home design 800x400

home design 1170Χ320

Μαρινάκος: Οι ΒΑΠΕ στην Πελοπόννησο επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές

Κώστας Μαρινάκος: Τεχνικές επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας επιφέρουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε φυσικό περιβάλλον, βιοποικιλότητα και ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Μαρινάκος εκδήλωση ΠΟΕ

Μια σημαντική ακόμα εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία  της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) στην Αθήνα και την συνδιοργάνωση  της «Παγγορτυνιακής Ένωσης» και του «Συλλόγου Ορειβατών Οικολόγων Τρίπολης» με θέμα «Ανεμογεννήτριες, αλήθειες και μύθοι»,

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Ομότιμος  Καθηγητής του Παν/μίου Κρήτης, Φίλιππος  Νικολόπουλος, ήταν ο Γεωργιος Μπάλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και Ενεργειακός Μηχανικός, κ. Παναγιώτης  Μπένος, ο κ. Αθανάσιος Χωματάς Πολιτικός Μηχανικός και τ. Πρόεδρος του ΣΑΟΟ και ο κ. Κων/νος Μαρινάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και την τίμησαν με την παρουσία τους  ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Μ. Κιάμος, η Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Α. Αλεξανδράτου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων, Σ. Κούτρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Μ. Πατεράκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων περιοχής Ολυμπίας, Κ. Σμυρνής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλλίας, Π.Λούτος, δηλώνοντας την  αμέριστη αρωγή τους και συμβολή τους στις αποφάσεις της εσπερίδας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις μεταξύ των οποίων η διεκδίκηση αναστολής κάθε νέας αδειοδότησης Β.Α.Π.Ε., μέχρις ότου αναπτυχθεί κα εγκριθεί ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. και να ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για την αποτροπή της περαιτέρω καταστροφής των ορεινών όγκων στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης

Στην εισήγησή του  ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Καθηγητής κ. Κων/νος Μαρινάκος επεσήμανε ότι: «Βασική αναπτυξιακή συνθήκη για κάθε τόπο αποτελεί η απόφαση, ιδιωτικών, δημοσίων, κοινωνικών φορέων και κατοίκων προς ποια κατεύθυνση θέλουν να στρέψουν την  ανάπτυξη του  τόπου τους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πελοποννήσου έχουν ήδη αποφασίσει και συγκλίνουν σε ένα Πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης βασισμένο σε δυο  πυλώνες, την  ήπια τουριστική ανάπτυξη & τον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στο περιβάλλον . Προς την ίδια κατεύθυνση  θα πρέπει να είναι και το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής το οποίο θα πρέπει να στηρίξουμε και  στο οποίο θα μπορούμε να στηριχτούμε. Τεχνικές επεμβάσεις  όπως η μεγάλης κλίμακας Βιομηχανικές  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  επιφέρουν, βάσει ερευνητικών μελετών και διεθνών δημοσιεύσεων, σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα και στο ιδιαίτερου φυσικού κάλους τοπίο των προορισμών, στοιχεία υψίστης σημασίας για την σύνθεση ενός ήπιου οικοτουριστικού συστήματος και  φυσικά την ακύρωση της κύριας αναπτυξιακής προοπτικής της Πελοποννήσου,  αυτή της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τοπικό οικονομικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της».  

Σχόλια

newsletter banner anagnostis