο και επηρεάζει πολύ μεγαλύτερη έκταση β) το ρεύμα αέρα που δημιουργεί η ανεμογεννήτρια μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάτμιση της υγρασίας του εδάφους γ) οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από τα 1000 μέτρα αραιώνουν την συμπύκνωση των νεφών και έτσι περιορίζουν τις βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό, στη Γερμανία δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων πάνω από τα 500 μέτρα υψόμετρο και σε δασικές εκτάσεις. Επίσης η άνοδος της θερμοκρασίας του εδάφους, επηρεάζει τα ελαιόδεντρα, αφού χρειάζονται κάποιες μέρες του χειμώνα χαμηλές θερμοκρασίες για να σταματήσει η κυκλοφορία των χυμών, να ξεκουραστεί το δέντρο, ώστε να έχει τη δύναμη την άνοιξη να καρποδέσει. Έτσι εξηγούν οι επιστήμονες γεωπόνοι την συνεχή ακαρπία των τελευταίων χρόνων.

Τις διαπιστώσεις αυτές οφείλει η επιστημονική κοινότητα (μετεωρολόγοι, γεωπόνοι, γεωλόγοι) με έρευνες και μελέτες σε ευρύτερη κλίμακα να δώσει απάντηση και τα πορίσματα αυτά να θεσμοθετηθούν στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Για τα ζητήματα αυτά ήδη υπάρχουν μελέτες, εδώ θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και στη Γερμανία , οι οποίες ξεσηκώνουν μάλιστα πολλές αντιδράσεις, αφού θίγονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε ότι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος ήταν γνωστές από τη δεκαετία του ’50, όμως, οι εταιρείες καπνού έκαναν αγώνα για να ανατρέψουν αυτή την πραγματικότητα. Το ίδιο γίνεται και σήμερα από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τους μεγιστάνες των ΑΠΕ με παραπληροφόρηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε διαθέτουν τεράστια ποσά για αυτό το λόγο.

Ένα άλλο ζήτημα έχει σχέση με την παραχώρηση των αδειών, στις οποίες σχεδόν έχουν αποκλεισθεί οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και η τοπική αυτοδιοίκηση παραχωρούνται σε μεγάλους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους και διεθνή μονοπώλια της ενέργειας (Γαλλική και Γερμανική Εταιρεία ηλεκτρισμού, η αμερικανική ΑΜΑΖΟΝ και πρόσφατα πωλήθηκε η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή σε Σαουδαραβικό όμιλο κ.α.). Γιατί άραγε όλοι αυτοί προτιμούν την Ελλάδα;

α) Γιατί είναι σχεδόν ανύπαρκτη η περιβαλλοντική νομοθεσία, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η ελληνική δικαιοσύνη απορρίπτει σε ποσοστό πάνω από 95% τις προσφυγές πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. β) η πριμοδότηση των ΑΠΕ στη χώρα μας είναι μεγάλη και η δανειοδότηση με την εγγύηση του δημοσίου σχεδόν καλύπτει το κόστος κατασκευής, αφού ακόμα και βασικά έργα οδοποιίας και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας αναλαμβάνονται από το ελληνικό δημόσιο γ) έχει εξασφαλισμένη τη παραγωγή της ενέργειας σε υψηλές τιμές με το χρηματιστήριο ενέργειας δ) οι μητρικές εταιρείες δεν έχουν την υποχρέωση να τηρήσουν τις υποχρεώσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης μετά τη λήξη λειτουργίας του πάρκου, αφού για κάθε πάρκο δημιουργείται ξεχωριστή εταιρεία που έχει τη δυνατότητα πτώχευσης, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη και υποχρέωση. Τη μεθόδευση αυτή τη γνωρίζουμε από τα λατομεία, τα ορυχεία και τα μεταλλεία ε) ήδη το 1/3 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται σε γειτονικές χώρες και στην Ουκρανία, έτσι η ζήτηση ανεβάζει τις τιμές στον Έλληνα καταναλωτή και το καρτέλ των παραγωγών κερδοσκοπεί. Με τους νέους αγωγούς υπερύψηλής τάσης η ενέργεια θα προωθηθεί και στην Κεντρική Ευρώπη με τεράστια κέρδη και μάλιστα χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις χώρες αυτές. Επίσης κονδύλια για την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας δίνονται σε ξένους και τα δίκτυα μεταφοράς μέσω του ΑΔΜΗΕ χρεώνονται στον Έλληνα καταναλωτή. Είναι άδικο για ένα υπαρκτό πρόβλημα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής άλλοι να κερδοσκοπούν και άλλοι, οι πολλοί, να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Αν αυτή δεν είναι αποικιοκρατική πολιτική, τότε τι είναι;

To αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει εμπόρευμα και μάλιστα μονοπωλιακό με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις σε τοπικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο. Είναι δε εξόχως πολιτικό ζήτημα που διαπερνά κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής και εξέλιξης. Οι πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν αγωνιστικά και μαζικά, να απαντήσουν, να διεκδικήσουν και να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης και να τεθούν σε νέα βάση με εξυπηρέτηση των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων. Να θεσμοθετηθεί εξ αρχής η περιβαλλοντική νομοθεσία με προστασία των ορεινών όγκων, των περιοχών ΝΑTURA και των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis