Mεγάλα ύψη χιονιού καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του έτους σε όλες σχεδόν τις ορεινές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Meteo. Στην Πελοπόννησο η χιονοκάλυψη είναι μικρή και περιορίζεται στα ορεινά της Αρκαδίας (Μαίναλο, Πάρνωνας), της Κορινθίας (Ζήρεια) και της Αχαΐας (Χελμός), καθώς επίσης και σε περιοχές του Ταϋγέτου, στα όρια της Μεσσηνίας με τη Λακωνία.
Ειδικότερα, οι διαδοχικές κακοκαιρίες, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, εκτός από τις έντονες βροχές προκάλεσαν επίσης σημαντικές χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων.
Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα για τη χιονοκάλυψη στις 28 Δεκεμβρίου, δείχνουν ότι περίπου το 10% της χερσαίας έκτασης της χώρας καλύπτεται με χιόνι.
Οπως επισημαίνει το Meteo, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό χιονοκάλυψης είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2023, για το τρίτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
Στο γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνονται η κατανομή της χιονοκάλυψης με λευκό χρώμα, η χρονοσειρά των δορυφορικών καταγραφών τον φετινό χειμώνα (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή), καθώς και οι αντίστοιχες μέσες ημερήσιες τιμές (λευκή γραμμή) από τα δεδομένα της περιόδου 2004-2023.
Στην Κρήτη, η εικόνα της χιονοκάλυψης δεν είναι ακριβής, λόγω της νέφωσης που επικρατεί στο νησί, διευκρινίζει το Meteo.
«Οι ψυχρές εισβολές του χειμώνα δεν τελείωσαν»
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκο Καντερέ, η έλευση του 2025 φέρνει στις περισσότερες περιοχές τις Αλκυονίδες ημέρες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τα φαινόμενα καλοκαιρίας την εν λόγω εποχή του χειμώνα.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, καθώς, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του, «οι ψυχρές εισβολές του χειμώνα δεν τελείωσαν».