Η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση, καθώς οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν καταρρεύσει.
Αυτή τη στιγμή, η αγορά προσφέρει τιμές στα επίπεδα των 4,20-4,30 ευρώ/κιλό, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 5 ευρώ/κιλό, καθιστώντας την καλλιέργεια ασύμφορη.
Οικονομική πίεση
Σύμφωνα με τον γεωπόνο και παραγωγό Ασημάκη Ντεμερούκα από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, οι ελαιοπαραγωγοί πωλούν το προϊόν τους σε αυτές τις τιμές εξαιτίας των πιεστικών οικονομικών υποχρεώσεών τους. «Με αυτή την εικόνα, η τιμή δεν έχει καμία πιθανότητα να αυξηθεί, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης είναι πιο πιθανό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση επιδεινώνεται μετά από μια δύσκολη χρονιά με χαμηλές αποδόσεις και αυξημένα έξοδα καλλιέργειας. Ειδικότερα, το κόστος για έναν αρδευόμενο ελαιώνα φτάνει τα 3,5 ευρώ/κιλό, ενώ για ξηρικούς ελαιώνες, αν και μειώνονται τα έξοδα, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες, ανεβάζοντας το κόστος πάνω από τα 5 ευρώ/κιλό.
Κίνδυνος εγκατάλειψης
Η ασύμφορη οικονομική πραγματικότητα οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στην εγκατάλειψη των ελαιώνων τους. «Χαμηλές τιμές είχαμε και το 2020, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν πολλοί ελαιώνες.
Φέτος, βλέπουμε ήδη πωλήσεις λόγω της οικονομικής πίεσης. Η καλλιέργεια δεν είναι βιώσιμη, και οι επενδυτές που θα μπουν στον κλάδο θα αλλάξουν το τοπίο στον ελαιοκομικό τομέα», τονίζει ο κ. Ντεμερούκας, μιλώντας στον ΑγροΤυπο.
Έλλειψη εργατών ενόψει εορτών
Παράλληλα, οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν και σοβαρές ελλείψεις σε εργατικά χέρια.
«Οι εργάτες γης από τις βαλκανικές χώρες φεύγουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις όψιμες περιοχές», προειδοποιεί ο κ. Ντεμερούκας.