home design 800x400

home design 1170Χ320

Ελαιόλαδο: Σε σοκ οι παραγωγοί στην Ισπανία – Ανησυχία στην Ελληνική αγορά

Πρωτοφανής πτώση τιμών στην Ισπανία πιέζει και την Ελληνική αγορά – Στο στόχαστρο οι συνεταιρισμοί.
Μπουκάλια ελαιόλαδο

Σε καθεστώς σοκ βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί στις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, με την τιμή του ελαιολάδου να καταρρέει δραματικά, φτάνοντας ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ισπανία, την κορυφαία παραγωγό χώρα, διαμορφώνουν ένα αρνητικό σκηνικό με έντονη ανησυχία και για την ελληνική αγορά.

Ισπανική κρίση στις τιμές ελαιόλαδου

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμάνθηκε από 3,80 ευρώ/κιλό έως 4,2 ευρώ/κιλό στην επαρχία Χαέν, σημειώνοντας κάθετη πτώση από τα 8 ευρώ/κιλό που καταγράφηκαν μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις:

  • Ο Ανδαλουσιανός Συντονιστής Αγροτών (COAG Andalucía) ζητά από την ισπανική κυβέρνηση να διερευνήσει πιθανές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Η Ένωση Μικροκαλλιεργητών (UPA Andalucía) κατηγορεί τους συνεταιρισμούς για “αυτοκτονική τάση”, καθώς πωλούν μεγάλες ποσότητες σε εξευτελιστικές τιμές, αντί να προστατεύσουν τα συμφέροντα των παραγωγών.

Τιμές και παραγωγή: Το αδιέξοδο των παραγωγών

Παρά τις εκτιμήσεις για αυξημένη παραγωγή φέτος στην Ισπανία, τα αποθέματα τον Νοέμβριο καταγράφονται 50.000 τόνοι λιγότερα από πέρυσι, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μέχρι στιγμής, έχουν πωληθεί περίπου 95.000 τόνοι ελαιόλαδου, ενώ η συγκομιδή βρίσκεται στο 9,7% πάνω από την περσινή σεζόν.

Πτώση τιμών στην ελληνική αγορά: Έρχεται ντόμινο;

Η ισπανική κρίση δημιουργεί φόβους για αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, με την τιμή παραγωγού να παραμένει υπό πίεση. Εάν οι τιμές συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά, αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Οι αγρότες καλούνται να διαχειριστούν:

  • Αβεβαιότητα για τις μελλοντικές τιμές.
  • Πίεση από τη μαζική πώληση αποθεμάτων.
  • Αδυναμία κάλυψης κόστους παραγωγής.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis