home design 800x400

Αργολίδα & Ιχθυοκαλλιέργεια: Μια σχέση δεκαετιών

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αρχίζει να αναπτύσσεται στον απομονωμένο κόλπο της Βουρλιάς και στην ακατοίκητη Νήσο Πλατειά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ η σημερινή της εικόνα οριστικοποιείται γύρω στο 1995.

Ιστορικά είναι από τους πρώτους θύλακες ιχθυοκαλλιέργειας που δημιουργήθηκαν στη χώρα. Τότε οι μονάδες υπαγόταν στα διοικητικά όρια των Ιρίων, της Κάντιας, του Δρεπάνου, των Διδύμων, των Φούρνων και τώρα πλέον των Δήμων Ναυπλιέων και Ερμιονίδας. Ιδρυτές των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ήσαν γνωστοί πρωτοπόροι επιχειρηματίες κυρίως της Αργολίδας, χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ονόματα του κ. Στεφάνου και των κ.κ. Χρήστου Μητσάκου και Αθανασίου Μητσάκου,

Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργεία 15 μονάδες, 3 συσκευαστήρια και απασχολούν περισσότερους από 120 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 72 είναι στα όρια του Δήμου Ναυπλιέων, ενώ από το παραπάνω σύνολο οι 38 είναι δημότες/κάτοικοι Ναυπλίου. Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Αργολίδα λειτουργούν με τους διακριτικούς τίτλους:

1. Κοράλλι Ι.Κ.Ε.

2. Μητσάκος Α.Ε.

3. Καρχαρίας Ε.Π.Ε. “SHARK”

4. Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.

5. Agroinvest Α.Ε.

Σημειώνεται δε ότι από τις παραπάνω, οι 3 ανήκουν σε επιχειρηματίες κατοίκους του Δήμου Ναυπλιέων.

Στη μακρά πορεία των 35 και πλέον ετών της λειτουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εγέρθηκαν αιτιάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας στο θαλάσσιο κυρίως περιβάλλον, δηλαδή στην ποιότητα των υδάτων και στην εμφάνιση απορριμμάτων στις κοντινές ακτές και εντοπίστηκαν προβλήματα στις σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα τα προβλήματα κυρίως εστιάζονταν:

– Στη διασπορά σκουπιδιών από πλαστικά, ξύλα, φελιζόλ στη θάλασσα, στις ακτές και στο βυθό.

– Στη ρύπανση της επιφάνειας της θάλασσας και του βυθού γύρω και κάτω από της μονάδες από υπολείμματα των ιχθυοτροφών.

– Στην έλλειψη ενός φερέγγυου συνομιλητή στον οποίο ο δήμος, οι σύλλογοι, οι αλιείς και οι πολίτες θα μπορούσαν να απευθυνθούν για ζητήματα που εντοπίζονταν.

Τα προβλήματα έχουν πάψει ή έχουν ελαχιστοποιηθεί και οδεύουμε προς ριζική αντιμετώπιση διότι πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα, με νόμο του κράτους, στους επιχειρηματίες του κλάδου να συνεργαστούν και να συνλειτουργήσουν ανά περιοχή κάτω από την σκέπη μιάς  εταιρείας με κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την συνεργασία με τις τοπικές αρχές όπως οι δήμοι, τα λιμεναρχεία, οι σύλλογοι αλιέων και οι πολιτιστικοί, οι πολεοδομίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Για την περιοχή της Αργολίδας συστήθηκε η ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.) Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με τον διακριτικό τίτλο ΠΟΑΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε. Μέτοχοι της εταιρείας, προς το παρόν, είναι το σύνολο των ιχθυοκαλλιεργητών της περιοχής ενώ μπορούν να συμμετέχουν και διάφορες τοπικές οντότητες όπως Αναπτυξιακές Εταιρείες, Δήμοι, Επιμελητήρια.

Συγκεκριμένα ο σκοπός της εταιρείας είναι:

Η εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών διαχείρισης περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως η οργάνωση της αποκομιδής  των αποβλήτων – σκουπιδιών από το θαλάσσιο χώρο, τις ακτές  και το βυθό, αποκλειστικά με δικά της μέσα και πόρους.

Η καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τακτικές (τουλάχιστον ετήσιες) μετρήσεις των υδάτων πέριξ των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό και νομική υποχρέωση την αποστολή των ευρημάτων στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Στις περιπτώσεις επιβολής κυρώσεων από τις παραπάνω αρχές, η διοίκηση της ΠΟΑΥ είναι υπεύθυνη και υπόλογη για την εφαρμογή τους.

Επιπλέον, επικουρεί το έργο του Γενικού Γραμματέα Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην εφαρμογή των κανόνων αδειοδότησης, λειτουργίας των μονάδων σύμφωνα με το εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο και της επιβολής των όποιων κυρώσεων.

Η ΠΟΑΥ της περιοχής αλλά και όλες  οι αντίστοιχες στη υπόλοιπη χώρα, συνολικά εικοσιτέσσερις, δεν είναι επιχειρηματικά σχήματα μιας και δεν έχουν παραγωγικό χαρακτήρα. Πρόκειται αποκλειστικά  για εταιρία παροχής υπηρεσιών και μάλιστα των συγκεκριμένων που αναλύθηκαν παραπάνω και αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Με λίγα λόγια οι τοπικές αρχές θα αποκτήσουν ένα προσωποποιημένο συνομιλητή για να του μεταφέρουν ζητήματα που ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας δημιουργεί στην περιοχή ενώ θα βρουν ευήκοα ώτα σε αιτήματα εταιρικής ευθύνης και οικονομικής υποστήριξης τοπικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version