home design 800x400

home design 1170Χ320

Ο Νέρωνας στο management

Λανθασμένη λήψη αποφάσεων και απώλεια ευκαιριών για καινοτομία και ανάπτυξη

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ο Νέρωνας στο management
Επιχείρηση

Η επιτυχία μιας επιχείρησης συνδέεται στενά με την ικανότητά της να λαμβάνει σωστές αποφάσεις. Ωστόσο, κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό και από τη διαδικασία λήψης απόφασης μπορούν να προκύψουν λάθη και προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τη βιωσιμότητά της.

Φωτεινή Δασακλή

Γράφει η Φωτεινή Δασακλή*

Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν στη λανθασμένη λήψη απόφασης είναι γνωστές στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι γνωστή η περίπτωση της Nokia, η οποία ήταν κορυφαία στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων, αλλά απέτυχε να προσαρμοστεί γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς με την εταιρεία να εμμένει στα κλασικά κινητά τηλέφωνα ενώ η αγορά κινούνταν προς τα smartphones. Αυτή η αδυναμία προσαρμογής οδήγησε σε σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς. Την ίδια τύχη είχε και η Kodak, η οποία απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία. Αν και ήταν κορυφαία στον κλάδο των φιλμ, δεν επένδυσε επαρκώς στην ψηφιακή τεχνολογία, με αποτέλεσμα να χάσει την ηγετική της θέση στην αγορά. Επίσης, πολύ γνωστή η περίπτωση της ΙΒΜ, όπου από ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής έμεινε πολύ πίσω στις ανάγκες της τότε αγοράς, όταν πλέον τα PCs και τα δίκτυα άρχιζαν να επικρατούν, ενώ η εταιρεία είχε καθιερωθεί κυρίως γύρω από τους mainframes υπολογιστές.

Και πώς τελικά σχετίζονται όλα αυτά με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα;

Ο Νέρωνας σε ηλικία 30 ετών (67μ.Χ.) κατά την περιοδεία του στη Νότια Ελλάδα (ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας) πήρε μέρος σε μουσικούς αγώνες και επιπλέον επισκέφθηκε το Μαντείο των Δελφών, όπου συμμετείχε στην τέλεση των Πυθίων. Εκεί, σύμφωνα με το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη “Η διορία του Νέρωνος”, πήρε έναν χρησμό ο οποίος του έλεγε “τα 73 χρόνια να φοβάται”. Ενθουσιασμένος καθώς θεώρησε πως έχει ακόμα πολύ καιρό μπροστά του, δεν έλαβε υπ’ όψιν του, καθώς φαίνεται, άλλες παραμέτρους. Ο ποιητής μας δίνει τότε μία άλλη εικόνα, και κάνει αναφορά σε ένα άλλο ιστορικό πρόσωπο το οποίο έμελλε να διαδεχθεί τον αυτοκράτορα “Αυτά ο Νέρων. Και στην Ισπανία ο Γάλβας κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί, ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ”.

Τι παρατηρούμε εδώ; Μία λανθασμένη λήψη απόφασης, βασισμένη στην αλαζονεία, η οποία ανατρέπει τα δεδομένα του τότε αυτοκράτορα και τον φέρνει αντιμέτωπο με μία κατάσταση την οποία δεν προλαβαίνει πλέον να διαχειριστεί.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει πολλές φορές στις εταιρικές αποφάσεις. Ένα από τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν από τη λανθασμένη λήψη αποφάσεων είναι η απώλεια ευκαιριών για καινοτομία και ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες και ανεπανόρθωτη ζημία στη φήμη μιας εταιρείας. Όταν σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, ανάλυση και σχεδιασμό, καθώς και με μη ανοιχτή επικοινωνία, οι επιχειρήσεις ρισκάρουν να παραμείνουν στάσιμες και να χάσουν το ανταγωνιστικό τους προβάδισμα.

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα επηρεάζεται σημαντικά από τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών. Έτσι, οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιλαμβάνονται τη σημασία των νέων τεχνολογιών είναι σε θέση να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να προσαρμόζονται γρηγορότερα στις αλλαγές και να επιτυγχάνουν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα “στρατεύματα του Γάλβα”.

*Φωτεινή Δασακλή: MSc Education – HR – Employment Policies

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
deyan banner efxes2024 2025
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
newsletter banner anagnostis