home design 800x400

«Ο Βράχος της Παναγιάς» στο Χιλιομόδι έχει τα δικά του μυστικά

Από τη Βυζαντινή αίγλη στην επανάσταση του 1821 – H Παλαιά Μονή Παναγίας Φανερωμένης που ενώνει θρύλους, ιστορία και πίστη.

Η Παλαιά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, γνωστή και ως «Ο Βράχος της Παναγιάς», βρίσκεται στο Χιλιομόδι Κορινθίας, σε μια μαγευτική τοποθεσία που συνδυάζει ιστορία, θρησκεία και φυσική ομορφιά. Το μοναστήρι ιδρύθηκε μεταξύ 1250 και 1300 μ.Χ., σε μια δυσπρόσιτη για την εποχή περιοχή, προσφέροντας την εικόνα ενός οχυρού φρουρίου.

Η ονομασία της Μονής προέρχεται από την εικόνα της Παναγίας, που, σύμφωνα με την παράδοση, «φανερώθηκε» στο σημείο όπου ανεγέρθηκε το μοναστήρι. Το γεγονός αυτό, μαζί με τους θρύλους που το συνοδεύουν, αναδεικνύει τη σημασία του μοναστηριού ως πνευματικού κέντρου.

Σταυροπηγιακή Μονή: Τίτλος τιμής

Η Παλαιά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης ήταν σταυροπηγιακή, δηλαδή απολάμβανε ειδικά προνόμια και βρισκόταν υπό την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την Υστεροβυζαντινή περίοδο, η Μονή ήταν πλούσια σε περιουσία και γνωστή για την πνευματική της δράση, με μια πολυμελή μοναστική αδελφότητα.

Θρύλοι και παράδοση

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών διηγούνται ιστορίες για το θαύμα της εικόνας της Παναγίας, η οποία “μετακινήθηκε” από ένα προϋπάρχον μετόχι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον βράχο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή.

Το σημείο αυτό, που φέρει το τοπωνύμιο «Ο Βράχος της Παναγιάς», αποτελεί τόπο προσκυνήματος και θαυμασμού.

Η καλλιτεχνική αίγλη της Μονής

Η Μονή διατηρεί τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης από τον 16ο αιώνα, έργα της Κρητικής Σχολής.

Ο Δημήτρης Κακαβάς, αγιογράφος με σημαντική συνεισφορά στην περιοχή, θεωρείται ο δημιουργός αυτών των μοναδικών έργων.

Ιστορικές δοκιμασίες και επαναστάσεις

Η Μονή δοκιμάστηκε σκληρά κατά τις τουρκικές επιδρομές και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο ηγούμενος της Μονής συνέβαλε ενεργά στον Αγώνα, προσφέροντας χρηματική βοήθεια και φιλοξενώντας πολεμιστές.

Το μοναστήρι κάηκε το 1828, αλλά η πίστη των μοναχών και η στήριξη των πιστών το αναγέννησαν.

Από την παράδοση στη σύγχρονη εποχή

Το 1897, η μοναστική αδελφότητα εγκατέλειψε το παλιό μοναστήρι και μεταφέρθηκε στη νέα Μονή Φανερωμένης.

Παρόλα αυτά, η Παλαιά Μονή παραμένει ζωντανή στην καρδιά των πιστών, φιλοξενώντας θρησκευτικές τελετές, όπως τη λειτουργία της Ζωοδόχου Πηγής και τις παρακλήσεις της Παναγίας στις 21 Αυγούστου.

Βίντεο: ©Wind-up team

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version