home design 800x400

home design 1170Χ320

Σπάρτη: Έπεσαν σοβάδες εν ώρα μαθήματος και τραυματίστηκε εκπαιδευτικός

Το περιστατικό που συνέβη στο ΕΠΑΛ Σπάρτης φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές υποδομές του Δήμου Σπάρτης.
ΕΠΑΛ Σπάρτης

Σε τραυματισμό εκπαιδευτικού οδήγησε η πτώση σοβάδων στο κτίριο του ΕΠΑΛ Σπάρτης, φέρνοντας για ακόμη μια φορά στο φως τις επικίνδυνες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές της πόλης. Το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αναδεικνύοντας τις σοβαρές συνέπειες της χρόνιας αμέλειας για τη συντήρηση των εκπαιδευτικών χώρων.

Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, ορισμένες από τις σχολικές εγκαταστάσεις της Σπάρτης, και ειδικότερα το ΕΠΑΛ, βρίσκονται σε κατάσταση παρακμής. Πολλά σχολικά κτίρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως πτώση δομικών υλικών, κακοσυντηρημένες οροφές και ανεπάρκεια σε βασικές υποδομές.

epal spartis sovades
Φώτο: lakonikos.gr / Λαϊκή Συσπείρωση Σπάρτης

«Οι σχολικές μονάδες εκπέμπουν SOS»

Όπως καταγγέλλεται κομμάτια σοβάδων υποχώρησαν από το ταβάνι και έπεσαν μέσα σε τάξη εν ώρα μαθήματος με συνέπεια να τραυματιστεί εκπαιδευτικός.

Την είδηση για τον τραυματισμό του εκπαιδευτικού ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλοντας τους ελλιπείς ελέγχους στα σχολεία και διαμηνύοντας ότι «δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση, με τις πλάτες περιφερειακής και δημοτικής αρχής , να μετατρέψουν τα σχολεία σε νέα Τέμπη».

Όπως αναφέρεται στη σχετική καταγγελία:

«Μετά τα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα , στο 1ο Γυμνάσιο και στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης , την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου είχαμε πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ Σπάρτης (σ.σ. στο σχολείο που καταργήθηκαν ειδικότητες) και τον τραυματισμό εκπαιδευτικού.

Η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στην σχολική στέγη στον Δήμο μας δεν μπορεί άλλο να κρυφτεί και πρέπει να σημάνει συναγερμό πριν φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα από μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε άλλο γονείς , εκπαιδευτικοί , μαθητές, όλος ο λαός εν έτη 2025 σχολικά κτίρια σε αυτή την κατάσταση. Πόσες άραγε αίθουσες σχολικών κτηρίων στον Δήμο μας είναι σε ανάλογη κατάσταση;

Η καρδιά του προβλήματος είναι η χρόνια απουσία προγραμματισμένων και ολοκληρωμένων βαριών συντηρήσεων στα σχολικά κτίρια. Οι βλάβες αυτές προλαμβάνονται εάν υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να διατίθενται έγκαιρα οι σχετικοί πόροι για την υλοποίηση συντεταγμένων και επίκαιρων μελετών. Όμως από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων με την μετακύλιση αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους. Η διοίκηση Βακαλόπουλου, όπως και οι προηγούμενες, δεν καταγγέλλει αυτήν την πολιτική. Αντίθετα την υπερασπίζεται και την εφαρμόζει. Έχει τεράστιες ευθύνες η Δημοτική Αρχή που βάζει πλάτη σε κάθε οδηγία, σε κάθε νομοθέτημα, στην υλοποίηση ματωμένων οικονομικών στόχων, που δεν οργανώνει την αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με το λαό της πόλης για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων και συντήρησης-ενίσχυσης των υπαρχόντων.

Γιατί λεφτά υπάρχουν για εργολαβίες στην καθαριότητα και την ιδιωτικοποίηση νέων τομέων της , λεφτά υπάρχουν για αναπλάσεις που προσελκύουν τουρίστες, λεφτά υπάρχουν για να στέλνει η κυβέρνηση φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και να μας εμπλέκει επικίνδυνα στους πολεμικούς ανταγωνισμούς , αλλά λεφτά δεν υπάρχουν όταν είναι να δοθούν για την συντήρηση των σχολείων , αφού αυτό δεν αποφέρει άμεσο κέρδος στους επενδυτές.

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση , με τις πλάτες περιφερειακής και δημοτικής αρχής , να μετατρέψουν τα σχολεία σε νέα Τέμπη. Μαθητές , γονείς , εκπαιδευτικοί , με τον ανυποχώρητο αγώνα τους , μπορούν να αντιπαλέψουν όσους τσακίζουν τις ανάγκες μας , για τα κέρδη των λίγων».

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εκφράζουν έντονη ανησυχία και αγανάκτηση, ζητώντας άμεση παρέμβαση για τη βελτίωση των υποδομών. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κακή συντήρηση των σχολικών κτιρίων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και διδασκόντων, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την ανάγκη για συνολικό επανασχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis