home design 800x400

Πώς θα ήταν το Ναύπλιο χωρίς σόμπες εξωτερικού χώρου;

Οι επιπτώσεις σε εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα διασκέδασης, η εμπειρία των επισκεπτών και η πιθανή προσαρμογή των επιχειρήσεων σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εξωτερικές θερμάστρες στη Βαρκελώνη αποτελούν παρελθόν.

Το μέτρο, που λήφθηκε για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, πυροδότησε αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, καθώς φοβούνται πτώση της πελατείας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κι’ αν έμενε το Ναύπλιο χωρίς σόμπες;

Τι θα συνέβαινε, όμως, αν ένα παρόμοιο μέτρο εφαρμοζόταν σε μια τουριστική πόλη όπως το Ναύπλιο; Στους γραφικούς πεζόδρομους και τα πολυσύχναστα καφέ της πόλης, οι σόμπες εξωτερικού χώρου είναι απαραίτητο στοιχείο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που επιλέγουν να απολαύσουν το γεύμα ή το ποτό τους σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Άλλωστε οι εσωτερικοί χώροι των περισσότερων καταστημάτων της πόλης δεν επαρκούν για να καλύψουν τον όγκο των επισκεπτών, ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τα εορταστικά τριήμερα.

Η απαγόρευση των θερμαστρών, για την προμήθεια και την τοποθέτηση των οποίων τα καταστήματα είχαν επιδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς πόρους πριν από λίγα χρόνια, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών, με τους επιχειρηματίες να είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Ίσως οι πελάτες αναγκάζονταν να καθίσουν μόνο σε εσωτερικούς χώρους, γεγονός που θα περιόριζε την επιλογή τους και θα μείωνε την ελκυστικότητα της εμπειρίας. Παράλληλα, ο περιορισμένος χώρος στα εσωτερικά καθίσματα θα μπορούσε να προκαλέσει συμφόρηση στις δημοφιλείς καφετέριες και τα εστιατόρια. Επίσης θα απέτρεπε τους καπνιστές από το να κάτσουν σε αυτά.

Πιθανές λύσεις και προσαρμογές

Οι επιχειρηματίες της εστίασης θα μπορούσαν να στραφούν σε πιο οικολογικές επιλογές, όπως θερμαινόμενα καθίσματα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, η δημιουργία στεγασμένων υπαίθριων χώρων με μονωτικά υλικά ίσως μετριάσει τις επιπτώσεις της απαγόρευσης.

Παράλληλα, οι τουρίστες ενδέχεται να τροποποιήσουν τις συνήθειές τους, προτιμώντας να επισκέπτονται το Ναύπλιο κυρίως τους ζεστούς μήνες, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το τουριστικό προϊόν της πόλης.

Διεθνής εμπειρία και οικολογική προσέγγιση

Η απαγόρευση των θερμαστρών στη Βαρκελώνη, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως στη Γαλλία, έδειξε πως η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με μελέτες, οι εξωτερικές θερμάστρες εκπέμπουν σημαντική ποσότητα CO₂, με την ενέργεια που καταναλώνουν να αντιστοιχεί στη ρύπανση ενός αυτοκινήτου που διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα.

Όμως ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν μιας περιοχής, ιδίως αν δεν έχουν μελετηθεί και εφαρμοστεί εναλλακτικές λύσεις.

Το μέλλον της βιώσιμης εστίασης στην Ελλάδα

Αντίστοιχα μέτρα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αλλά η παγκόσμια τάση προς την οικολογική ευαισθητοποίηση ίσως φέρει τέτοιες αλλαγές και στις τουριστικές μας πόλεις, όπως το Ναύπλιο.

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενώ οι επισκέπτες θα χρειαστεί να υιοθετήσουν μια διαφορετική εμπειρία διασκέδασης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

Exit mobile version