home design 800x400

home design 1170Χ320

Ωδείο και μουσική παιδεία στο Άργος

Ο πρώτος συλλογικός τόμος για το μουσικό πολιτισμό στην πόλη.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ωδείο και μουσική παιδεία στο Άργος
odeio argous

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 παρουσιάζεται στο Άργος (αίθουσα Μ.Αλέξανδρος) η συλλογική έκδοση για το Ωδείο Άργους. Η έκδοση αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής πορείας του Ωδείου στην αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας. Μια πορεία που συνδυάζεται με μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα και σπουδαίες προσωπικότητες οι οποίες κατάφεραν να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσουν για σαράντα και πλέον χρόνια ένα σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για την πόλη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Το συλλογικό έργο καταγράφει στα άρθρα των συγγραφέων του (Λιάνα Λημνιούδη, Καλλιρόη Δ. Αργυροπούλου, Παναγιώτης Αθ. Σκούφης, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Θεοφανόπουλος, Καίτη Γρατσέα, Νίκος Χριστοδούλου), την μουσική εμπειρία όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πόλη με το πέρασμα του χρόνου και εκφράσθηκε από τα διάφορα μουσικά σχήματα και γεγονότα. Το Ωδείο Άργους αποτέλεσε τον «μουσικό τόπο» στον οποίο αποκρυσταλλώθηκε η εμπειρία αυτή και μεταμορφώθηκε σε νέα μουσική γνώση και πρακτική.

odeio argous 1
2013. Στρατώνες Καποδίστρια. Σύλλογος Φίλων Δημοτικού Ωδείου Άργους. Μουσική εκδήλωση γαλλικού έντεχνου τραγουδιού με την Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui και τους συνεργάτες της (Caroline Page – πιάνο, Γιώργος Θεοδωρακάκος-κοντραμπάσο). Μια από τις πολλές διεθνείς μουσικές συναντήσεις που οργανώθηκαν για το αργειακό και αργολικό κοινό.

Είναι η πρώτη φορά που, χάρη στην πρωτοβουλία του «Συλλόγου Φίλων Δημοτικού Ωδείου Άργους» (ΣΦΩΑ), καταγράφεται η μουσική παιδεία και ζωή της αρχαιότερης πόλης της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή. Αντίστοιχη καταγραφή έχει γίνει μόνο για το Ναύπλιο και μάλιστα σε έκδοση του Δήμου Ναυπλιέων, το 1994, γραμμένη από τον αείμνηστο Γεώργιο Αθ. Χώρα (Μουσική Παιδεία και Ζωή στο Ναύπλιο/18ος-20ος αιώνας). Ο ΣΦΩΑ δημιουργήθηκε (2012) σε μια δύσκολη περίοδο για το Ωδείο και στήριξε με τη δράση του το έργο του Ωδείου, στηρίζοντας ταυτόχρονα την πολιτισμική παραγωγή στην πόλη. Η πρωτοβουλία για την έρευνα, συγγραφή και παρουσίαση του συλλογικού τόμου, δεν αποτελεί μια απλή έκφραση ιστορικής καταγραφής αλλά επίσης και κυρίως, μια πρόσκληση δημιουργικού διαλόγου σε όλους τους πολίτες και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Διάλογος σχετικά με τον πολιτισμό και την παραγωγή του στο Άργος, δηλαδή σε μια πόλη η οποία θα έπρεπε να αποτελεί υπόδειγμα πολιτιστικών δρώμενων και στήριξης ομάδων και συλλόγων σοβαρής πολιτιστικής παραγωγής, αντί να ταλαιπωρείται με τα υποκατάστατα μιας δήθεν λαϊκής υποκουλτούρας.

odeio argous 2
4 Μαρτίου 2015. Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο Άργους. Μουσική εκδήλωση Ωδείου Άργους. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νίκος Χριστοδούλου.

Ο συλλογικός τόμος για την «Μουσική Παιδεία στο Άργος και το Ωδείο του» αποτελεί, από την άποψη αυτή, μια παρήγορα αισιόδοξη πρωτοβουλία η οποία αναδεικνύει, μέσα από τις σελίδες του, πώς οι οραματισμοί, η δύναμη και το θάρρος δημιουργικών προσωπικοτήτων κατάφεραν να ορίσουν τις προϋποθέσεις και να υλοποιήσουν πολιτισμό με πολλαπλάσια οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας χωρίς «βαρύγδουπα έξοδα παραγωγής». Επειδή δε τίποτα δεν είναι τέλειο σε τούτη τη ζωή, ο διάλογος που προτείνεται θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία και να φωτίσει αθέατες πλευρές της μουσικής και της γενικότερης πολιτιστικής ζωής στην αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας.

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

newsletter banner anagnostis